Suomen pitäisi satsata robotisaatioon, city-vihreän hienostelun sijasta
Korona-kriisi kurittaa Suomea, ja koko Eurooppaa. Laman uhka hengittää niskaan. Ongelman korjaamiseksi Suomi ja EU ”elvyttävät” taloutta, kaatamalla rahaa miljoonittain uusiin ilmastolle ystävällisiin teknologioihin.
Tyhmempi ei tästä kyllä tajua, että elpyykö talous sillä keinolla, että tuetaan jotain uutta (ja entistä kalliimpaa) teknologiaa, sen sijaan että tuettaisiin sitä liiketoimintaa, joka on nyt menossa nurin. Eikö nurin menevä liiketoiminta silloin mene nurin, jos tuki ei kohdistu siihen, vaan muualle? Terveisin, nimimerkki ”epätietoinen”.
Davosin salamyhkäisistä vuosittaisista globaalin taloudellisen eliitin kokouksista tunnettu Maailman Talousfoorumi on juuri julkaissut vuosittaisen ”työpaikkojen tulevaisuus”-katsauksensa. En ole lukenut tuota 163-sivuista PDF-tiedostoa, mutta eräs yksityiskohta siitä on päätynyt uutisiin asti monessa maassa, ja on herättänyt siksi myös minun huomioni.
http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf
Raportin sivulla 5 arvioidaan, että vuonna 2025 (siis viiden vuoden kuluttua) robottien tekemän työn määrä maailmassa ohittaa ihmisten tekemän työn määrän. (Kun lasketaan tehtyjä työtunteja, ei työn saavutuksia. Työn saavutusten osalta ihmiset ovat jo kauan sitten jääneet jälkeen koneiden työtehosta yhteensä, jos meidän pitäisi kyntää peltoa itse ilman hevosta, ja laskea valtion verotilastoja ilman tietokonetta.)
Suora lainaus:
”Automation, in tandem with the COVID-19 recession, is creating a ‘double-disruption’ scenario for workers. (…) By 2025, the time spent on current tasks at work by humans and machines will be equal.”
Sama toisella kotimaisella: ”Automaatio, yhdessä korona-viruksen aiheuttaman taantuman kanssa, on luomassa ‘kaksinkertaisen häiriön’ skenaariota työntekijöille. (…) Vuoteen 2025 mennessä, käsillä oleviin työtehtäviin käytetty aika tulee olemaan yhtä suuri ihmisillä ja koneilla.”
Kun työ siirtyy roboteille, se voi siirtyä Kiinasta takaisin Eurooppaan. Kun automaation aste kasvaa työnteossa, hyvin palkattu eurooppalainen työntekijä voi olla halvempi kuin aasialainen riistotyövoima. Toisaalta, väheneekö työvoiman tarve kokonaisuutena? Ja missä valtioissa se vähenee? Kiinassa? Suomessa? Syntyykö uutta työtä poistuvan työn tilalle? Vai siirrytäänkö Sanna Marinin lanseeraamaan kuuden tunnin työpäivään?
Ei taatusti siirrytä, ainakaan Suomessa, jos miljardien investoinnit kohdistuvat city-vihreään hienosteluun, sillä välin kun herrat isot herrat maailmalla ymmärtävät, että robotisaation lisääminen tuotannossa on se mihin pitää satsata nyt ja isosti, jos haluaa pysyä vauhdissa mukana tulevaisuuden globaalissa taloudessa.
Entropia on jokaisen kodin ja yhteiskunnan vihollinen, jos saisi robotin huolehtimaan entropian kurissa pidosta, oltaisiin jo pitkällä.
Yksinkertaisin on joku roomba, sopisiko sellainen toimistoihin? Ei, vielä tarvitaan ulkomaisia biobotteja, valitettavasti. Sellaisia jotka osaavat siivota vessan ja tyhjentää roskakorin.
Toisaalta jos kaikki wc tilat desinfioitaisiin aina klo 02:00 jollain laserjärjestelmällä, niin ajaisikohan se saman asian?
https://www.puhdistus.fi/laserpuhdistus/?gclid=CjwKCAjw_sn8BRBrEiwAnUGJDgnW7quURxW-vJdDk5bXEIO2nuORfYx0ErS7uoCOZHrk-wGyj9GvGRoCOGEQAvD_BwE
Ilmoita asiaton viesti
Miksi biobottien pitää olla ulkomaisia kotona, konttorissa ja marjametsällä? Siksi, että työtä ei ole automatisoitu riittävästi. Marjan kerääjä kykkii siellä metsässä selkä vääränä ämpärin kanssa. Niin kauan kuin asia on näin, työllistyminen menee suomalaisilta sivu suun ja sinne menee vain ulkomaisia biobotteja, jotka vievät sitten rahansa kotimaahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kehitetty hienoja robotteja metsäteollisuuden tarpeisiin. Metsäkoneet, jotka kaatavat puut ja karsivat ne sekä kuljettavat tienvarteen. Sahalaitos joka lajittelee ja optimoi ja sitten sahaa tilauksien mukaiseksi tuotteiksi. Sellutehdas jonka automaattinen ja ohjattu prosessi ottaa vastaan puunrunkoja ja tuottaa selluloosa arkkeja siististi paketoituna.
Arkipäiväinen robotti on polttoaineen tankkausasema, joka laskuttaa ja annostelee halutun määrän oikeaa polttoainetta autoon.
Toinen jokapäiväinen robotti on automaattinen puhelinkeskus, joka yhdistää matkapuhelimesi haluamaasi toiseen puhelimeen ympäri maailmaa.
Maailmassamme on jo runsaasti robotteja ja tekoälyä. Emme vain tule niitä huomanneeksi.
Eräs seuraavista roboteista on valintamyymälän kassa, jonka ohi vain kävellään kärryä tyäntäen. Robotti sitten tunnistaa kärryssä sijaitsevat tuotteet ja veloittaa ne samantien pankkitililtämme.
Jollei pankkitilillä ole riittävästi katetta, niin asiakas ohjataan työskentelemään myymälän varaston puolelle erilaisiin aputöihin.
Lentoasemat ovat useiden robottien miehittämä. Asiakkaista ja matkatavaroista ja turvallisuudesta huolehtii jo lukuisa määrä robotteja, jotka korvaavat ihmistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
> Jollei pankkitilillä ole riittävästi katetta, niin asiakas ohjataan
> työskentelemään myymälän varaston puolelle erilaisiin aputöihin.
En tiedä mistä tämän kaivoit, mutta siinä olisi lääkettä talouteen, jos köyhällä ja työttömälläkin olisi varaa kuluttaa, maksamalla työllä. Silloin köyhyys tai työttömyys eivät olisi kulutuksen esteitä. Mutta siinä taitaa olla käytännön ongelmia matkan varrella.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ajatusteni täydentämisestä.
Minusta tilanne ei ole aivan harvinainen ja siihen tarvitaan ratkaisu, kun kassalla ei ole enää työntekijää.
Ymmärrän ettei ideani ole valmis ja täydellinen, mutta sinun täydentämänä se kuulostaa hyvältä. Marketeissa tarvitaan aina väkeä aputöihin.
Ilmoita asiaton viesti