Suomen media vaikenee, kun Ruotsin kirkko päätti arvioida Israelia ”apartheid-valtiona”

Ruotsissa monet suuret sanomalehdet uutisoivat asian isosti (ja useimmat ottivat myös vahvasti kantaa, joko puolesta tai vastaan), kun Ruotsin evankelis-luterilainen kirkko päätti 22.11.2021 aloittaa prosessin, jossa arvioidaan täyttääkö Israelin toiminta ”apartheid-valtion” määritelmän, kansainvälisten oikeudellisten kriteerien nojalla.

https://www.dn.se/sverige/kritik-mot-att-svenska-kyrkan-namner-apartheid-i-granskning-av-israel/

https://www.expressen.se/debatt/svenska-kyrkan-har-en-osund-hets-mot-israel/

https://www.dagen.se/ledare/2021/11/26/svenska-kyrkans-apartheidbeslut-ar-skamligt/

https://www.barometern.se/ledare/arkebiskopen-bor-be-israel-om-ursakt-7280fdb8/

https://samnytt.se/svenska-kyrkan-israel-en-apartheidstat/

https://www.sandaren.se/nyhet/ratt-beslut-att-apartheid-granska-israel

https://www.kyrkanstidning.se/debatt/inte-konstigt-med-ordet-apartheid

Suomen media on vaiennut tästä asiasta jo kuukauden, ja taitaa vaieta jatkossakin melko pitkään. En väitä tietäväni, miten suuri ja luotettava media päättää mitkä aiheet ylittävät ns. ”uutiskynnyksen”, eli ovat tärkeitä tai ainakin kiinnostavia lukijoille tietää. Mutta kyllä tässä on pientä manipuloinnin makua, kun on tietoisesti päätetty jättää uutisoimatta asia joka herättäisi kyllä tunteita Suomen puolellakin. Puolesta ja vastaan. Vaikka kyse onkin vain Ruotsin kirkosta, ei Suomen.

Suomalainen media on toki uutisoinut samassa artikkelissa termit Israel ja apartheid joitakin kertoja tänä vuonna. Esimerkiksi YLE uutisoi huhtikuussa 2021, että Human Rights Watch luonnehti Israelia apartheid-valtioksi. Ilta-Sanomat uutisoi marraskuussa 2021 vastaavan kannanoton israelilaiselta Be Tzelem -järjestöltä. Iltalehti uutisoi toukokuussa 2021, kun Yhdysvaltain kongressin edustaja Alexandria Ocasio-Cortez kuvaili Israelia apartheid-valtioksi. Helsingin Sanomat on ilmeisesti uutisoinut keväällä 2021 useita kertoja sen että joku taho (esim. mielenosoittaja jossain maassa) on syyttänyt Israelia apartheid-valtioksi. Hesarin uutiset ovat maksumuurin takana, mutta Hesarin hakukone löytää otsikkotasolla osumia, joiden perusteella voi tehdä tällaisen päätelmän.

https://yle.fi/uutiset/3-11904080

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008404698.html

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1109bd24-db24-4c05-a473-a55eb8c80c85

Muutama poliittisesti varsin merkittävä tapaus on kuitenkin jäänyt kokonaan uutisoimatta suomalaisessa mediassa, jonkunlaisen harkinnan perusteella, jota en tunne, miten se ajattelu menee. Näin taisi käydä toukokuussa 2021, kun Irlannin parlamentin alahuone kriminalisoi Israelin siirtokunnat, ja äänesti myös Israelin määrittelemisestä apartheid-valtioksi (tämä esitys kaatui äänestyksessä), että yksikään tärkeä suomalainen media ei uutisoinut sitä lainkaan. Samoin kuin nyt tämä Ruotsin kirkon tapaus. Pientä tahallaan vaikenemisen ja suojelun makua tässä tuntuu olevan mukana.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/kova-temppu-irlanti-kriminalisoi-israelin-siirtokunnat-vain-apartheid-kaatui-aanestyksessa/

Minun tilanteeni Perussuomalaisten puolueen jäsenenä on hieman hutera keskustella tällaisesta aiheesta, koska puolueen linjana on perinteisesti ollut käsitellä Israelia silkkihansikkain, ainakin Suomen Uutisten artikkeleissa. Ei välttämättä siksi, että puolueen jäsenistön enemmistö (tai edes merkittävä vähemmistö) uskoisi juutalaisten olevan Jumalan kansa, jonka politiikkaa ei saa lainkaan kritisoida, teologisista syistä. Ehkä todellinen syy tähän linjaukseen löytyy pikemminkin halusta peesata Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, ja sillä keinolla kosiskella mahdollisimman hyviä suhteita USA:n oikeistoon.

https://www.suomenuutiset.fi/?s=israel

Jäämme odottelemaan, mitä Ruotsin kirkko saa aikaiseksi tämän aiheen kanssa. Tässä vaiheessa on tehty päätös vain siitä, että Israelin ja palestiinalaisten välistä tilannetta aletaan arvioida kansainvälisen juridiikan keinoin, ja mahdollisesti vedoten kansainvälisiin oikeusistuimiin. Mihin tuo arviointi tulee johtamaan, se nähdään sitten joskus aikanaan.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu