Suomen rahat meni harakoille, mutta Harakka on tyytyväinen

Liikenneministeri Timo Harakka ilmoittaa olevansa ”erittäin tyytyväinen” siihen, että Euroopan Komissio myönsi Suomelle rahaa osaan niistä liikennehankkeista, joita Suomen hallitus on katsonut tärkeäksi toteuttaa.

https://yle.fi/uutiset/3-11451360

Euroopan Komission mielestä Turun ”tunnin juna” on tärkeä hanke, ja sille annettiin rahoitusta 38 miljoonaa. Tampereen ns. Suomi-rata ei sen sijaan ole Euroopan Komission mielestä tärkeä hanke, eikä sille annettu rahaa lainkaan, paitsi jotain muruja nykyisen radan kunnostukseen.

(Jos minulta kysytään, olisin jättänyt rahat antamatta myös Turun ”tunnin junalle”, koska haluaisin siirtää pääkaupungin Jyväskylän kohdalle, ja kehittää koko Suomen raideliikennettä ja menestystä tasapainoisesti, ei Helsinki-keskeisesti. Mutta unohdetaan tällaiset minun höpinäni, ja palataan takaisin varsinaiseen politiikkaan:)

Tämähän on hyvä himmeli, että Suomi maksaa EU:lle jäsenmaksuna tuhkatkin pesästä, ja sitten saa osan rahoista takaisin, esimerkiksi tällaisiin liikennehankkeisiin. Mutta ei suinkaan niihin hankkeisiin, jotka Suomen hallitus valitsee ja katsoo tärkeimmiksi, vaan EU sanelee myös sen, mitkä Suomen sisäiset liikennehankkeet ovat tärkeitä ja rahoittamisen arvoisia.

Maksamme siis itse omat hankkeemme Euroopan Unionin pankkitilin kautta. Siinä matkan varrella EU verottaa osan rahoista jaettavaksi köyhemmille jäsenmaille, ja lisäksi sanelee mihin hankkeisiin ne loput rahat saa käyttää Suomessa.

Tyhmempi kysyisi, että mitä järkeä on kierrättää sitä rahaa Brysselin kautta? Jos olemme nettomaksaja EU:ssa, niin eikö siinä ole jo tarpeeksi että jäämme persnetolle, eli lahjoitamme rahaa Itä-Blokkiin? Täytyykö sen lisäksi vielä kierrättää loputkin rahat Brysselin kautta, jotta Brysselin herrat määräävät mihin saamme käyttää omat rahamme?

Missä EU:n budjetti, siellä ongelma. Suomen etu olisi rajata EU:n budjetti minimiin, niin pieneksi kuin mahdollista. Olkoon sitten vaikka Suomen EU-jäsenmaksun ja oletettujen ”EU-tukien” välisen erotuksen eli persneton verran. Loput rahat käyttäisimme suoraan itse, kierrättämättä rahoja Brysselin kautta, ja antamatta Brysselille oikeutta sanella mihin kotimaiseen hankkeeseen saamme käyttää ne omat rahamme.

Sen sijaan EU:n budjettia ollaan nyt kasvattamassa ja isosti, kun korona-kriisi tarjoaa kätevän tekosyyn sille. Tulemme lahjoittamaan yhä suurempia summia rahaa Brysseliin, jotta saamme osan siitä takaisin — mutta sitäkään osuutta emme voi käyttää tarkoitukseen joka olisi Suomen hallituksen mielestä tärkeintä, vaan niidenkin rahojen käytöstä määrää Bryssel.

Harakoille menee Suomen rahat, mutta Harakka on silti tyytyväinen. Outo lintu.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu