Suomessa on miljoona idioottia

11-vuotias poikani valmistautuu historian kokeeseen, aiheesta antiikin Kreikka. Siinä sivussa minäkin olen saanut kertauksen demokratian historiasta. Oppikirjassa kerrotaan, että antiikin Ateenassa osallistuminen kaupungin poliittiseen päätöksentekoon viikoittain oli lähes itsestäänselvyys (sille 10% väestöstä, joilla oli äänioikeus). Laajaan kansainväliseen käyttöön levinnyt sana ”idiootti” (idiótés) tarkoitti antiikin Ateenassa ihmistä, joka ei ole kiinnostunut politiikasta.

Tällä kriteerillä arvioiden Suomessa on yli miljoona idioottia. Valtakunnallisissa vaaleissa äänestämättä jättävien määrä on lähes aina yli miljoona äänioikeutettua.

Tämä sinänsä hauska ajatus ei mene kuitenkaan läpi faktan tarkistuksesta. Wikipedia tietää kertoa, että antiikin Ateenasta ei löydy kirjoituksia, joissa sanaa ”idiootti” käytettäisiin tässä merkityksessä. Tuo legenda keksittiin vasta 1850-luvulla.

https://en.wikipedia.org/wiki/Idiot#Etymology

Todellisia idiootteja eivät ehkä olekaan ne, jotka jättävät äänestämättä. Vaan ne, jotka äänestävät puoluetta jonka vaaliohjelmassa ei ole järjen hiventäkään.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu