Suomi ja Ruotsi myyvät kurdien selkänahan Türkiyen diktatuurille
Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden prosessi etenee, kun Türkiye saatiin lepyteltyä kannattamaan jäsenhakemuksiamme. Ei tämä prosessi ehkä demokratian kaunein kukkanen ole, kun presidentti Niinistö kävi Madridissa tekemässä Türkiyelle juuri ne myönnytykset, joita tuoreiden kyselyiden mukaan vastustaa 70 % Suomen väestöstä. Mutta ei takerruta pieniin kauneusvirheisiin.
Suomi, Ruotsi ja Türkiye ovat allekirjoittaneet kaksisivuisen sopimuksen (plus liitteet), jonka teksti ilman liitteitä löytyy mm. täältä:
https://twitter.com/D_abdulkader/status/1541868055147544576
Sopimuksen sanamuodot ovat melko orwelliaanisia, ainakin jos lukee sopimuksen tekstiä yhtään kurdi-myönteiset silmälasit päässä. Sopimuksessa todetaan mm. seuraavaa:
[Kurdien valtiollista itsenäisyyttä, tai maltillisempana tavoitteena itsehallintoa, tavoitteleva] PKK on terroristi-järjestö.
Suomi ja Ruotsi sitoutuvat estämään alueillaan PKK:n toiminnan, sekä siihen kytköksissä olevien tai siltä inspiraatiota saaneiden (!) järjestöjen tai yksityishenkilöiden (!) toiminnan.
[Kaikki kurdien kansallismielisiin pyrkimyksiin läheisesti tai etäisesti liittyvä luokitellaan jatkossa siis ”terrorismiksi”. Suomi ja Ruotsi käytännössä käyvät kauppaa kurdien valtiollisen itsenäisyyden haaveilla. Oma nahka pitää pelastaa, eikä kaikille ole tilaa pelastusveneessä: joidenkin kansojen on jäätävä ilman itsenäisyyttä, jotta meillä olisi asiat paremmin.]
Suomi ja Ruotsi poistavat kaikki aseiden vientirajoitukset, jotka ovat kohdistuneet Türkiyeen. [Kun Türkiye tänä kesänä aloittaa kurdien pommittamisen maan tasalle Syyriassa, Suomi ja Ruotsi eivät pelkästään hurraa katsomossa, vaan tarvittaessa vaikka myyvät aseetkin siihen ”erityis-operaatioon”.]
Suomi ja Ruotsi tulevat käsittelemään viivytyksettä ne luovutuspyynnöt, jotka Türkiye on esittänyt joistakin kansalaisistaan näiden valtioiden alueella. [Nyt on kylmäävää tekstiä, mutta demokratian nimissä voidaan kai uhrata muutama sielu?]
Suomi, Ruotsi ja Türkiye tulevat yhdessä taistelemaan kurdien ”terrorismiin” liittyvän ”disinformaation” kitkemiseksi. [Öh, eikö tällaisia blogeja saa enää kohta kirjoittaa Suomessa, jos Erdogan sanoo että vaientakaa tuo vääränlaisia ajatuksia sisältävä disinformaatio?]
Elämme jännittäviä aikoja. Kuinka hieno tästä maailmasta vielä tuleekaan? Pikkusormi on annettu pirulle. Pieni askel Suomelle, mutta suuri askel demokratialle. Vaan mihin suuntaan: eteen vai taakse päin?
Turkki on suomeksi edelleenkin Turkki.
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Se on vain Türkiyen tahto, että heitä kutsuttaisiin Türkiyeksi. Emme tainneet allekirjoittaa sopimusta että laitamme sanakirjan uusiksi tältä osin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin muistuttaa Erdogankin, joten en näe mikä on ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Erdogan toimi aivan oikein. Erityisesti Ruotsi on kunnostautunut pomminheittäjien ja rakettimiesten suojelussa sekä vasemmistolaisten vallankumouksellisten hyysäämisessä riippumatta siitä mitä rikoksia nämä ovat tehneet.
Kurdien järjestöt ovat kaikki väkivaltaan osallistuvia tai sen kannattajia. Kyse on terroristeista ja heitä ei pidä suojella EUssa.
PKK Turkissa tukee väkivallan käyttöä eivätkä he itsekään sitä kiellä. Käykää Turkissa ja keskustelkaa kurdien kanssa niin asia selviää. Hesaria lukemalla ja Yleä kuunnellen tulee vain harhautetuksi. Kurdeilla ei ole mitään oikeutta ryhtyä pilkkomaan itselleen omaa maata olemassaolevista valtioista.
Ilmoita asiaton viesti
Päin vastoin, läntisillä suurvalloilla ei ollut oikeutta poistaa Kurdistania maailmankartalta, ja jakaa se sulle mulle Türkiyelle, Syyrialle jne.
Juuri tuollaiset aiheuttavat päättymättömiä konflikteja, koska kansakunta ei luovu itsenäisyyden tavoitteestaan vaikka kuluisi 100 vuotta.
Jos kurdit käyvät sotaa miehittävää valtiota Türkiyea vastaan, eikö Ukrainakin käy sotaa miehittävää valtiota Venäjää vastaan? Miksi kurdit olisivat ainoa osapuoli, jonka sotiminen oman kansallisen ja valtiollisen alueensa takaisin saamiseksi olisi vähemmän hyväksyttävää kuin muiden osapuolten?
Ilmoita asiaton viesti
”Kurdien järjestöt ovat kaikki väkivaltaan osallistuvia tai sen kannattajia. ”
”Aivan niin!” Kurdit osoittivat extremeä luontaista väkvaltaisuuttaan Irakissa sekä Syyriassa listimällä ISIS:n ääripissapääterroristeja. Tulloin heitä ei pidetty erityisen mulkvisteinä juurikaan muualla kuin Turkissa. Varsinkin Jenkkilässä heidät nähtiin tärkeinä liittolaisina terrorsmin vastaisessa taistelussa. Orannsi ihme ilmoitti sitten myöhemmässä vaiheessa paskat välitävänsä kurdeista niin kuin paljosta muustakin päätäen jättää heidät yksin Syyriaan, omiensakin elikä siis republikaanien raapiessa päitään hieman ihmeissään. Tämä ME ensin ja kaikki muut vasta sitten politiikka alkaa nykyisin olla demokratianpuolustajien eri leirien reaalipolitiikassa näkyvästi esillä vitut joistain kurdeista mentaliteettina.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan ei ole vakavasti otettavia luovutuspyyntöjä, Ruotsin keskusteluista emme tiedä.
Mikäli sopimustekstissä todellakin lukee ”siltä inspiraationsa saaneiden järjestöjen ja yksityishenkilöiden”, mikä voi olla silkkaa etnistä profilointia, ilmoitan yksiselitteisesti vieroksuvani kaikkia sopimuksia, joilla Suomi tai joku muu ulkopuolinen valtio sitoutuu vastustamaan kurdien autonomiapyrkimyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä tuossa näyttää lukevan:
”Finland and Sweden will not provide support to YPG/PYD, and the organisation described as FETÖ in Türkiye.”
”Finland and Sweden commit to prevent activities of the PKK and all other terrorist organisations and their extensions, as well as activities by individuals in affiliated and inspired groups or networks linked to these terrorist organisations.”
Vaikeahan tätä on kuvailla muuksi kuin islamismin selkävoitoksi demokratiasta.
En tietenkään usko, että Suomen viranomaiset rupeaisivat käytännössä tulkitsemaan asioita ihan Turkin toivomalla tavalla, mutta jos sopimus otetaan kirjaimellisesti, pitäisi ilmeisesti aina kysyä Erdoganilta lupa, kun joku Yhdysvaltain demokraattisen puolueen jäsen tai suomalaisten kouluttama Peshmerga-taistelija haluaa käydä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Suomi alkaa siis kiireellisesti käsitellä ainakin joitakin luovutuspyyntöjä. Tässä on sellainen hiillostava tilanne, että Türkiyen pitää puoltaa Suomen jäsenyyttä vielä pitkän ajan kuluttuakin, ei eilinen kannanotto mitään juridisesti vielä tarkoita. Ja sitä odotellessa Türkiye katselee, miten käy niille luovutuspyynnöille. Saa nähdä kuinka riippumattomana poliittisesta kontrollista virkamiehet saavat tehdä arviointinsa, vai tuleeko siihen joku sanomaan että tämä luovutetaan, keksikää joku syy jos ei ole aitoa juridista syytä, koska hänen nimensä on Erdoganin antamalla listalla. Voi olla kurdien etnisen vähemmistön oikeusturva Suomessa hieman tavallista heikompi tänä syksynä. Intersektionaalista syrjintää negatiiviseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ala kiireellisesti käsitellä asioita, jotka on jo käsitelty. Kahta henkilöä ei kuulemma ole tavoitettu ja tuskin tavoitetaankaan, ainakaan Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen en ota kantaa, mitä tapauksia julistuksen teksti tarkoittaa sanoessaan, että aletaan käsitellä viivytyksettä.
Kun tällainen uutinen tulee julkisuuteen, on selvää että vapaan liikkuvuuden EU-alueella jokainen Suomessa ja Ruotsissa asuva kurdi, joka epäilee olevansa Türkiyen hallinnon erityisen mielenkiinnon kohteena, pakkaa tällä hetkellä kamojaan ja suunnittelee muuttoa johonkin toiseen EU-maahan. Jos ei pysäytetä rajalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei tule muuttamaan mitään.
Siihen ei ole mitään tarvetta.
Erdokaniinille annettiin paperi jolla hänen sisäpoliittiset tavoitteensa täyttyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa tuolla twitter-ketjussa Petri Räsäsen havainto olla oikea:
”Finland and Sweden will continue to operate according to their already updated laws and international agreements. Nothing new there, just clarification.”
https://twitter.com/D_abdulkader/status/1541868055147544576/photo/1
X
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmasti käytännössä on. En kuitenkaan hämmästyisi, jos kymmenen vuoden päästä sopimustekstiä muisteltaisiin samalla ilmeellä kuin Rytin innostumista Suur-Saksan nerokkaasta johtajasta.
Ilmoita asiaton viesti
Joe Biden on juuri sellainen PYD:n ystävä, jota Erdogan vihaa. Hän aloitti Suomen natojäsenyysprosessin, kiitos siitä. Tästä Madrid-kiireen vuoksi tehdystä hätäpaskasta häntä ei voi syyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan se selkänahka on myytävä mutta mieluiten toisen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu en minä omaa selkänahkaani mielelläni myisi.
Ilmoita asiaton viesti
Isoäiskä (mieluummin vielä naapurin) myyntiin, niin se homma etenee.
Ilmoita asiaton viesti
”Aaltolan mielestä yhteisymmärrysasiakirjan kirjaukseen terroristijärjestöistä ei sisälly mitään mullistavaa.
Suomessa on niin, että oikeusistuimet lopulta toteavat, kuka kuuluu terroristijärjestöön ja kuka karkotetaan eikä siinä ole poliittista sijaa.
https://demokraatti.fi/turkki-suomi-ja- … lan-arvio/
Erdogan veti pois vaatimuksensa Turkkiin luovutettavista kurdeista, eikä jäljelle jäänyt erimielisyyden aiheita”, neuvottelulähde paljastaa IL:lle sovun löytymisen hetken.
Muotoilun juju piilee siinä, että Suomi ja Ruotsi eivät luokittele YPG:tä edelleenkään terroristijärjestöksi.
Joten turha on Mittlerin yrittää tehdä asiasta mitään kurdien ihmisoikeuskysymystä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Turkki sai pelkästään retorisia myönnytyksiä. Luovutusten suhteen ei tietenkään tapahtunut mitään muutoksia ja Niinistö totesi asevienninkin suhteen päätökset tehtävän tapauskohtaisesti Ei tuo mikään voitto Erdoganille ollut, päinvastoin.
Asian taisi ratkaista Bidenin soitto Erdoganille. Enkä usko Bideninkaan tehneen konkreettisia myönnytyksiä, hänen mahdollisuutensa vaikuttaa kongressin päätöksiin ovat rajalliset. Biden saattoi ilmoittaa, että jos tuo peli jatkuu, niin Turkki ei saa nykyisiinkään F-16 koneisiinsa enää päivityksiä ja varaosia.
Se vaara tässä tietysti on, että Paavo kuolee vitutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”…että Paavo kuolee…”
Voisko joku tarkistaa ettei noin ole jo käynyt? En nimittäin keksi muuta selitystä sille, että Väyrynen ei vielä ole kirjoittanut blogia jossa kerrotaan presidentin ylittäneen toimivaltansa ja että syntynyt paperi on perustuslain vastainen.
Ilmoita asiaton viesti
> mitään kurdien ihmisoikeuskysymystä
On se aika konkreettisesti ”mikään kurdien ihmisoikeus-kysymys”, jos kurdit ovat 40-miljoonainen kansa joka pyrkii valtiolliseen itsenäisyyteen, jollainen suomalaisilla jo onkin, mutta Suomi allekirjoittaa sopimuksen jolla sovitaan jopa osallistuttavan (NATOn jäsenenä) tarvittaessa vaikka taisteluun kurdien valtiollisten pyrkimysten estämiseksi.
Sitä kutsutaan kolonialismiksi, ja se on ihmisoikeus-kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiollinen itsenäisyys” ei taida olla minkään mainittavan kurdijärjestön tämänhetkisessä ohjelmassa. Sen sijaan PYD, YPG ja jopa PKK toivovat, että keskustelua alueellisen autonomian säilyttämisestä, ehkä laajentamisestakin, ei käytäisi ohjuksin.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen on syynsä, miksi itsenäisyys ei ole tällä hetkellä ohjelmassa. Türkiyen vastustus ja raskas aseistus.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa on niin, että oikeusistuimet lopulta toteavat, kuka kuuluu terroristijärjestöön ja kuka karkotetaan eikä siinä ole poliittista sijaa.”
Tätä samaa asiaa sanoi presidentti Sauli Niinistö eilisessä tiedotustilaisuudessa. Niinistö on tehnyt hyvää työtä tämän tärkeän Nato-asian maaliin viemiseksi. Hänet voidaan hyvällä syyllä kategorioida valtiomiesten joukkoon. Tähän kuuluvat Ståhlberg, Svinhufvud, Ryti, Mannerheim ja viimeisenä Paasikivi.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän tavisten nyt on ihan mahdoton ottaa kantaa eri kurdien terrorismista tai sen puutteesta. Yleinen väitehän menee malliin ”tyyppi x tulee turvapaikanhakijaksi ja pakolaiseksi , koska koska muuten kuolemanvaara, ja sitten jatkaa maassa josta sai turvapaikkansa tuota toimintaansa (terrorismia), jonka nojalla turvapaikan sai.” Ja sitten pitäisi jotenkin arvioida onko kyseinen henkilö terroristi (aika haastava tehtävä) ja voiko hänet palauttaa (ei voi, koska kuolemanvaara).
Näitä syitä miksi turvapaikkajärjestelmä ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Mittlerin kirjoitus täällä on ensimmäinen pitkässä sarjassa, jossa tullaan ilmaisemaan harmistus siitä, että Turkkikaan ei onnistunut torppaamaan Suomen tietä Naton jäseneksi.
Seuraavaksi odotamme Paavoa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo kyllä yritti parhaansa. Nyt vain kävi niin, kuin aina ennenkin, asiat menivät juuri päinvastoin kuin Paavo olisi halunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa Paavo viisaana valtiomiehenä sekä erittäin laajan poliittisen kokemuksen omaavana persoonana itse asiassa huolestuikin, että mikäli hän esittäisi asian toisin se etenisi taaskin tavanomaiseen malliin eli juuri päivastoin. Nyt PV voi taas kerran esittää jo takavuosilta tutun lausuman: ”No jos nyt olenkin joskus niin sanonut, en ole sitä koskaan kuitenkaan tarkoittanut.”
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä. Mittlerin tekstistä kuvastuu selvästi pettymys siitä, että Suomesta sittenkin tukee NATO:n täysivaltainen jäsen. Sanoihan hän jokin aika sitten, että Suomen jäsenyys tuskin koskaan voi toteutua.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hyvä, että joku pyrkii olemaan rehellinen, asiankäsittelyssä.
Kun tuota ilmenee, aika normaalia, että tulee liitettyä sinne, mikä on mielikuviltaan kyseenalaisinta.
Ilmoita asiaton viesti
Putinisti Mittler ihmettellee täällä outona täystollukkana Turkin menettelyä Venäjän pommittaessa samaan aikaan täysin vailla ihmisyyden käsitteitä siviilikohteita Ukrainassa.
Häpeä.
Biden ja Johnson saivat Naton taas tolkkuihinsa vastuuttomien EU- putinistilojalistien Scoltzin, Macronin ja Draghin myötäilyistä huomiotta.
PS. Oli aivan jumalattoman hienoa nähdä eilen Siilinjärvellä brittien F-35 hävittäjien ylilento Hornettien ollen jo taustalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jäikö sinulta huomaamatta blogissa oleva maininta, että Türkiye aikoo tänä kesänä alkaa pommittamaan ”samaan aikaan täysin vailla ihmisyyden käsitteitä siviilikohteita” Syyrian kurdialueilla?
Häpeä.
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt Mittler kestää, se että Suomi menee NATO:on.
Ilmoita asiaton viesti
Siviilien pommittaminen myös Syyriassa on ollut noiden diktaattorien hupia vuosikaudet. Suomi ei siihen voi vaikuttaa mitään, varsinkaan jos ollaan NATOn ulkopuolella.
NATOn sisällä voitaisiin ajaa ajatusmallia että pienempiä ei saa kiusata ja siviileitä pitää suojella.
Ilmoita asiaton viesti
”NATOn sisällä voitaisiin ajaa ajatusmallia”?
Päin vastoin, NATO sulkee Suomen ulkopoliittiselta johdolta suut kritiikiltä muita NATO-maita kohtaan vieläkin tiukemmin kuin mihin on jo totuttu muutoinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän tämäkin tarkoittaa? Natoa voidaan kritisoida ja kritisoidaan Naton sisältä usein kipakastikin, eikä se ole edes Ranskan yksinoikeus. Juuri Madridin kokouksen alla sellaista esitti Viron Kallas.
Myöskään jäsenyys ei estä kritiikkiä muita Natomaita vastaan. Mm. Unkari ja Turkki ovat molemmat saaneet, ansaitusti, voimakastakin kritiikkiä ihmisoikeustilanteestaan.
Ei Natojäsenyys ketään suukapuloi.
Ilmoita asiaton viesti
Minun käsitykseni Suomen ulkopoliittisesta linjasta on vähän erilainen kuin käsitykseni Ranskan ulkopolitiikasta. Suomi vaikenee kaikesta mitä USA mahdollisesti tekee vastoin yleisesti tunnustettua moraalia. Veikkaan että vaikenee jatkossa vieläkin tiukemmin kuin tähän asti. Ranska sen sijaan sanoo mitä ajattelee, ja usein mitä tavalliset ihmiset ajattelevat.
Juuri tällä hetkellä Suomi on aika hiljaa Türkiyen ihmisoikeus-tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Väitteesi kuului että NATO sulkee suomalaisten suut…
Miksi se niin tekisi kun se ei sulje muidenkaan jäsentensä suita kritiikiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettuminen länteen sulkee suomalaisten suut. On totta että se on henkinen häkki, jonka rakennamme itse itsellemme vapaaehtoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan kysymykseenne. Suomella on taipumus suomettumiseen. Sen vuoksi me olemme mitä ilmeisimmin Natossa Usan perskärpänen!
No, olimmehan me aikoinaan Hitlerin perskärpänen. Ja sen jälkeen sekä Stalinin että Brezhnevin perskärpänen.
– kaikista saimme ”iloa” ja hyötyä.
Miksi ei nyt sitten Bidenin ja myöhemmin herra X:n perskärpäsenä lentely olisi hauskaa?
Ilmoita asiaton viesti
Alentuva teitittelysi peittää huonosti pointtini johon vastaat: Pointti siis oli että Nato ei edellytä yhdeltäkään jäsenmaalta pidättäytymistä sitä tai muita jäsenmaita kohdistetulta kritiikiltä.
Natojäsenyys on sen janan toisessa päässä, jonka toisessa oli Venäjän tai Neuvostoliiton etujen huomioiminen kaikessa toiminnassamme ja joka konkretisoitui YYA-sopimuksessa.
”Suomella on taipumus suomettumiseen.”
<- ellei sinulla ole ihan omaa määritelmääsi suomettumiselle, tuossa väitteessä ei ole mitään järkeä. Suomella on taipumus käyttäytyä kuten Suomi?
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on taipumus hakeutua itsesensuuriin. Kyllä, Suomella on taipumus suomettua.
Ps. Teititttelyni on tapani. Viranomaisena asiakirjoja tai lausuntoja kirjoittaessani en koskaan sinutellut. Hyvin virallisesti puhuin ”maisteri X”, ”kandidaatti Y” -tavalla.
– tai sitten viranomaispäätöksissa selkeästi ”Olette toimineet / ehdottaneet / kysyneet seuraavalla tavalla……päätöksemme on…”.
Tämä tosin on ajankulua. Mutta pidetään sitten vanhoja suomalaisia kieliperinteitä niiltä osin voimassa. Kiellstä rikkauttahan se on.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Varila. Suomettuminen ei ole suomalaisten kehittämä termi omalle käytökselleen. Suomettuminen – termi on länsiliittouman antama nimitys käyttäytymisellemme, jota meidän valtiojohtomme kutsui nimellä ”puolueettomuuspolitiikka” ja joskus ”liittoutumattomuuspolitiikka”. Olimme osin omasta tahdostamme, mutta pääosin pelon ajamana ajautuneet tilanteeseen, jossa emme voineet olla puolueettomia. Jouduimme toimimaan kansainvälisissä yhteyksissä Neuvostoliiton tahtomalla tavalla emmekä voineet esittää omaa näkemystämme maailmanpoliittisiin tapahtumiin.
Toki osittain teimme sitä itse, väistääksemme konflikteja ja nootteja. Olimme kiltimpiä kuin olisi tarvinnutkaan. Kilpajuoksu siitä, kuka oli eniten Neuvostoliiton puolella, muodostui jopa poliitikkojemme poliittisen pelin välineeksi.
Mutta suomettuminen ei ole siis ollut Suomen toimintalinja, vaan ulkoa annettu haukkumanimi sille, mihin kaikkeen alennuimme.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmennyksenne on hyvä. Suomettumisessakin oli vaiheita, loppupuolella (1980 -luvulla) jo tarpeettomasti.
Termi taisi tulla Saksasta: finlandiesierung? Kait jotain tuollaista. Germanian kieli vieras.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä on kiintoisaa seurata. Suomi on suomettunut uudestaan, mutta keisari jolla pokataan on Washingtonin valkoisessa talossa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettumiseen kuului se, että uskoimme tai vähintään uskottelimme alueellisen koskemattomuutemme olleen välittömän uhan alla, mikäli emme toimisi tavalla, jota itänaapurimme meiltä odotti. Puolueettomuutemme ja saamattomuutemme oli siis pakon sanelemaa.
Minusta on vaikea uskoa, että Yhdysvallat muodostaisi hyökkäysuhan Suomea kohtaan. Lehdistöämme eikä kansalaismielipidettämme tulla kahlitsemaan tavalla, jolla Kekkonen aikoinaan maatamme hallitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Stoltenbergin ja Niinistön vastakkaiset kommentit lainsäädännön muuttamisesta herättävät kysymyksiä..
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Stoltenbergin kommentteihin ei ole ollut paljon luottamista tähän asti. Saa nähdä miten jatkossa.
Ilmoita asiaton viesti
Stoltenbergille(kin) kyse on tietenkin pääasiassa Ruotsista.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko tätä ajatella positiivisesti: saamme Naton kautta tiettyä turvaa ja samalla pääsemme eroon kurditerroristeista?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä terroristeista? Ei ole mitään terroristeja. EU:n tuomioistuin on moneen kertaan todennut sen että PKK ei ole terroristi-järjestö.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/oikeusvaltio-haavisto-kavelee-eun-tuomioistuimen-yli-ja-vaittaa-etta-pkk-on-terroristi-jarjesto/
Ilmoita asiaton viesti
Mittler, kyllä PKK on EU-tuomioistuimen mukaan edelleen terrroristijärjestö. Jatkat vääristelemäsi tiedon levittämistä edelleen, vaikka sinullekin sen jo avasin.
EUn tuomioistuin on kumonnut EUn yleisen tuomioistuimen päätöksen, johon blogisi perustat. Tuo EUn yleisen tuomioistuimen päätös ei ole voimassa, vaan asia on palautettu uudelleen EUn yleisen tuomioistuimen käsiteltäväksi.
EUn tuomioistuin palautti päätöksellään asiantilan, jolloin PKK on – ainakin toistaiseksi – terroristijärjestö.
PKK on terroristijärjestö. piste
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/oikeusvaltio-haavisto-kavelee-eun-tuomioistuimen-yli-ja-vaittaa-etta-pkk-on-terroristi-jarjesto/#comment-3675268
Ilmoita asiaton viesti
PKK on sillä listalla tasan tarkkaan poliittisen koruption takia, ei muista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis. Kertoisitko, ketkä ovat olleet korruptoituneet poliitikot, ja kuka heitä on lahjonut.
PKK on kiistatta osallistunut terroritekoihin muunmuassa turistikohteita vastaan.
Ja edit: Huomasitko, maalitolppien siirtomestari Mittler, että taas asettelit tolpat uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset vähän isommat maailmanpoliittiset linjaukset, kuten millä kansoilla on oikeus itsenäiseen valtioon, ovat USA:n pelikenttää. Lahjonta ei ole ehkä oikea termi, USA:n keinot suostutella tiedetään. USA valitsee aina jonkun kumppanin jota suositaan muiden kustannuksella. Turkki on se kumppani, ja kurdit se joiden kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Juupa juu. Mutta maalitolpat siirtyivät taas uuteen asemaan. Ensin puhuit siitä, että EU-tuomioistuimen tuomion mukaan PKK ei olisi terrorijärjestö. Kun tämä väite jälleen kerran kumottiin, sen jälkeen aloit selittää korruptiosta, nyt se onkin suurvaltapolitiikka eikä korruptio.
PKK on kommunistinen puolue, jolla on aseellinen siipi, joka on syyllistynyt terroritekoihin. Ei PKK edusta kurdiväestöä yhtään sen enempää kuin ISIS arabeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kuviohan menee niin, että USA päätti tehdä Turkille palveluksen, että laitetaan kapuloita kurdien rattaisiin määrittämällä PKK terroristi-järjestöksi, kyseenalaisin perustein. Sitten USA suostutteli myös EU:n poliitikot tekemään saman perusteettoman poliittisen päätöksen. Sitten EU-tuomioistuin päätti että se on laitonta, mutta tässä kohtaa viimeistään luulisi rehellisen ihmisen tajuavan että kyse on korruptiosta, kun EU:n poliitikot eivät reagoineet siihen noudattamalla senhetkistä lainvoimaista päätöstä, vaan jättivät tuomioistuimen päätökset huomiotta siihen asti, kunnes joskus kaukana tulevaisuudessa onnistuttiin saamaan tuomioistuimesta toisenlainen päätös. Ja taatusti vääryys on tuo päätös.
Ilmoita asiaton viesti
Päätäpä nyt Mittler, onko kyse korruptiosta vai ei. Juuri kaksi kommenttia sitten kerroit ettei kyse ole korruptiosta ja nyt taas toistat, että ihmisten pitäisi ymmärtää tämän olleen korruptiota.
EUn yleinen tuomioistuin ei antanut päätöstä siitä, etteikö PKK olisi terroristijärjestö. Se antoi päätöksen siitä, ettei päätöstä ollut perusteltu riittävällä tavalla, joten päätti kumota asiasta annetun päätöksen. EUn yleisen tuomioistuimen päätöksestä valitettiin, joten päätös ei ole koskaan tullut voimaan. Se ei ollut tuolloin eikä tietenkään edelleenkään ole lainvoimainen päätös. Tuossakin teet virheellisen väittämän.
EUn tuomioistuin kumosi tuon EUn yleisen tuomioistuimen päätöksen ja palautti asian uudelleen EUn yleisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. EUn tuomioistuimen päätöksen mukaan alkuperäisessä päätöksessä oli riittävät perusteet.
Muutoksenhaku keskeyttää asian eikä EUn yleisen tuomioistuimen päätös ole tullut missään vaiheessa voimaan. Päätös ei ole lainvoimainen ennenkuin valitusaika on kulunut eikä kukaan ole käyttänyt oikeuttaan valittaa päätöksestä. Tämä tuntui sinulle olleen vaikea ymmärtää toisessakin asiassa.
Lisäksi puhut koko ajan, että EUn tuomioistuin olisi kumonnut päätöksen. Näinhän asia ei ole, vaan EUn tuomioistuin on kumonnut nimenomaan EUn yleisen tuomioistuimen kyseistä päätöstä koskeneen kumoamispäätöksen.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000003281109.html
Ei liene mahdottomuus, etteikö kurditerroristeja olisi Euroopassa. On näköjään ollut joskus aiemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
1993?
Ilmoita asiaton viesti
Jo kolmekymmentä vuotta sitten marxilainen kommunistinen puolue PKK suoritti terrori-iskuja paitsi Turkin turistihotelleja, myös Euroopan kaupunkeja kohtaan.
Nyt Mittler yrittää blogi toisensa jälkeen valkopestä tämän kommunistisen järjestön historiaa ja taustaa. Jännää sinällään kun puoluetoverisi pitävät kommunismia ja marxismia kehnoimpana aatteena ikinä. EUn tuomioistuin on pysyttänyt päätöksellään PKK:n terroristijärjestöstatuksen ja asettanut asian uudelleen EUn yleisen tuomioistuimen ratkaistavaksi.
Mittler, valitat siitä, että päätös on ollut kohta 20 vuotta voimassa. Siis se on tehty vähän reilu kymmenen vuotta sen jälkeen, kun PKK teki terrori-iskunsa Euroopassa. Sinun näkemyksesi mukaan PKK olisi puhdistunut terroristijärjestön imagostaan viimeistään jo vuonna 2008? Onko ISIS oikeustoimikelpoinen vuonna 2032 vai jo 2030?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n tuomioistuin ei ole sentään ihan sokea eikä tyhmä. Jos sinun argumenttisi olisi relevantti suhteessa PKK:hon, olisi täysin mahdotonta että EU:n tuomioistuin olisi koskaan todennut PKK:n terroristi-statuksen lainvastaiseksi. Sinun pitäisi sen verran ymmärtää realiteetteja, että yrität nyt luoda PKK:n ja jonkun terroriteon välille sellaisen yhteyden, jota EU:n tuomioistuin ei ole katsonut todelliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt blogisti ei ole ymmärtänyt mistä olikaan kysymys, siis ostettiin Natojäsenyys ja millaisilla ehdoilla, lienee sivuseikka, isossa kuvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon ymmärsin kyllä, että ostetaan NATO-jäsenyyttä, ja että se tapahtuu ”millaisilla ehdoilla, lienee sivuseikka”, eli keinoja kaihtamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon tärkeämpää on päästä pois Venäjän etupiiristä ja saada NATO:n turvatakuut. Piste. Kaikki muut asiat eivät voi täysin putkeen mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jää nähtäväksi, minkä kokoisen palan Suomi itse asiassa myi demokraattisena oikeusavltioperiaatten maana arvopohjastaan(?) saadaksen kipeästi kaipaamansa maksuvaluutan eli Turkin myötämielisen asenteen Suomen NATO-jäsenkäsittelyn etenemiselle (Ruotsihan on tässä taas aivan oma lukunsa). Nyt pystyynpolkaistava pysyvä Turkki/Ruotsi/Suomi torrorisminesto elin tulee tod. näk. löytämään ainakin turkkilaisten tiedusteluelinten toimesta Ỏrkin & kumppaneiden agendaan sopivia todisteita meillä ja Ruotsissa majailevien kurditaustaisten yksilöiden päänmenoksi. Jännä sitten nähdä kuinka urakalla niitä aletaan suomalaisille oikeusasteille Turkin viranomaistahojen taholta suoltamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomen tuomioistuinten tarvitse noista ”todisteista” välittää.
Turkki on kuulemma esittänyt jonkun listan luovutettavaksi haluamistaan ”terroristeista”. Yksi on loukannut Erdoganin kunniaa. Kauhia terroristi!😁
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemma esittänyt jonkun listan. Kyllä, yhteensä 33 henkilöä Suomelta ja Ruotsilta. Tästä se lähtee veivaaminen.
https://yle.fi/uutiset/3-12511905
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset tuomioistuimet kyllä tulkitsevat lain kuten poliitikot haluavat. Ainakin jos viimeisimpään on uskominen.
Koivisto jyrähti pankkien vastuusta suuren laman aikaan syyttäjälaitokselle.
– ja kas…. pankit vapautettiin ja velat kaadettiin pienyrittäjien (tms) vastaan. Eikä armoa tullut myöhemminkään.
Ilmoita asiaton viesti
Varilalla on harhainen käsitys Suomen oikeuslaitoksesta ja hänen kolmenkymmenen vuoden takaa haettu esimerkkinsä ei vakuuta. 90-luvun alku oli toki raskasta aikaa monelle pienyrittäjälle ja kahden asunnon loukkuun joutuneelle, mutta jos olet pankille velkaa etkä pysty maksamaan niin pankki realisoi velan vakuutena olleen omaisuutesi. Lama-aikana se voi mennä pilkkahintaan. Tämä on ollut pelin henki ennen, on nyt ja tulee olemaan tulevaisuudessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti käsitykseni on harhainen. Koiviston konklaavi taisi kuitenkin vaikuttaa. Oikeus painostettiin Koiviston laintulkintaan.
Ohessa ote Wikipediasta:
_____________________________________________________
Tasavallan presidentin järjestämä oikeuspoliittinen keskustelutilaisuus[1] (tunnetaan nimellä Koiviston konklaavi) oli presidentti Mauno Koiviston koolle kutsumaa tuomioistuinten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajien tapaamista 6. toukokuuta 1992. Presidentinlinnaan kokoontui silloin noin 30 henkeä.[1]
Arvellaan, että tässä tapaamisessa Koivisto painosti korkeimman oikeuden jäseniä olemaan myötämielisempiä pankeille velallisten ja pankkien välisissä oikeudenkäynneissä. Esimerkiksi professori Heikki Ylikangas muistelee:[2]
»Tilaisuuden tarkoitus oli tasavallan presidentin ja – mikäli mahdollista – mukaan kutsuttujen henkilöiden arvovallalla painostaa Korkein oikeus tekemään Koiviston mieleinen ratkaisu pankkeja koskevassa asiassa.»
Koivisto piti virheellisenä erityisesti Korkeimman oikeuden 3.4.1992 tekemää päätöstä, jonka mukaan pankilla ei ollut oikeutta yksipuolisesti nostaa lainansaajan korkoa. Koiviston mielestä tuomioistuinten oli ajateltava erityisesti pankkien asemaa. Pankit kärsivät massiivisista ongelmaluotoista toisaalta talouslaman vuoksi ja toisaalta siksi, että ne halusivat periä luotoista devalvaatiokorotukset, mikä oli monelle yritykselle liikaa.
____________________________________________________
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogikirjoitus on erittäin opettavainen, suorastaan malliesimerkki siitä, miten näitä kansalaisjournalistien tuotteita pitää lukea.
Ensin ilmaantuu siis amatöörin kirjoitus, joka on sekoitus väärinymmärrystä ja ymmärtämättömyyttä. Sen äärelle saapuvat tavalliset epäillyt esittämään pöyristymisensä. Vasta tämän jälkeen saamme luettavaksemme ammattilaisten tekemiä tekstejä, joista voimme lukea asioiden todellisen laidan. Tässä yksi:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008913517.html?share=ad8d13e25a8ca17e291202be1dcf6955
Kovin moni blogistin huolenaiheista paljastuu siis tarpeettomaksi. Ei mitään syytä kiihtyä – ei ainakaan, jos ei ole ahkera Putinin saappaan nuolija, heille tämä käänne saatoi tulla ikävänä yllätyksenä. Meille muille on selvää, että Suomi ei oikeasti taipunut Turkin vaatimuksiin.
Koko teatteri järjestettiin todennäköisesti Turkin sisäpoliittisiin tarpeisiin. Erdogan ei ehkä ehdi heittää kaikkia poliittisia vastustajiaan tyrmään ennen ensi vuoden vaaleja, joten jokainen poliittinen voitto, vaikka pienikin ja jopa itse keksittykin, kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
> ammattilaisten tekemiä tekstejä, joista voimme lukea asioiden todellisen laidan
Mistä päättelet, että ammattilaisten tekemä teksti on ”asioiden todellinen laita”? Oletko koskaan huomannut tilannetta, että ammattilaisen tekemä teksti olisi joskus ollut itse asiassa virheellinen, kun kansalais-journalistin kirjoitus oli lähempänä totuutta? Korona-epidemian edetessä tilanne oli sellainen varsin useinkin. Virallinen totuus oli mitä oli, ja ammattimaiset journalistit toistivat sitä kuin papukaijat. Nykyään tiedämme, että homma meni pieleen eikä perustunut oikein mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Lukemalla tämän yhteisymmärryspöytäkirjan tekstin sain itse käsityksen, joka on lähempänä ammattilaisten tekstiä kuin tämän blogitekstin kaltaisia kauhisteluja. Jos mielestäsi käsitykseni on väärä ja ammattilaiset erehtyneet, varmaankin kerrot, miksi näin on. Blogikirjoitus ei siihen vastaa, koska sen väitteet on jo muualla kumottu.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea kommentoida, kun viittaat ”omaa käsitykseesi”, jota en tiedä mikä se on ja mihin se perustuu, sekä ”ammattilaisten tekstiin”, ammatilaisiakin on moneen lähtöön, ja ideologisesti eri osapuolten kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhmäksi heittäytyminen on tietysti yksi tapa käydä keskustelua.
Oma käsitykseni – jonka laittaminen lainausmerkkeihin ei ole tarpeellista – on, että edellä linkitetty HS:n teksti kertoo asiat, kuten ne ovat. Siihen siis viittasin, kun kirjoitin ammattilaisten teksteistä.
Asiaan palataksemme: Mitä virheitä tai vääriä tulkintoja linkitetyssä HS:n jutussa oli?
Esimerkkinä, kuinka tekstistä osoitetaan virheet, käytän tätä blogikirjoitustasi ja sen kauhistelua, kuinka kurdeja ja kurdimielisiä nyt ruvetaan luovuttamaan bussilasteittain Turkkiin kidutettaviksi. Tiedoksi, että Suomen laissa luovuttamiselle määritellään joukko ehtoja. Yksi niistä on, että teon, josta luovutusta vaaditaan, täytyy olla rangaistavaa myös Suomessa. Uskoakseni valtionpäämiehen haukkuminen ei ole ihan helposti rikos meillä, joten Turkin presidentin kunnian loukkaaminen tuskin riittää luovuttamisen perusteeksi.
Lisäksi teosta Suomessa tuomittavan enimmäisrangaistuksen tulee olla vähintään yksi vuosi vankeutta. Sakkojuttujen perään ei siis kannata Ankarasta huudella.
https://oikeusministerio.fi/rikoksen-johdosta-tapahtuva-luovuttaminen
Seuraavaksi annan vuoron blogistille osoittaa virheitä HS:n kirjoituksessa. Ei siis mitään koronajauhantaa, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
> Esimerkkinä, kuinka tekstistä osoitetaan virheet, käytän tätä blogikirjoitustasi
Kuulostaa vakuuttavalta, suorastaan analyyttiseltä.
> sen kauhistelua, kuinka kurdeja ja kurdimielisiä nyt ruvetaan
> luovuttamaan bussilasteittain Turkkiin kidutettaviksi.
Hmm. Blogissa ei sanota ”bussilasteittain”, eikä ”kidutettavaksi”. Sinun tekstikritiikkisi on nyt vähän yli-innokasta ja eisegeettistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin kirjoituksen ansiokkain osuus on sen toteaminen, että Suomi ja Türkiye ovat melko suuresti eri mieltä siitä, mitä sopimuksen teksti tarkoittaa. Tämä voi kuulostaa hyvältä, että yes, saatiin Türkiye puoltamaan NATO-hakemustamme, ilman että meidän täytyi tehdä mitään myönnytyksiä. Mutta asia ei ole niin, jos Türkiye ihan oikeasti edellyttää saavansa vastinetta tälle sopimukselle. Suomi ei pääse NATOn jäseneksi ennen kuin myös Türkiye joskus aikoinaan ratifioi jäsenyytemme parlamentissaan. Peukaloruuvien kiristäminen siirtyy sitten siihen vaiheeseen, jos käy ilmi että Türkiye ei saakaan tämän sopimuksen kautta läpi niitä tavoitteita, joita se on asettanut tälle sopimukselle. Jos se on asettanut jotain tavoitteita.
Hesarin artikkelissa on myös suurpiirteisyyttä. Mainitaan, että Suomi sitoutuu estämään PKK:n toiminnan, mutta jätetään mainitsematta, että myös siihen ”kytköksissä” olevien sekä siitä ”inspiraatiota saaneiden” yhteisöjen ja yksityishenkilöiden toiminnan. Tämä on vähän liian iso pala kakkua ammattilaiselta toimittajalta jättää kokonaan mainitsematta. Siitä jää vähän asioiden kaunistelun sivumaku, kun Suomen moraalisen maineen kannalta negatiivinen asia on jätetty mainitsematta.
Artikkelissa mainitaan, että Suomi ja Ruotsi pitävät PKK:ta terroristi-järjestönä, mutta jää mainitsematta, että asiaan liittyy huomattavia juridisia epäselvyyksiä, täyttääkö PKK EU:n juridiset kriteerit tuollaisen statuksen määräämiseksi. EU:n tuomioistuimet ovat useampaan kertaan päättäneet, että ei täytä.
Artikkelissa sanotaan, että Suomi ja Ruotsi sitoutuvat siihen että meillä ei ole aseiden vientikieltoja Türkiyeen, ja että se on yksinkertainen poliittinen päätös purkaa voimassa olevat kiellot. Ammattimainen toimittaja jättää mainitsematta ne moraaliset perusteet, miksi nuo kiellot ovat voimassa, ja että ne moraaliset perusteet eivät ole poistuneet. Ja että Suomi ja Ruotsi kääntävät nyt siis moraalista takkiaan, ja alkavat tukea tahoa jota ne ovat tähän asti pitäneet moraalisesti syyllisenä ja kurdeja vainoavana osapuolena konfliktissa.
Jälleen tulee vahvaa kaunistelun sivumakua, kun kaikki nämä yksityiskohdat, jotka ammattimaiselta toimittajalta jäävät mainitsematta, ovat nimenomaan Suomen moraalisen maineen kannalta negatiivisia. Kaikki kaunis ja hyvä muistetaan kertoa, mutta epämiellyttävistä yksityiskohdista vaietaan minkä ehditään.
Kuulostaa ihan agenda-journalismilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin lävitse ”todellisen ammatilaisen” curriculum vitaen. Näytti olleen 2018 varusmiestoimittaja. Sen jälkeen somettaja, jossakin Allianssissa ja sitten viestinnän tuottaja.
– Nyt pari vuotta on kulunut toimittajana Hesarissa.
Taidon oppimisen (shakinpelaaja/muusikko, puuseppä) eksperttitasolla vaaditaan keskimäärin lähemmäs 10 000 systemaattista harjoittelutuntia, tietoista hakeutumista osaamisensa reuna-alueille, haastavien ongelmien kohtaamista sekä jatkuvaa refleksiivistä pohditaan.
Meillä on ilmeisesti hyvin erilainen käsitys ”todellisista ammattilaisista”.
Ilmoita asiaton viesti
En sinänsä ole kummemmin eri mieltä Aaltosen optimistisesta tulkinnasta. Ammattitaidon ylistäminen tosin on kohtuutonta, kun hän kirjoittaa moneen kertaan gülenistin isolla g:llä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen teatteritaiteen suuri ystävä, koko aikuisikäni käynyt teattereissa eri puolella Suomea ja teatterista tässä Turkin toiminnassa oli kysymys, Erdogan toimi sekä ohjaajana, että pääosan näyttelijänä, tosin varsi heikosti molemmissa rooleissa. Paljon puhutaan ”kasvojen menettämisestä” ja Erdogan oli ne menettämässä, mutta pelkkään retoriikkaan perustuva sopimus pelasti hänet toistaiseksi, mutta pelastiko se hänet seuraavan parlamenttivaalien tappiosta jää nähtäväksi, siksi hän tämä näytelmän yleensäkin järjesti, sisäpoliittisista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jää nähtäväksi, onko niin että Türkiye puoltaa Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyksiä päätyyn asti — Türkiyen täytyisi vielä ratifioida sopimus parlamentissaankin joskus — jos sopimuksessa sovitut asiat eivät etene ollenkaan, ja jäävät pelkäksi teatteriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Noh, kuinkas nyt suut pannaan? Haaviston tuomat isisnaiset, lähetetäänkö heidät nyt takaisin sinne mistä heidät haettiin.Isishän on myöskin luokiteltu terrorismiksi.
Aseiden myynti Turkille on väärin, koska niillä he pommittavat ja tappavat kurdeja.Onko se suomalaisten mielipide asiaan?Tuskinpa vaan. Nyt sitten tahraamme kätemme kurdien vereen, eikä se ole kaunis vaan halpa ja inhottava asia.Kyllä heilläkin pitäisi olla oikeus taistella oman valtionsa puolesta, vaikkapa vaan samanlaisin systeemein kun meidän Ahvenanmaamme, itsehallinto, vaikka olisikin monen valtion alueella.Nyt turkkilaiset haluavat tehdä kansanmurhan ja me autamme heitä siinä.
Ei Natoon pääsemiseksi pitäisi tehdä ihan mitä vaan.Tästä asiasta pitäisi olla jo kansanäänestys, että millä hinnalla sinne olisimme menossa, toisten verellä?
Ilmoita asiaton viesti
Totta, ja jos tarkkaan katsot, niin systemaattisesti sekä tässä blogissa että jokaisessa kommentissani eri ihmisille.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatan että suomeksi maan nimi käännettäisiin sen englanninkielisen vastineen mukaiseksi, siis ”Kalkkuna”. Mutta vasta sen jälkeen kun Suomi on Naton täysjäsen, eli noin vuodenvaihteeseen mennessä.
Ilmoita asiaton viesti
En minä Erdogania pokkuroikaan, toisin kuin Niinistö ja Haavisto, vaan huomasin että tämä on hauskaa ja vähän pilkallistakin käyttää tuota epäluontevaa valtion nimeä.
Ilmoita asiaton viesti
Vittuuhan se varmaan,kirjoittaa meinaan!.
Olet yksi parhaista lässyttäjistä miksi en äännestä perussuomalaisia toista kertaa.
Ilmoita asiaton viesti