Suomessa on miljoona idioottia
11-vuotias poikani valmistautuu historian kokeeseen, aiheesta antiikin Kreikka. Siinä sivussa minäkin olen saanut kertauksen demokratian historiasta. Oppikirjassa kerrotaan, että antiikin Ateenassa osallistuminen kaupungin poliittiseen päätöksentekoon viikoittain oli lähes itsestäänselvyys (sille 10% väestöstä, joilla oli äänioikeus). Laajaan kansainväliseen käyttöön levinnyt sana ”idiootti” (idiótés) tarkoitti antiikin Ateenassa ihmistä, joka ei ole kiinnostunut politiikasta.
Tällä kriteerillä arvioiden Suomessa on yli miljoona idioottia. Valtakunnallisissa vaaleissa äänestämättä jättävien määrä on lähes aina yli miljoona äänioikeutettua.
Tämä sinänsä hauska ajatus ei mene kuitenkaan läpi faktan tarkistuksesta. Wikipedia tietää kertoa, että antiikin Ateenasta ei löydy kirjoituksia, joissa sanaa ”idiootti” käytettäisiin tässä merkityksessä. Tuo legenda keksittiin vasta 1850-luvulla.
https://en.wikipedia.org/wiki/Idiot#Etymology
Todellisia idiootteja eivät ehkä olekaan ne, jotka jättävät äänestämättä. Vaan ne, jotka äänestävät puoluetta jonka vaaliohjelmassa ei ole järjen hiventäkään.
”Todellisia idiootteja eivät ehkä olekaan ne, jotka jättävät äänestämättä, vaan ne, jotka äänestävät puoluetta, jonka vaaliohjelmassa ei ole järjen hiventäkään.”
Sanoisinko jopa että analyysi on kaikessa viiltävyydessään melko lailla totta, eikä siihen ole faktantarkastajillakaan sanottavaa.
Kirjoittajan omaa älyä kuvastaa se, että hän ei tekstissään viittaa sanallakaan siihen, minkä puolueen vaaliohjelmassa ei ole järjen hiventäkään, vaan sen hän jättää lukijan oman mielikuvituksen varaan.
Näin hän tienaa sydämiä tasapuolisesti sekä oikealta että vasemmalta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin politiikka toimii. Kuten myös pop-musiikki. Sano jotain joka menee tunteisiin, mutta mieluiten siten, että jokainen voi ymmärtää sen omalla tavallaan itselleen mieluisasti. Vexi Salmi olisi ollut kova poliittisten puheiden käsikirjoittaja.
Noo valitettavasti olen kyllä kynteni paljastanut niin monessa muussa blogissa, että taitaa olla myöhäistä teeskennellä neutraalia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko paljastanut? En ole huomannutkaan, että sinulla olisi kynnet.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri edellisessä blogissani sanoin tylysti, että Malinen puhuu totta ja kaikki muut valehtelevat. Se oli jokseenkin selkeä oman puolen valitseminen siinä kiistassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin luullut, että meitä on enemmänkin.
Ateenassa siis kaikki idiootit kuuluivat siihen 10 %:iin.
Ilmoita asiaton viesti
Sanaa idiootti ei siis todellisuudessa käytetty, mutta kriittisesti suhtauduttiin niihin jotka eivät käyttäneet oikeuttaan osallistua politiikkaan. Nämä sisältyivät siis siihen 10%:iin. (Loput 90% olivat: naiset 50% ja orjat yms. 40%. Heille oli varmaankin omat nimityksensä.) Kuuluisasti Spartassa naisen asema oli kohtuullisen lähellä tasa-arvoa, ainakin sen ajan mittapuun mukaan. Ateenassa naisella ei ollut tärkeitä ajatuksia, ei varmaan sieluakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vai oliko tilanne kuten Vironperällä taannoin?
Jussi joskut totesi, että (sorry huono karjalanmurteeni):
Meil se menee niin, et mie päätän isoist asioist ja Kyllikki pienist. Se vaan, et isoi asioit ei ole pitkään aikaan ollu.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla yhtä hyvä määritelmä sanonnalle ”hyödyllinen idiootti”?
Olen vieraillut sillä paikalla Ateenassa, jossa nykyajan demokratian sanotaan syntyneen. Siitä ei ole jäljellä muuta kuin kivikasa. Eikä taida Kreikan demokratiastakaan olla paljoa jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti
Minolaiset olivat hyödyllisiä idiootteja. Rakensivat korkeakulttuurin, mutta eivät armeijaa puolustamaan sitä.
Myös nämä ovat hyödyllisiä idiootteja, jotka eivät äänestä. Muut saavat sitten päättää heidänkin puolestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai meillä ole mitään syytä olettaa, että naisilla olisi ollut sielu Ateenassa. Ei ainakaan sen enempää kuin nykyisyydessäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu erittäin olennaisesti siitä, mikä on sielun määritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavissa Suomen kuntavaalissa vain idiootit käyvät äänestämässä, koronan takia-
Ilmoita asiaton viesti
Ottaen huomioon että ihmiset käyvät koko ajan ruokakaupassa, äänestämisen luulisi olevan pienemmän riskin toimenpide, jos siihen näkökohtaan erityisesti satsataan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku käy äänestämässä koronan takia, hän on kieltämättä idiootti. Mutta mikä mielestäsi tekee hänestä hyödyllisen?
Ilmoita asiaton viesti
Jonkun mielestä ”väärää” puoluetta äänestämme me kaikki – jotka äänestämme. Niinpä idiootteja ei ole vain miljoona, vaan paljon enemmän: me kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Gallup-kysely Suomen Kommunistisen Puolueen toimistolla saattaisi tuottaa tuollaisen tilannearvion.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin yksi kommunisti heräsi kommentoimaan heti kun kommunisti mainittiin 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Tulin tänne raportoimaan heti tuoreeltaan, mitä tunnelmia meillä oli siellä toimistolla.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä kun haukut aina Suomea tulet tällä kertaa tahtomattasi sntaneeksi kredittiä suomalaiselle ala-asteen koululle jota kokoomus ja persut eivät vielä ole saaneet kaadettua vaikka yritys on kova.
Ilmoita asiaton viesti
Koulun 5. luokan oppikirja kohotti sivistykseni tasoa. Toisaalta blogissa tuodaan esille myös oppikirjassa esitetty väite sanan idiootti käytöstä antiikin Ateenassa, joka Wikipedian mukaan ei tiettävästi pidä paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Koulun kuuluukin aktivoida etsimään tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi konsepti: oppikirja jonka kertoma ei ole totta. Ja se kerrotaan että tämä ei ole totta, käypä tarkistamassa mikä on totuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tai uusi konsepti. Tekstin tarkoitus on herättää kiinnostusta aiheeseen mutta enemmän rohkaistaan etsimään itse. Eikä se edes ole erityisen uusi pedagokiikka. Kokeiltiin jo 50- luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös niitä puolustusliiton jäsenyyttä vastustavia ole enemmän kuin miljoona?
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuossa painovirhe, tarkoitiko puolustavia?
Ilmoita asiaton viesti
Tuio minullekin tuli mieleen jo blogin otsikosta. Jos jotain ei ymmärrä, niin vastustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei minulle kuulu, enkä tunne asiaa, mutta vastustan.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti noita hyödyllisiä idiootteja on niin paljon ja syykin on juuri se mitä kirjoitit: ”Asiaa en tunne mutta vastustan”.
Ilmoita asiaton viesti
Täydellisen tietämättömyyden suomalla itsevarmuudella sanoisin, että asia on kyllä jämptisti näin.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava havainto.
Oikeaa demokratiaakaan ei ole missään. Ateenan demokratia 2.500 vuotta sitten on demokraattisin koskaan toteutettu. Siinä edes yksi kymmenestä pääsi suoraan vaikuttamaan asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsin Appenzellerin kantonissa asuu vain 16000 ihmistä ja naiset saivat siellä äänioikeuden vasta 90-luvulla. Mutta ennen tuota naisten äänioikeutta likipitäen jokainen äänioikeutettu kansalainen osallistui aktiivisesti kaikkeen kantonia koskevaan päätöksentekoon.
Tosin Sveitsin liittovaltiossa kantonien vapaus päättää omista asioistaan on heikompi kuin EU:hun kuuluvien valtioiden itsemääräämisoikeus suhteessa Brysseliin. Keskusvalta rajoittaa lainsäädännöllisesti päätöksentekoa enemmän Sveitsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä tuo 90 % ihmisistä Ateenassa ei niin tyhmiä olleetkaan.
Aikaahan äänestystapahtumiin olisi mennyt 10 kertaa kauemmin jos kaikki olisivat osallistuneet.
Ja oliko kaikkien ääni jo tuohon aikaan saman arvoinen?
🤔
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien ääni oli kyllä saman arvoinen siellä. Painotettu äänivalta kuulostaa melko modernilta keksinnöltä.
Ilmoita asiaton viesti
Luin Conn Igguldenin kirjan Rooman ajan tapahtumista. Siis Julius Ceasarin ajoilta.
Siinä oli muistaakseni useitakin eri painoluokan ääniä ja äänestykset venyivät hyvinkin pitkiksi kun kansa oli mukana äänestyksissä.
Tiedä sitten pitääkö paikkansa.
😃
Ilmoita asiaton viesti
Roomassa taidettiin ottaa käyttöön painotettu äänivalta ensimmäisenä. Rooman kukoistus oli ajallisesti antiikin Kreikan jälkeen, joten siinä mielessä ”modernimpi keksintö”, mutta ei montaa sataa vuotta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Weighted_voting#Historical_examples
Ilmoita asiaton viesti
Muistan lukeneeni jostakin, että n. 10-20 (?) prosenttia kansasta ajattelee omin aivoin ja loput seurailevat jonkun muun mielipidettä. Saattaa siis olla, että idioottien määrä on tuo 80-90 prosenttia. :-))
.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 20 prosenttia tuntuu uskottavalta kun ajattellaan vaikka puolustusliiton kannatuslukua.
Ilmoita asiaton viesti
Monta prosenttia omilla aivoillaan ajattelevista osasi tehdä oikeita johtopäätöksiä?
Ilmoita asiaton viesti
Ja mä kun ajattelin että Ion tarkoitti persuja äänestäviä …
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kyllä mielessä jokunen puolue, jonka äänestäjiä voisin tarkoittaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ion, niin on minullakin-minun mielestäni!
Ja näitä on kaksikin puoluetta: Keskusta ja Kokoomus. Aivan turhia taivaanrannan maalareita!
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a. Minusta tuntuu että äänestämättä jättävät eivät ole niitä idiootteja. Mielestäni ne jotka äänestävät sen puolesta että maksamalla 6 miljardia saamme 2 miljardia ovat idiootteja. Mutta minulle ei ole EU suojatyöpaikkaa luvassa jossain kevyemmän verotuksen maassa niin ei kai mielipiteellinikään ole niin väliä.
Ilmoita asiaton viesti
”Todellisia idiootteja eivät ehkä olekaan ne, jotka jättävät äänestämättä. Vaan ne, jotka äänestävät puoluetta jonka vaaliohjelmassa ei ole järjen hiventäkään.”
Mielestäni todellisia idiootteja eivät ole ne ketkä jättävät äänestämättä, vaan juuri ne ketkä äänestävät ja antavat valtuudet joillekin toisille hoitaa omia ja valtion asioita. Valtiota tulisi pyörittää sitovien kansanäänestysten turvin ja poliitikkojen ja virkamiesten tehtävä olisi vain toteuttaa sitovien kansanäänestysten tulokset, eikä ajaa omia tai ostettuja agendojaan.
Todellisuudessa me kansalaiset emme tarvitse poliitikkoja mihinkään, eli poliitikot ja puolueet voitaisiin poistaa kokonaan, koska niiden tehtävä on vain valehdella kansalaisille ja pelata kansalaisia vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ateenassa tuo osattiin jo 460-luvulta eKr. alkaen.
Poliittiset päätökset tehtiin kansankokouksessa, eli käytännössä kansanäänestyksellä.
Jo silloin oli olemassa poliitikkoja, joiden päivätyönä oli poliittisten asioiden hoitaminen. Viidensadan neuvosto kokoontui joka päivä hoitamaan poliittisia asioita. Heitä voisi verrata nykyajan eduskuntaan tai kunnan valtuustoon, mutta sillä erotuksella, että heillä oli hyvin vähän päätösvaltaa. Heidän tehtävänsä oli valmistella kansankokousten asialistoja ja toimeenpanna kansankokouksen päätöksiä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bule_(Ateena)
Ilmoita asiaton viesti
Meilläkään poliitikoilla ei tulisi olla valtaa päättää yhtään mistään, vaan vain toteuttaa sitovien kansanäänestysten tulokset. Ja nekin voitaisiin antaa virkamiesten toteuttaa virkavastuulla, joten poliitikot ja puolueet voitaisiin haudata historian romukoppaan toimimattomina instansseina.
Ilmoita asiaton viesti
Nyky-yhteiskunnassa tuo olisi todellista demokratian halveksimista, sillä kansanäänestys ei sovi muuhun kuin yksinkertaisiin joko/tai tapauksiin.
Reaalimaailmassa lähes kaikki asiat ovat monitahoisempia. Loistavana ajankohtaisesimerkkinä EU:n elpymisrahasto, johon kannanotot näilläkin sivustoilla ovat, hmm, vähemmän mairittelevia puuttuvine perusteluineen. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, koska ei kansa (itseni mukaan lukien) jaksa eikä kykene perehtymään näin laajaan koko kansantaloutta koskettavaan problematiikkaan. Mutta onneksi edustuksellisessa demokratiassa ei tarvitsekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suora demokratia, eli sitovat kansanäänestykset olisivat mielestäsi siis demokratian halveksimista? Asia vaatisi erinomaiset perustelut ja tokihan sinulla on ne antaa?
Mitä tulee elpymisrahastoon, niin minä katselen asiaa oikeiden talousasiantuntijoiden näkökulmasta, en poliittisesti valittujen aasintuntijoiden näkökulmasta. Ja elpymisrahastostakin tulisi järjestää kansanäänestys, onhan Perustuslakivaliokunnankin lausunto asiassa sellainen, että rahasto vaatisi kansalaisten vahvan mandaatin, eli kansanäänestyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Juurihan tuossa selkeän perusteluni kerroin. Luitko edes kommenttini?
Tässä vielä kertauksena siis: Kansa ei jaksa eikä kykene, eikä sen onneksi tarvitsekaan, perehtyä laajoihin ja monimutkaisiin asioihin. Etenkään niin, että sen seurauksena osaisi tehdä koko yhteiskunnan kannalta hyödyllisimmät päätökset kaikkien osapuolten edut maksimoiden. Ei siis minä-minä-minä edellä, mihin nämä somehuutelijat niin herkästi sortuvat. Eli ylivoimaisesti parhaat (käytännössä useimmiten siis kompromissit) saadaan edustuksellisen demokratian kautta, kun valtaenemmistö kansanedustajista on asiaan perehtyviä ja toimensa vakavasti ottavia vastuunsa tuntevia henkilöitä. Edes se arviolta noin 5% edustajista, joita en toivoisi osaamisensa ja kyvykkyytensä puolesta eduskunnassa näkeväni, ei muuta tuota kokonaiskuvaa.
Joku poliittinen vakaumus kai lähes kaikilla asiantuntijoilla aina on, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että jos taloustieteen tutkijoiden ja asiantuntijoiden selvä enemmistö on elpymisrahaston kannalla, niin aika vahva vastarannan kiiski pitää olla jos sen kannan muuksi aikoo kääntää. Täysin mutu-tuntumalla voisin arvata että pakettia kovaan ääneen vastustavien enemmistö ei ole käyttänyt tuntiakaan vastapuolen argumenttien arviointiin. Minä sentään olen lukenut mm. Tuomas Malisen ajatuksia, joskaan en sellaisenaan niitä allekirjoita vaikka tietyn ajatuskulun niiden takana luulen ymmärtäväni.
Ilmoita asiaton viesti
Esitit että suora demokratia oli demokratian vastaista ja pyysin asioihin perustelut. Asiat eivät ole niin monimutkaisia, ettei niitä tavallisella maalaisjärjellä pystyisi ymmärtämään, joten puhut vain omasta puolestasi, et kenenkään muun. Jos sinä et ymmärrä asioita, ei sinun tarvitse kuvitella, etteivät muut niitä ymmärtäisi.
Sveitsissä suora demokratia toimii aivan loistavasti, eikä Sveitsillä mene yhtään huonommin kuin Suomella.
Jos sinä haluat antaa päätäntävallan jollekin omista asioistasi, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan, että haluat holhouksen alaiseksi. Mutta jos kuvittelet, että minä pidän sinua täysijärkisenä, niin silloin kuvittelet aivan liikoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa on miljoona idioottia”
Nyt laskit kyllä alakanttiin ja pahasti 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vain alustava, hyvin karkeasti suuntaa-antava arvio. Tarkemmat tulokset julkaistaan myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti