Suomesta maailman ainoa oikeusvaltio: oikeuskulut (leik)kuriin

Suomi on oikeusvaltio vain kauniissa juhlapuheissa. Oikeutta saa kyllä, ja pääsääntöisesti varsin rehellistäkin oikeutta. Mutta se maksaa sen verran paljon, että keskituloisten kansalaisten mahdollisuus saada oikeutta on lähinnä teoreettinen. Oikeutta olisi myytävänä Porschen hintaan, mutta Peugeotia ajava tavis kansalainen ei sitä osta, ehkä koskaan elämänsä aikana.

https://yle.fi/uutiset/3-11751261

Asiantuntijat ja hallitus aikovat taas kerran ”tehdä asialle jotain”. Eivät he mitään konkreettista sille tule tekemään. Eikä se johdu siitä, mikä puolue on vallassa ja mikä on oppositiossa. Poliitikoilla näyttää olevan krooninen ja universaali kyvyttömyys tehdä tälle asialle mitään, jolla olisi todellista merkitystä.

YLE uutisessa haastateltu professori Johanna Niemi rohkenee ehdottaa sellaista uudistusta, että vastapuolen maksettavaksi voitaisiin tuomita asianajajien laskutusta enintään 110 EUR + ALV = 136,40 EUR tunnilta, ja enintään 80 tuntia. Se tekee ”vain” 10,912 EUR. Hävinneen osapuolen oma asianajaja laskuttaa toki saman verran, joten oikeudessa hävinneelle Peugeot-kuskille kertyisi maksettavaa 22,000 EUR pelkästään oikeudenkäynnin kuluja. Sen päälle vielä se varsinainen riita-asian korvausvaatimus.

Tämä on siis professorin radikaali visio, että lakisääteisesti voitaisiin määrätä oikeudenkäynnin kustannuksille näin ”kohtuullinen” yläraja. Nykyään tällaista ylärajaa ei ole, ja nuo kustannukset voivat paukkua yli kirkkaasti.

Onneksi maailmassa on myös radikaaleja ajattelijoita, joten meidän ei tarvitse tyytyä tämän professorin tulevaisuuden visioon. Vaikka virkamiehet sellaista jo laativatkin ”täyttä vauhtia” (eli valmista tulee parissa vuodessa).

Perinteisistä oikeudenkäynneistä pitäisi luopua kokonaan pienimmissä riita-asioissa. Menettelyn pitäisi olla kuluttajariita-lautakunnan käsittelyä muistuttava, jossa riidan osapuolet käyvät lautakunnan järjestelmän kautta vapaaseen tahtiin ja ilman asianajajaa kirjallisen keskustelun, jossa he esittävät omat argumenttinsa ja todisteensa, ja pystyvät myös vastaamaan vastapuolen argumentteihin, sekä protestoimaan niissä mahdollisesti olevia totuuden vastaisia väittämiä.

Kun osapuolilta loppu bensa tankista, ja kaikki ovat sanoneet mitä heillä on sanottavaa, sitten lautakunta tutustuu esitettyihin väitteisiin ja tekee asiasta ratkaisun, joka on oikeuden tuomion asemassa. Kustannukset olisivat korkeintaan 500 EUR koko prosessille.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/278133-uusi-alin-oikeusaste-jossa-oikeudenkaynnit-ovat-lahes-ilmaisia/

En tarkoita tällä vapaaehtoista sovittelua. Tarkoitan että se ei ole vapaaehtoista, vaan ainoa tarjolla oleva mahdollisuus. Uusi alin oikeusaste, jossa ei ole tuomareita eikä asianajajia. Vain terve maalaisjärki. Sillä pääsee elämässä paljon pidemmälle kuin moni luuleekaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu