Suojassa #metoo-liikkeen valokeilalta: seksuaalinen häirintä terveydenhoidossa

Julkaisin eilen kotisivuillani tulokset kyselytutkimuksesta, joka kartoittaa suomalaisten suhtautumista alastomuuteen terveydenhoidon palveluiden yhteydessä. Kyselyyn vastasi 136 henkilöä aikavälillä 28.7.2022 – 11.8.2022. Luettelen tässä tärkeimpiä kyselyn tuloksia.

52 % naisista ja 31 % miehistä haluaisi mieluummin samaa sukupuolta olevan lääkärin, jos tutkimus sisältää alastomuutta. 27 % naisista oli erittäin vahvasti tätä mieltä, ja 26 % naisista oli hieman maltillisemmin tätä mieltä. (Pyöristysvirheen takia 26 % + 27 % ei täsmää summan 52 % kanssa.) Miehistä 13 % oli vahvasti tätä mieltä, ja 19 % hieman maltillisemmin tätä mieltä.

Yleisin syy tällaiseen tahtotilaan on alastomuuteen liittyvä häveliäisyys, joko moraalisen vakaumuksen vuoksi tai heikon itsetunnon takia. Muita syitä on aiempien huonojen hoitokokemusten aiheuttama antipatia tiettyä sukupuolta olevien lääkäreiden ammattitaitoa kohtaan. (Tällainen ennakkoluulo voi kohdistua joko omaan tai vastakkaiseen sukupuoleen.)

Sekä miehistä että naisista 18 % mainitsi olettavansa, että tilanne voi olla eroottinen, jos potilas joutuu riisumaan alusvaatteitaan eri sukupuolta olevan lääkärin läsnäollessa. Kaikki nämä 18 % miehistä suhtautuivat asiaan positiivisesti. 12 % miehistä jopa toivoi, että tilanne muodostuisi eroottiseksi. Kaikki 18 % naisista suhtautuivat asiaan kielteisesti, ja perustelivat tällä näkökulmalla kielteisen asenteensa vastakkaista sukupuolta olevaan lääkäriin intiimissä tutkimuksessa.

8 % naisista ja 6 % miehistä kertoi tilanteista, joissa voidaan epäillä lääkärin kohdistaneen seksuaalista häirintää eri sukupuolta olevaan potilaaseen. Lisäksi 7 % naisista ja 12 % miehistä kertoi alastomuutta sisältäneistä tilanteista, jotka aiheuttivat heille ahdistavia tunteita, mutta joissa lääkärin toiminnassa ei ole nähtävissä normaalista käytännöstä poikkeavia piirteitä.

Kolme eri kertojaa mainitsi tietävänsä jonkun terveyskeskuksen, jossa on miespuolinen lääkäri, joka tunnetaan työyhteisössä työkavereiden kesken lempinimellä ”Paita-Pois-Pekka” tms., koska kaikki tietävät, että hänellä on tapana riisuttaa paita pois melkein kaikilta naisilta, olipa siihen aihetta tai ei. Kertomuksissa ei mainita nimeltä ketään lääkäriä. Sairaaloista mainitaan OYS ja TaYS.

Yleisin tilanne, joka toistuu naisten kertomuksissa ahdistuneita tunteita herättäneistä tilanteista, on mieslääkärin pyyntö riisua rintaliivit pois keuhkojen tai sydämen kuuntelun ajaksi. Moni keskustelija on sitä mieltä, että naislääkärit eivät välttämättä pyydä ottamaan edes paitaa pois tällaisen toimenpiteen ajaksi, mutta joillakin mieslääkäreillä on intoa riisuttaa rintaliivitkin pois. Näissä kertomuksissa tällaisen pyynnön kohteeksi joutuneet naiset katuvat suostuneensa pyyntöön, ja tulkitsevat myöhemmässä pohdinnassaan, että pyyntö riisua rintaliivit oli ollut aiheeton. Näiden naisten subjektiivinen käsitys on, että he ovat joutuneet mieslääkärin seksuaalisen kiinnostuksen ja häirinnän kohteeksi.

Muutamassa kertomuksessa mieslääkärin menettely on ollut varsin kaukana normaalista ja hyväksyttävästä lääketieteen harjoittamisesta. Erikoisimmassa tarinassa mieslääkäri on riisuttanut nuoren naispotilaan kokonaan alastomaksi sydämen äänien kuuntelemisen ajaksi.

Yksikään kyseenalaisia tai ahdistavia tilanteita terveydenhoidossa kokeneista henkilöistä ei mainitse tehneensä valitusta asiasta millekään viralliselle taholle. Ihmisten yleinen käsitys näyttää olevan, että tällaisille asioille ei voi mitään, yhteiskunnassa ei ole mitään tahoa, joka suhtautuisi vakavasti epäilyihin tämän tyyppisestä seksuaalisesta häirinnästä, jos tekijä on terveydenhoidon ammattilainen.

Tämän tutkimuksen aineisto on vapaasti luettavissa kotisivuillani, PDF- ja HTML-muodossa. Kappale 01 ”Onko lääkärin sukupuolella merkitystä?”, tekstin pituus on 33 pokkarin sivua.

http://ionmittler.com/sexology_look/?ch=0&lang=fi

Jos joku tämän blogin lukijoista Puheenvuorossa tietää jotain tällaisista ilmiöistä, otan mielelläni vastaan tarkempia tietoja, joiden avulla tällä hetkellä täysin anonyymilla tasolla olevaan tilannekäsitykseen saataisiin konkretiaa ja uskottavuutta, jonka perusteella asiaa olisi mahdollista selvittää tarkemmin ja tapauskohtaisesti, esimerkiksi tutkivien journalistien kanssa. Julkisesti näkyviin jäävissä blogin kommenteissa on kiellettyä ja mahdollisesti rikollistakin nimetä ketään tiettyä epäiltyä henkilöä. Sellaiset kommentit joutuisivat nopeasti ylläpidon bannaamiksi, ja erittäin aiheellisestikin, vaikka #metoo-liikkeen tyyliin kuuluukin ihmisten some-lynkkaus heti ja suureen tyyliin, pelkkien epäilyjen perusteella. Tarkemmat tiedot vain yksityisesti minulle sähköpostiin, osoite löytyy kotisivuiltani.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu