Suomalaiset häviävät 2% nettotuloistaan rahapeleihin

Suomen kansalaiset häviävät rahapeleihin keskimäärin 370 EUR vuodessa. Sievoinen summa fyffeä, tuollaisista summista ammattiliitot tappelevat verissä päin tupo-pöydässä.

https://yle.fi/uutiset/3-11112439

Suomen kansalaisten käytettävissä olevat nettotulot ovat keskimäärin noin 1860 euroa kuukaudessa, kun huomioidaan sekä työssäkäyvät että myös työttömät, eläkeläiset jne. Tai itse asiassa tämä luku on mediaani, ja keskiarvo on jonkun verran tätä korkeampi.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005306868.html

370 EUR on lähes 2% keskimääräisen Suomen kansalaisen vuosiansioista. Mystinen bigfoot-verokarhu on sittenkin olemassa, mutta se piileskelee Veikkaus Oy nimisen yrityksen peitenimen takana.

Alkusyksystä kirjoitin pari blogia, joissa ehdotin lääkkeeksi suomalaisten ongelmapelaamiseen lakisääteistä ylärajaa, paljonko henkilö saa enintään hävitä rahapeleihin kuukaudessa. Minun ehdotukseni oli 50 EUR, joka ei hyvätuloiselle ole paljon, mutta köyhimmälle kansan osalle (johon ongelmapelaaminen painottuu) se on jo ihan merkittävä osa käytettävissä olevasta ylimääräisestä rahasta, pakollisten menojen jälkeen.

Suomen hallitus ja Veikkauksen hallitus lähinnä vain teeskentelevät hoitavansa ongelmapelaamista. Ovat tekevinään jotain. Norjassa on sen sijaan ihan oikeasti tehty jotain. Pelikoneet poistettiin kokonaan pariksi vuodeksi 12 vuotta sitten, vastauksena hallinnasta riistäytyneeseen ongelmapelaamisen. Sitten tunnistautumisesta tehtiin pakollista kolikkoautomaateilla — jota Suomen Veikkaus Oy nyt aikoo pikku hiljaa toteuttaa, noin 15 vuotta Norjaa jäljessä. Ei ole epäselvää, mikä maa johtaa ajattelemista ja tekemistä, ja mikä maa on avuton ja kyvytön perässähiihtäjä.

Mutta pakollista ylärajaa kuukaudessa hävitylle rahasummalle ei Suomi suunnittele vieläkään. Vaikka edelläkävijä Norja otti sellaisen käyttöön jo 10 vuotta sitten. Ei ihan yhtä kunnianhimoista kuin minun ehdottamani 50 EUR, vaan paljon liberaalimpi 270 EUR kuukaudessa. Sitä tiukemman rajan pelaaja saa asettaa itselleen jos tahtoo. Suomessa aiotaan siirtyä käytäntöön, jossa mitään ylärajaa ei ole kenellekään, ja pelaaja saa asettaa itselleen jonkun rajan jos tahtoo.

Mainittakoon, että peliongelmaisuus on psykiatrisesti diagnosoitava tila, jossa henkilö on kyvytön rajoittamaan omaa pelaamistaan. Suomen poliitikot toki tietävät tämän, joten he voivat hyvillä mielin teeskennellä hoitavansa peliongelmaa antamalla peliongelmaisille teknisen keinon tehdä päätöksiä, joita nämä ovat psykiatrisesti kyvyttömiä tekemään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu