Strange bedfellows: USA alkaa ehkä käyttää Venäjän tukikohtia Aasiassa

Venäjän ja USA:n sotilasjohtajat kävivät neuvotteluita Vantaalla viikko sitten. Keskusteluiden asialistasta ei annettu lehdistölle mitään tietoja, mutta ensimmäisiä huhuja on nyt alkanut vuotaa julkisuuteen.

https://yle.fi/uutiset/3-10246076

Wall Street Journal tietää kertoa, että Vantaalla keskusteltiin Putinin aiemmin tekemästä ehdotuksesta, että USA saisi luvan käyttää Venäjän sotilas-tukikohtia Kirgistanissa ja Tadzikistanissa, taistelussa Afghanistanin suunnalla olevia terroristeja vastaan. Kylmä sota alkaa todellakin haalistua käden lämpöiseksi, jos Venäjän armeija ottaa USA:n armeijan kämppäkaveriksi samaan tukikohtaan.

https://www.wsj.com/articles/u-s-asked-russia-about-offer-of-bases-to-monitor-afghan-terror-threat-11632767164

Jos USA oikeasti haluaa käyttää Venäjän tukikohtia, on lähes varmaa että siitä täytyy maksaa Ukrainan NATO-jäsenyyden kokoinen hinta. Putin ja Lukashenka uhosivat tällä viikolla medialle, että USA:n sotilaallinen aktiivisuus Ukrainassa ylittää jo tällä hetkellä sen kuuluisan ”punaisen viivan”, josta Putin niin usein puhuu, tarkentamatta mitä se tarkoittaa käytännössä. Tällä kertaa saatiin yksi konkreettinen tulkinta asialle: se mitä USA tekee tällä hetkellä Ukrainassa, ylittää jo ”punaisen viivan”, Venäjän mielestä. Ja sille asialle ”pitää tehdä jotain”, Putin ja Lukashenka totesivat tämän viikkoisessa haastattelussa.

https://russian.rt.com/russia/news/911529-kreml-putin-lukashenko

Mitä tuo ”jotain” voisi olla? Venäjä ja Valko-Venäjä tuskin suunnittelevat kieltävänsä juuston vientiä Ukrainaan. Jotain konkreettisempaa heillä täytyy olla mielessä, tai ainakin sellaisella uhkailua. Mutta ehkä aseellinen konflikti jää tarpeettomaksi, jos USA on lähtenyt hieromaan kauppoja Venäjän kanssa sotilaallisten tukikohtien käyttämisestä. Ehkä molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu saadaan sovittua suurvaltojen kesken, ja pienemmät maat jäävät taas kerran toisarvoiseen strategisen pelinappulan rooliin. Kuten Kuubassa aikoinaan.

0
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu