Suomen ja EU:n arvojärjestys: rokotteiden patentti on tärkeämpi kuin tuhansien elämä

Korona-viruksen sanotaan tappavan maailmassa noin 10,000 – 15,000 ihmistä päivässä tällä hetkellä. Siitä voidaan olla montaa mieltä, mitä tuo lukema tarkoittaa tarkemmin ottaen. Joku kuolee koronaan, toinen kuolee koronan kanssa. Kolmas kuolee MRSA-superbakteeriin, jonka sai italialaisessa sairaalassa siksi, että hän joutui sinne korona-oireiden takia. Joka tapauksessa korona-viruksella on yhteyttä kohonneeseen kuolleisuuteen.

Mitä tekee ihmiskunta tässä tilanteessa? Mitä tekee Suomi, mitä tekee EU, mitä tekevät lääkeyhtiöt? Ne kehittävät korona-rokotteen, ja patentoivat sen. Sitten Suomi ja EU tilaavat rokotetta poliittisesti korrekteimmilta lääkeyhtiöiltä. (Venäjän ja Kiinan korona-rokotteet eivät lukeudu tähän joukkoon.) Lääketehtaat alkavat valmistaa rokotetta hissukseen, pikku hiljaa. Eihän tässä ole mikään kiire, tilaus on sisällä ja rahat ovat varmasti tulossa.

Ai niin joo, niitä ihmisiä kuolee 15,000 päivässä. Se ei ole kuitenkaan korkein prioriteetti eikä suurin huolen aihe lääketehtaille, että ihmisiä kuolee sitä enemmän, mitä kauemmin rokotteiden toimittaminen kestää. Jos olisi, lääketehdas ottaisi yhteyttä kaikkiin mahdollisiin tehtaisiin maailmassa, jotka osaavat valmistaa heidän rokotettaan, ja tilaisi heiltä alihankintana rokotteita niin nopealla aikataululla kuin mahdollista. Leikaten omaa katettaan sen verran kuin alihankkija tarvitsee itselleen siivua rokotteen hinnasta.

Lääkeyhtiöt eivät kuitenkaan toimi näin, vaikka koko maailma tietää, että rokotteiden toimitusnopeus on kaukana siitä mitä ihmiskunta toivoo ja odottaa. Oman katteen maksimointi on tärkeämpää kuin se että ihmisiä kuolee odotellessa lääkeyhtiön oman katteen maksimointia.

Tämän tilanteen havaittuaan Euroopan Unioni tai Suomi voisi ottaa rokotteen patentin käyttöönsä pakkokeinoilla — täysin laillisesti ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti — ja tilata sitä suoraan joltain tehtaalta maailmassa (jos me olemme niin matalalla sivilisaation tasolla, että emme osaa valmistaa rokotetta itse reseptin perusteella). Poliitikot eivät kuitenkaan menettele näin, koska heidän maailmankatsomuksessaan hienotunteinen suhtautuminen lääketehtaisiin ja niiden taloudellisen tuoton turvaamiseen on tärkeämpää kuin se sivuseikka, että ihmisiä kuolee massoittain joka päivä.

Tämä tapa sanoa asiat voi olla jonkun mielestä kärjistettyä, jopa populistista. Mutta kuka pystyy argumentoimaan, ettei tämä tapa sanoa asiat olisi totuus asioiden poliittisesta ja taloudellisesta tärkeysjärjestyksestä ihmiskunnassa tällä hetkellä? On autuaampaa kuolla rikkomatta patenttioikeuksia, kuin pelastautua kuolemalta rikkomalla niitä.

https://yle.fi/uutiset/3-11761877

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu