Suomi ei saa johtajuutta neljännessä teollisessa vallankumouksessa
Eilisessä blogissani käsittelin Maailman Talousfoorumin lobbaamaa globaalia talouden ja kulttuurin murrosta nimeltä Suuri Nollaus. Yksi kohta Suuren Nollauksen asialistalta jäi ns. kummittelemaan mieleeni. Sillä tavalla, että kun ajoin työpäivän jälkeen kohti hypermarkettia, ja minun olisi pitänyt ajatella, kuinka monta maitoa ja kananmunaa minun pitää ostaa, sen sijaan ajattelin johtajuutta neljännessä teollisessa vallankumouksessa. Ja että se ei ole menossa Suomelle.
Neljäs teollinen vallankumous tarkoittaa robotisaation ja automatisaation suurta lisääntymistä tuotannossa ja työelämässä. Yhden ihmisen työpanoksella saadaan taas paljon enemmän tehtyä, kun ihmiset tekevät aiempaa vähemmän itse mitään käsin, ja sen sijaan ohjaavat ja ohjelmoivat robotteja, jotka tekevät työn halvemmalla, väsymättä, nopeammin, ja vähemmillä virheillä kuin ihminen.
Putsattuani silmälasini huomaan, että olen kirjoittanut tasan vuosi sitten blogin, jossa kerron että Maailman Talousfoorumi ennustaa robottien tekemän työn ohittavan ihmisten tekemän työn määrän maailmassa vuonna 2025. Ja että kaikkien kynnelle kykenevien kannattaa satsata robotisaatioon, koska nopeat syövät hitaat maailmantalouden uusjaossa, jonka tuotannon robotisaation lisääntyminen tulee mahdollistamaan.
Tuossa blogissa lausuin profeetallisesti, että Suomessa ei taatusti siirrytä mihinkään robotisaatioon, vaan rahat hukataan city-vihreään näpertelyyn. Kristallipalloni oli himmeä ja samea tuolloin, koska en tajunnut ennustaa samaan hengenvetoon, että Suomi aikoo hoitaa väestön huoltosuhteen ongelman ja työelämän tuottavuuden vajeen ottamalla kehitysmaista lisää maahanmuuttajia. Lisää tekeviä käsiä vanhanaikaisin menetelmin, jotka Maailman Talousfoorumin ennusteen mukaan happanevat käsiin ja jäävät jalkoihin jo lähivuosina globaalissa kilpailussa tehokkuudesta ja hinnasta.
Sillä välin Japanissa, jossa nuori sukupolvi ei harrasta nykyään enää edes seksiä oikean ihmisen kanssa, lasten tekemisestä nyt puhumattakaan, väestön huoltosuhde kehittyy suorastaan katastrofaaliseen suuntaan. Kukaan ei silti Japanissa haaveile maahanmuuton lisäämisestä, vaan homma aiotaan hoitaa robotisaation avulla. Juuri sillä keinolla, joka ratkaisee johtajuuden neljännessä teollisessa vallankumouksessa.
Olet Isaac Asimovisi lukenut Ion.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen kavereita, jotka ovat lukeneet Isaac Asimovia, joten olen melkein fiksu itsekin. Eikö se näin mene, että jos tuntee jonkun julkkiksen, on ”melkein julkkis” itsekin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen Asimov-fani.
Mitä kirjoitukseen tulee, niin se on kyllä vähän Asimov-henkinen.
Tietenkin robotisoituminen ratkaisee sen kuka tulevaisuudessa pärjää, mutta kyllä ihmisillekin riittää töitä, nimittäin toinen toistensa hyysäämisessä ja palvelemisessa ja siinä suomalaiset ei pärjää ulkomaalaisille.
Kirjoituksen kansallismielisestä näkökulmastakin olen vähän eri mieltä. Kyse ei ole siitä miten Suomi pärjää vaan siitä miten Suomessa pärjätään osana EU:ta ja globalisaatiota ja maailmalaajuista kehitystä.
Toiset pärjäävät Suomessa paremmin kuin toiset. Nimittäin ne jotka osaavat ja ymmärtävät satsata automaatioon pärjäävät paremmin. Palvelualat kasvavat kovasti ja niissä ei roboteista ole apua, vaan ne tarvitsevat niitä ulkomalaisia työntekijöitä, koska suomessa ei riitä palveluhaluista väkeä.
Japanilaiset ovat luonteeltaan erilaisia kuin suomalaiset, ne on nöyrää väkeä jotka nöyrtyvät mielellään pokkuroimaan toinen toisilleen.
Ilmoita asiaton viesti
> Palvelualat kasvavat kovasti ja niissä ei roboteista ole apua,
> vaan ne tarvitsevat niitä ulkomalaisia työntekijöitä, koska
> suomessa ei riitä palveluhaluista väkeä.
Luulenpa, että robotteja tullaan monessa maassa hyödyntämään paljonkin palvelualoilla, jolloin ulkomaista työvoimaa ei tarvitakaan. Raskaisiin työvaiheisiin, hoidettavien nostamiset, pesemiset, ja niin edelleen. Jopa siivoamiseen, nykyistä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
”Raskaisiin työvaiheisiin, hoidettavien nostamiset, pesemiset, ja niin edelleen. Jopa siivoamiseen, nykyistä enemmän.”
Ei ne koneet sitä hommaa yksin hoida. Ihminen seisoo siinä vieressä ja ohjailee sekä sen robotin, että sen potilaan toimintaa.
Ihminen kaipaa inhimillistä kontaktia, vaikka se olisi miten vähäistä tahansa. Robottilemmikit voivat olla kyllä hyvä apu eräille.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse yksin hoitaa, mutta työ voi tehostua aikataulullisesti, ja muuttua vähemmän raskaaksi ja epämiellyttäväksi, kantasuomalaisen väestön työhaluja ajatellen. Monenlaista siivoamista voisi hoitaa yksinkin. Robotti-imuria ja sen sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
”työ voi tehostua aikataulullisesti, ja muuttua vähemmän raskaaksi ja epämiellyttäväksi, kantasuomalaisen väestön työhaluja ajatellen.”
Toki näin, mutta työ muuttuu myös vähemmän haastavaksi kantasuomalaisen väestön työhaluja ajatellen ja ne työhalut voi suuntautua joihinkin muihin ammatteihin. Lisäksi vanhukset eivät enää tyydy siihen että näkevät hoitajan kaksi kertaa päivässä, vaan kenties neljästi päivässä, jolloin työmäärä tuplaantuu ja hoitsuja tarvitaan tuplamäärä.
Siivoamisen osalta tilanne on sama. Työn rasittavuus voi vähentyä, mutta ihmiset tulevat vaativammiksi siisteyden suhteen, pitää olla siistimpää, pitää siivota useammin ja enemmän ja tarvitaan enemmän sekä robotteja että siivoajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kanta-suomalaisille kelpaa kaupan kassan työ varsin laajasti, nuohan ovat lähes kaikki kanta-suomalaisia koko valtion alueella, joten ei näytä siltä että työn haastavuuden vaatimukset tulevat ongelmaksi ihan heti.
Ilmoita asiaton viesti
Opiskelijathan siellä kassoilla hankkivat itselleen opiskelurahoja. Taitaa muuten silti olla kassatyöntekijöistä kohta pulaa. Työ ei kyllä paljon vaadi, kun kone lukee hinnat ja laskee ne yhteen, eikä rahaakaan tarvitse yleensä paljon käsitellä. Homma menee vähitellen itsepalveluun, mutta pitäähän siinäkin hommassa olla joku päältä katsomassa.
Robotit hoitavat kohta tavarat myös hyllyihin, mutta palvelutiskeillä tarvitaan silti vielä porukkaa, koska ihmiset haluaa sitä kontaktia, vaikka se olisi vain tervehdys ja ehkä jotain pientä huulen heittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kassa-työntekijöiden pulaan on tarjolla ratkaisu, itsepalvelu-kassojen lisääminen, jos siitä ongelma muodostuisi. Nykyinen käytäntö on Citymarketeissa ja Prismoissa, että yksi työntekijä valvoo jopa kymmenen itsepalvelu-kassan aidattua aluetta. Näin on esim. Jumbon Citymarketissa, noin kymmenen kassaa yhden neidin valvottavana.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hankalaa se itsepalvelu toistaiseksi vielä on. Kyllä se sujuu, mutta liian paljon muistamista siinä vielä on. Jos kassalla on tilaa, suuntaan sinne, vaikka ei sen kassaneidin kanssa yleensä mitään sen kummempaa puhekontaktia synny, helpompi on saada kontakti siihen itsepalvelukassan valvojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Asiakas äänestää jaloillaan, jos palvelevia kassoja on tarjolla kysyntää vastaava määrä. Mutta jos ei ole, kyllä ne itsepalvelun lyhyemmät jonot alkavat kummasti kiinnostaa osaa porukasta. Lapsiperheissä on ilmiö, että lapset vaativat päästä piippaamaan tuotteet itse.
Ilmoita asiaton viesti
”lapset vaativat päästä piippaamaan tuotteet itse.”
Minä arvostan toistaiseksi sitä että ei tarvitse itse ajatella, eikä itse piipata ja saa mennä kassan läpi omissa ajatuksissaan. Voihan se olla niinkin että siihen itsepalveluunkin tottuu, pakko tottua, jos palvelua ei enää ole. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Minä arvostan sitä että pääsee nopeasti pois kaupasta, ja itsepalvelu on useimmiten nopein tie ulos ruuhka-aikaan. Kun ihmiset hieman välttävät sitä, se on eduksi meille joille se kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun ihmiset hieman välttävät sitä, se on eduksi meille joille se kelpaa.”
Jos sinulla on niin kiire niin suon sinulle mielelläni mahdollisuuden säästää muutaman sekunnin. Minulla ei yleensä ole minnekään sellaista hoppua ja kassajonossa voi tarkistaa vaikka sen että onko jollakin blogistilla ollut hiljattain jotain fiksua sanottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruuhka-aikaan siinä voi säästää 5-15 minuuttia, jos valitsee itsepalvelun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos siinä niin kauan menee, niin kannattaa välttää ruuhka-aikoja.
Minä en muista noin pitkiä jonoja kuin Minimanin hulluilta päiviltä, joista niistäkään ei yleensä mitään erikoista ostamista löydy. Ninpä yleensä luovutan ja menen jonon ohi ja teen sitten taas ostoksia vähemmän hulluna ajankohtana.
Ilmoita asiaton viesti
Monissa hypermarketeissa joka perjantai klo 17, ja joulukuussa joka päivä jouluaattoon asti.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti olen jo Paratiisissa, ennen kuin joudun robottien nostelemaksi ja pesemäksi. Tuota …. ovatko nuo tulevaisuuden robotit naisellisia ja kauniita? Kaverin puolesta vain kyselen,
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä huonokaan juttu ujolle. Se ei ole kaikille vanhuksille elämän tervetullein muutos ajautua yhtäkkiä vieraiden ja ehkä vastakkaisen sukupuolen kylvetettäväksi. Jos robotti hoitaa, se on ainakin neutraali olento.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon että näkemyksesi on tässäkin tapauksessa oikea. Salon Seudun Sanomat riemuitsi tänään, kun Saloon on saatu kaksi hoiva avustajaa Filipiineiltä.
Oletko muuten kuullut koskaan muistisairaista vanhuksista ja vaikeuksista mitä heidän hoivaansa liittyy?
Ilmoita asiaton viesti
En ole kuullut, vaikka äitini oli dementikko viimeisinä vuosinaan. Kerro toki lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Muistisairas vanhus ei aina tunnista hoitajaansa, vaan alkaa lyödä ja purra hoitajan yrittäessä lähestyä. Jotkut entiset urheilijat saattavat olla hyvinkin vahvoja ja lyövät kovaa hoitaja parkaa.
Hoitajalta vaaditaan hyvää ammattitaitoa voidakseen rauhoittaa väkivaltaisen vanhuksen. Joskus selvitään pienin mustelmin, mutta ei aina.
Hoitajan arkipäivää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hyvältä kuulosta. Japanilainen ratkaisu saattaisi olla hyvä varsinkin juuri tällaisille tapauksille yksilöllisesti. Ihmisen läheisyyttä sen verran kuin vanhus on kykenevä käsittelemään asiallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoni kertoman mukaan väkivaltaisen asiakkaan rauhoittaminen vaatii ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä. Sellaiseen tuskin robotti tai kone kykenee.
Ilmoita asiaton viesti
Ammattitaitoa, kärsivällisyyttä, ja halukkuutta vastaanottaa muutama mustelma eri puolille kehoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä!
Mustelmien vastaanottaminen liittyy työnkuvaan. Pureminen on ikävämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Julkkis Jorma Ollila on sekä Milttonin että tämän UusiSuomi.fin tukena. Saisi yhden vallankumouksen lietsotuksi, kun eivät enää marxilaiset uhkaa sosialisoida sen enmpää hänen kartanoaan Nastolassa kuin Björn Wahlroosin Halikosta saamaa Armfeltin kuninkaallista perintötilaa. Sitä paitsi Mikkeliin on perustettu massiivinen Muisti- sotatieteiden keskus, ettei mitään unohdettaisi, eletään sentään Suomessa koetun vallankumousyrityksen nuotioiden lämmössä, joiden lieskoille kirjailija Juha Hurme parhaillaan syöttää Finlandia-palkittua Teos.fi:n kustantamaa Niemi-kirjansa 100 000 kappaleen erää.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt suomen vienti on suunnilleen tasoa sellua ja kakkosnelosen lankkua. Noilla tuoteperheen tuotteilla tullee se 80 prosenttia suomen vientitulosta, loppu lie kaivostoiminnasta..
Mitään merkittävää korkean teknologian tuotantoa joka kehittyisi tulevaisuuden alaksi ei ole suomessa Nokian jälkeen ollut. Jokin peliala työllistää luokkaa tuhat ihmistä.
Sellunkeitto on jo vuosikymmeniä vanha ja suomessa hiipuva teollisuudenala. Nykyiset laitokset ajetaan loppuun, kymmenen vuoden päästä ei taida olla montaa yksikköä jäljellä ja niissäkään ei juuri robotiikasta taida olla mitään ylilyöntiasemaa saavutettavissa. Yksiköt on jo huipputehokkaita ja vanhanaikaisia ja pieniä.
Kaikki maailman teollistuneet maat käyttävät käytännössä samoja tekniikkoja samojen tuotteiden tekemiseen. Se pärjää jolla on jokin etu sijainnissa tai raaka-aineissa. Suomi on syrjässä..
Ei suomen teollisuudessa ole tuotantoa joka merkittävästi voisi parantaa kannattavuuttaan tai työllistävyyttä ennenkaikkea.
Nythän kun teollisuudessa yksikön tuotanto tuplataan niin väkimäärä puolitetaan.
Suomen väestön keski-ikä jossain 43 vuoden paikkeilla, japaniassa taitaa jo olla yli 50 eli ei suomen tilanne juuri eroa, 50 vuotta eteenpäin niin molemmissa maissa väkiluku on joko puolittunut rajat kiinni mentaliteetilla ja ropotit pyyhkii loppujen seniilien pyllyjä täyssutomaatio saattohoitolaitoksessa tai sitten valot on jo sammutettu.
Dystopialta minusta tuleva vaikuttaa.
Jo nyt väestön väheneminen lamauttaa kaikkia tuotannon aloja. Itse täältä maalta kunnassa töissä jossa avoimia työpaikkoja noin sata josta meidän firmaankin kymmenen paikkaa. Työkkärissä kunnassa kolme ihmistä jotka pystyisivät teollisiin töihin ja ne on sellaisia etteivät lähde..
Firmoilla on kaksi vaihtoehtoa supistaa tuotantoa tai..
Ilmoita asiaton viesti
> Ei suomen teollisuudessa ole tuotantoa joka merkittävästi
> voisi parantaa kannattavuuttaan tai työllistävyyttä ennenkaikkea.
Ei olekaan, koska teollinen tuotanto on siirretty Kiinaan. Mutta robotisaation myötä se on tulossa takaisin Kiinasta länteen. Siis niihin maihin, jotka satsaavat robotisaatioon oikea-aikaisesti ja riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että se länsi kiinasta katsoen on tässä yhteydessä yhtä kuin afrikka mutta tuo aivan totta. Tuotantoa poistuu kiinasta ja kiina keskittyy omiin sisä ja lähimarkkinoihinsa ja niiden kehittämiseen. Lähimarkkinoihin kuuluu kiina, intia ja osin afrikka. Noin suunnilleen puolet maailman väestöstä.
Euroopan asema yhdysvaltojen hylättyä meidät on tässä tulevassa kauppasodassa todella vaikea mutta isoisten tapellessa euroopalla, suomella voi tietenkin olla omia sivuvirtoja joista hunajata kerätä. Eu on valtava talousalue mutta taantuva ja ikääntyvä ja teknisesti taitaa olla jo jäljessä aasian maiden huippuja..
Ilmoita asiaton viesti
Afrikkaan poistuu jo tällä hetkellä, alempien palkkakulujen takia. Mutta se on vanhaa maailmaa. Robotisaation avulla palkkakulujen erojen pitäisi monessa asiassa jäädä lähes merkityksettömään sivuosaan.
Ilmoita asiaton viesti
Älkäähän nyt masentuko!
Onhan meillä robotiikkaa käyttävä auto ja akkuteollisuus, joka sen kun laajenee.
Ilmoita asiaton viesti
Autoteollisuus työllistää suunnilleen saman mitä yksi sellutehdas, 3000-4000 immeistä vaikkapa luvuksi mikä mielestäni monesti sellukattilan kerrannaisiksi sanotaan, lisäksi sellu jalostaa muuten liki arvotonta puuta. Autotehtaassa ei taida tulla juuri muuta tuottoa kuin verotuotot työntekijöistä. mitenkään niitä matalapalkka alan töitä moittimatta mutta paperiduunari tienaa nyt vähintään tuplat mitä 8 e lähtöpalkalla oleva uudenkaupungin asentaja. Tosin sinne pääsee ilman ylisukupolvista jäsenkirjaa mutta silti. Teollisuus ei ole enää hyväpalkkaista hommaa.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdin nuo uusimmat sahalaitokset. Ne toimivat robotiikalla ja uusimmalla tekoäly sovelluksilla. Todella uutta ja hienoa tekniikkaa, jota on viety suomalaisten yritysten avulla pitkälle.
Ilmoita asiaton viesti
Toissa viikolla tutustuin Roomassa nuorehkoon suomalaiseen mieheen joka oli tullut sinne yksin Italia-fanina odottelen Suomesta parin päivän päästä saapuvaa japanilaista vaimoaan. Kävimme spaghetilla. Häntä huvitti suomalaisten tapa verrata itseään japanilaisiin, hänen mielestä kun japanilaisissa on hyvin paljon yhtäläistä italialaisten kanssa, etenkin luonteva itsekunnioitus omaan, hyvin vanhaan kulttuuriin, päin vastoin kuin suomalaisilla jotka ovat jotenkin hukassa!
Ilmoita asiaton viesti
Tuo olisi voinut olla pikkuveljeni, jolla on japanilainen vaimo, mutta ehkä ei kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli tarkkaan ottaen vasta menossa naimisiin, ja muutamassa sitten Japaniin.
Ilmoita asiaton viesti
En ajatellutkaan millään realismilla, että se olisi voinut oikeasti olla veljeni.
Ilmoita asiaton viesti