Sotaisa suvantovaihe bloggaamisessa

Maailmassa tapahtuu suuria asioita. Ukrainassa soditaan, ja joidenkin arvioiden mukaan Ukraina saa täydellisen torjuntavoiton hetkenä minä hyvänsä. Toisten arvioiden mukaan taas Venäjä vie sotilaalliset tavoitteensa maaliin vaikka väkisin, maksoi mitä maksoi, ja kesti kuinka kauan tahansa. Nyt ei voida tehdä paljon muuta kuin odottaa, ja huomioida että kumpi tahansa yllä mainituista skenaarioista saattaa mahdollisesti toteutua. Sotilaalliset asiantuntijat huomauttavat, että kaikki sodan lopputulokset ovat edelleen mahdollisia.

Eräiden tietojen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa NATO-jäsenyyden hakemista. Ehkä niitä kyselyitä saadaan vielä lisää, ja toivottavasti eri tahojen tekemänä. Parasta totuutta on vertais-arvioitu totuus. Erikoisinta tässä NATO-asiassa on nyt se, kuinka suuria eroavaisuuksia on asiantuntijoiden arvioilla siitä, kuinka kauan jäseneksi ottamisen prosessi kestäisi. Joku sanoo, että ”yhdessä yössä”. Toinen sanoo, että projekti menisi maaliin 12 kuukaudessa. Kolmas sanoo, että siihen menisi noin pari vuotta. Nämä erilaiset lausunnot ovat kuitenkin korkeimman tason asiantuntijoilta peräisin, ne eivät ole kenen tahansa Matti Heikäläisen tietämättömiä kommentteja sosiaalisen median pimeimmässä nurkassa.

Asiantuntijat ovat eri mieltä siitäkin, haluaako NATO Suomea jäseneksi tällä hetkellä vai ei. Luultavasti haluaa, mutta uskaltaisiko ottaa juuri nyt, kun Venäjällä on liipaisinsormi erityisen herkässä. Venäjän sotilaallinen voima on nyt havaittu melko puutteelliseksi. NATOn kannalta se saattaa tarkoittaa sitä, että ehkä NATO ei tarvitse Suomea, pärjäävät ilmankin Venäjän tasoista uhkaa vastaan, nyt kun se uhka on nähty mitä se on. Suomi tarvitsisi varmaankin NATOa, mutta NATO ei ole hyväntekeväisyys-järjestö, hekin ajavat ensisijaisesti omaa etuaan. Uusia jäseniä otetaan, jos entiset jäsenet kokevat sen oman etunsa mukaiseksi.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/henkilokohtainen-nakokulma-ukrainan-sodan-tilanteeseen/

Pari viikkoa sitten kirjoitin, että lasteni isovanhemmat ovat jumissa omakotitalossaan Kiovasta parikymmentä kilometria länteen, ja rintamalinja lähestyy kohti. Rintamalinja on jumittunut nyt jo viikoksi juuri siihen kohdalle, noin 20 kilometrin leveydeltä, joten niistä taloista ei taida olla kovin paljon jäljellä, kun sinne pääsee takaisin katsomaan aikanaan, mitä jäi jäljelle. Sodan tuhot taitavat mennä pitkälti siviilien omaan piikkiin, vakuutukset eivät sodan tuhoja maksa. Maksaneeko valtio ehkä jotain, sitä en tiedä. Onni yksillä, perikato toisilla.

Siviilit evakuoitiin siltä alueelta jossain vaiheessa, ja nämä isovanhemmat ajoivat omalla autollaan Puolan kautta Suomeen. Pojat joutuivat siirtymään yhteen huoneeseen, jotta isovanhemmille järjestyi vierashuone. Valtio tarjosi majoitusta sadan kilometrin päässä, tässä vaiheessa sellainen tarjous sivuutetaan.

+5
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu