Sudanilainen Awak Kuier varattiin WNBA:han numerolla 2

YLE uutisoi, että Awak Kuier teki suomalaista koripallohistoriaa, tulemalla varatuksi WNBA-liigaan järjestysnumerolla 2.

https://yle.fi/urheilu/3-11886959

Osittain suomalaistakin historiaa, mutta hänen suomalaisuuttaan myös liioitellaan uutisissa. En tarkoita sitä, että hänen vanhempansa ovat Sudanista, ja hän on syntynyt Egyptissä. Vaan sitä, että hän itse kokee olevansa ennen kaikkea sudanilainen, ihmisenä ja kulttuuriltaan. Näin hän sanoo YLE uutisten haastattelussa 16.1.2020:

”Tunnen itseni ennen muuta sudanilaiseksi. Vaikka olen syntynyt ja asunut muualla, se kulttuuri on aina tullut mukana. Ruoka, perheen kasvatustyyli ja niin edelleen.”

https://yle.fi/urheilu/3-11732018

Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu. Hyvä Sudan.

Kulttuurisen identiteetin integroituminen Suomen yhteiskuntaan ei ehkä nyt mennyt ihan nappiin, jos henkilö kokee olevansa ensisijaisesti sudanilainen. Mutta pakolaisuuden alkuperäinen perus idea toteutuu nimenomaan silloin, jos henkilö poistuu kotimaastaan sodan takia, viettää aikaa turvassa toisessa valtiossa, ja vielä sen jälkeenkin kokee olevansa sen maan ja kulttuurin edustaja, josta hänen perheensä joutui pakenemaan. Sen pitikin olla koko homman idea alun perin, tässä globaalissa pakolaisuus-konseptissa.

Pakolaisuuden filosofisen tarkoituksen ei alun perin pitänyt olla se, että henkilö poistuu kansastaan ja kotimaastaan, ja menettää identiteettinsä. Vaihtaa sen suomalaisuuteen. Eihän tämä ollut pakolaisuuden tarkoitus alun perin. Missä vaiheessa tuo tarkoitus muuttui, ja kenen mielestä sen pitäisi muuttua? Sitä kannattaisi kysyä Awak Kuierin lisäksi yleisesti ottaen pakolaisilta itseltään, ettei päätetä sitä asiaa heidän puolestaan ulkopuolisina toimijoina. Lehtien otsikoissa asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu