Suomen sotilaat Irakissa: auttajana vai hyväksikäyttäjänä?

Kun lehdistö uutisoi pari päivää sitten suurilla otsikoilla, että Iran on ampunut ohjuksia lähelle Irakissa olevia suomalaisia sotilaita, suuri osa Suomen kansasta reagoi uutiseen suurinpiirtein näin:

”Jaa, onko Suomella sotilaita Irakissa?”

”Miksi Suomella on sotilaita Irakissa?”

Aiheesta voi kertoa pari erilaista tarinaa, erilaisista näkökulmista katsottuna.

Suomen valtion johdon tarina, jota myös armeija edustanee, ja joka on luultavasti pyörinyt sotilaillakin mielessä kun ovat operaatioon lähteneet, on suurinpiirtein tällainen:

Suomi kantaa kortensa kekoon maailman turvallisuuden puolesta, lähettämällä sotilaita Irakin hallituksen (ja NATOn) pyynnöstä kouluttamaan Irakin kurdeja taisteluun ISISiä ja muita terroristien ryhmiä vastaan. Suomi auttaa maailmaa voittamaan terrorismin. Suomi on hyvien puolella, pahoja vastaan.

Yleviä ajatuksia. Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin päättyy valtion johdon ja armeijan versio tarinasta.

Saman tarinan voisi kertoa toisenlaisestakin näkökulmasta, joka on paljon kyynisempi ja moraalittomampi, suorastaan häikäilemätön. Se tarina menisi näin:

Suomi yhdessä muiden länsimaiden kanssa lähettää kurdeja eturintamaan kuolemaan sodassa ISISiä ja muita terroristeja vastaan, jotka länsimaat haluavat pois maailman kartalta, mutta eivät halua lähettää omia kansalaisiaan kuolemaan sodassa terroristeja vastaan.

Tämän tehtyään Suomi yhdessä muiden länsimaiden kanssa aikoo jatkossakin olla tukematta poliittisesti kurdien pyrkimyksiä valtiollisen itsenäisyyden saavuttamiseen.

Raamatussa tunnelmoidaan tällaisella ajatuksella: ”Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että suostuu kuolemaan ystäviensä puolesta.”

Tuon ajatuksen täydellinen vastakohta olisi varmaankin: ”Sen suurempaa rakkauden puutetta ei ole kenelläkään, kuin että lähettää muita ihmisiä kuolemaan omasta puolestaan.”

Eikä siinä vielä kaikki: Suomella ei ole olemassa minkäänlaista suunnitelmaa palkita kurdeja poliittisesti siitä, että me lähetämme heidät kuolemaan puolestamme. Kun kurdistanit ja sen sellaiset pyytävät valtiollisen itsenäisyytensä tunnustamista, Suomi yhdessä muiden länsimaiden kanssa aikoo jatkossakin kieltäytyä pyynnöstä. Koska USA ja öljy.

USA teki näyttävät oharit Syyriassa kurdeille, ja päästi Turkin pommittamaan heidän kaupunkejaan, sen jälkeen kun kurdeja oli ensin kuollut 10,000 voitokkaissa taisteluissa Syyrian ISISiä vastaan. Suomella on vakaa aikomus tehdä yhtä täydelliset oharit kurdeille Irakissa. Mitään poliittista tukea ei ole luvassa Suomelta pohjois-Irakin kurdistanin itsenäisyyden pyrkimyksille.

 

PS: Eiliseen blogiini ”näin leikitään sotaa” on nyt sitten tullut virallisempi vahvistus, YLEn uutisen muodossa, joka kertoo saman tarinan vuorokauden viiveellä:

https://yle.fi/uutiset/3-11149337

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu