Suomi rikkoo ihmisoikeuksia opiskelijoiden kohtelussa
Valtakunnan uutisissa on taas esillä opiskelijoiden asema ainoana väestön ryhmänä, jolla ei ole oikeutta riittävään sosiaaliturvaan joka kattaa elämisen kustannukset Suomessa. Ei edes lähimainkaan. Ottakoot lainaa, arvottomat maan matoset, jos haluavat syödä jotain ja nukkua jossain muualla kuin kadulla.
https://yle.fi/uutiset/3-10931773
Selvitysten mukaan normaali eläminen Suomessa maksaa kunnasta riippuen noin 900 euroa kuukaudessa, mutta opiskelijoille valtio tarjoaa sosiaaliturvaa vain muutaman satasen. Se ei täytä YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa sovittuja periaatteita, joihin Suomen valtio on sitoutunut ratifioimalla kyseisen sopimuksen:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisoikeuksien_yleismaailmallinen_julistus
2. artikla. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista … muuhun tekijään perustuvaa erotusta. [Muu tekijä = mikä tahansa tekijä, esimerkiksi opiskelijan status.]
22. artikla: Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan sekä … nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia … oikeuksia.
24. artikla: Jokaisella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, työajan järkevään rajoittamiseen sekä määräaikaisiin palkallisiin lomiin. [Näin ollen, myös opiskelijoiden ihmisoikeudet sisältävät oikeuden kesälomaan jonka ajalta maksetaan opintorahaa tai muuta sosiaaliturvaa.]
25. artikla: Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. [Näin ollen, ja artiklan 2 kautta ymmärrettynä, myös opiskelijoiden ihmisoikeudet sisältävät oikeuden saada saman tasoista sosiaaliturvaa, kuin on artiklan 25 hengen mukaisesti arvioitu sopivaksi ja tarpeelliseksi sosiaaliturvan tasoksi muille ihmisryhmille.]
Suomen valtio ei kunnioita edellä mainittuja ihmisoikeuksia riittävään sosiaaliturvaan ja palkalliseen vuosilomaan, kun kyse on opiskelijoista, tuosta arvottomasta orjien kastista kaikkien muiden ihmisten alapuolella, joka ei ansaitse edes ihmisoikeuksia täysimääräisesti. Suomi rikkoo opiskelijoiden ihmisoikeuksia oikein olan takaa. Pitäisikö lähettää vasemmistohallitus kuuluisine vasemmistolaisine ajatuksineen kansainvälisen ihmisoikeus-tuomioistuimen eteen?
Suorastaan mustan huumorin puolelle menevä yksityiskohta tässä on, että Suomi kunnioittaa kyllä turvapaikan hakijoiden ihmisoikeuksia, oikein viimeisen päälle pilkun tarkasti, ja vähän ylikin varmuuden vuoksi. Uusi hallituksin on jo ehtinyt antaa ties kuinka monta lausuntoa, jossa he vakuuttavat kunnioittavansa turvapaikan hakijoiden ihmisoikeuksia joka käänteessä ja kaikin mahdollisin päin ajateltuna.
Olisiko mahdollista kunnioittaa myös kaikkien Suomen kansalaisten ihmisoikeuksia? Voisiko siitä jopa aloittaa, vähän niin kuin prioriteettina joka laitetaan ensin kuntoon? Hallituksen edustajien taholta on nimittäin jo ehditty kuulla tällainenkin kielikukkanen, että turvapaikanhakijoiden oikeudet ovat ensimmäinen prioriteetti.
Okei, olkoon sitten niin. No kelpaisiko että Suomen kansalaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen olisi Suomen hallitukselle toiseksi tärkein prioriteetti, heti sen ensimmäisen tärkeimmän jälkeen? Tai jos ei, niin miten olisi kolmas prioriteetti? Entä neljäs? Viides?
Kymmenes?
Sadas?
Äh, antaa olla.
Miten määritellään ”riittävä sosiaaliturva” tai ”elämisen kustannukset”? Opiskelija saa 250 eur/kk ja lisäksi asumistukea, joka kattaa noin 80% kohtuullisesta (esim. yksiö tai soluasunnon huone opiskelija-asuntosäätiöltä) vuokrasta. Opiskelijaruokaloista saa lämpimän aterian ehkä sunnuntaita lukuun ottamatta joka päivä hintaan 2,60 eur.
Jos tuo ei riitä, niin laskelmaan voi lisätä opiskelijalle tarjotun opetuksen hinnan täysimääräisenä. Eiköhän se ala jo riittää siihen, että ihmisoikeudet toteutuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Miten määritellään riittävä sosiaaliturva tai elämisen kustannukset? Samoin kuin muille ihmisille yhteiskunnassa.
Opiskelua ei voi syödä.
Ilmoita asiaton viesti
Soluhuone Kortepohjan ylioppilaskylästä maksaa 286 eur/kk. Siihen saa nollatuloilla asumistukea 243 eur/kk eli maksettavaa jää 43 eur/kk. Lounas (á 2,60 eur) opiskelijaruokalassa arkipäivisin kustantaa noin 55 eur/kk. Noiden jälkeen opintorahasta jää käteen 152 eur/kk. Ei toki mitään luksuselämää, mutta en usko, että tuossa sentään nälkää joutuu näkemään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos laskelmat ovat tämän näköisiä, siinä tapauksessa ihmetyttää miksi uutisissa ja KELAn käytäntöön asti periytyvät laskelmat muiden väestön ryhmien sosiaaliturvan tarpeesta tuottavat 2-kertaisen summan rahaa, joka sitten myös tipahtaa ihmisten tilille asti?
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että siinä on ainakin ideatasolla otettu huomioon tarjotun opetuksen kustannukset. Myös se vaikuttanee, että opiskelijat saavat monet asiat paljon halvemmalla kuin muut. Opiskelija-asuntosäätiöt ja ylioppilaskylät tarjoavat edullisia vuokra-asuntoja, junissa ja linja-autoissa saa matkustaa puoleen hintaan.
Voitaisin tietysti tehdä niinkin, että alettaisiin maksaa opiskelijoille täsmälleen samaa tukea kuin esimerkiksi työttömillekin, mutta poistettaisiin mainitut alennukset ja laitettaisiin oppilaitoksiin lukukausimaksut. Veikkaan kuitenkin, että opiskelijat (toki alasta riippuen) jäisivät siinä kaupassa reilusti tappiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos opiskelu on niin huono bisnes, kannattaa mennä töihin – esim. Postiin 1500 euroa kk. Taitaa unohtua se, että 5 v. kun ”opiskelee”, kuvio muuttuu, kuukausipalkka esim. lääkärinä tai juristina 7-8000 euroa kk seuraavat 40 v. ja se jälkeen vielä 5000 euroa/kk työeläke. Postin työntekijä saa samat 1500 koko ikänsä ja työeläke on tuskin 1000 euroa. Silti hän saa maksaa opiskelijan ilmaisen koulutuksen (yliopistossa keskimäärin 50 000 euroa). Mittlerin kirjoitus on oiva osoitus siitä, että ihmisen itsekkyydellä ei ole mitään rajaa – aina vaan pitää saada rahaa toisten taskuista.
Ilmoita asiaton viesti
Idean tasolla koulutuksen väitetään olevan ilmaista Suomessa. Mutta eihän se mitään ilmaista olekaan, vaan populistista asioiden parhain päin selittelyä, jos opetuksen kustannuksia käytetään perusteluna sille että heidän sosiaaliturvansa on puolet pienempi kuin muilla.
Ilmoita asiaton viesti
”… opiskelijoista, tuosta arvottomasta orjien kastista kaikkien muiden ihmisten alapuolella” Nyt en ymmärrä?
Miksi tähän ”orjien kastiin” on niin kova tunku että tuhansia jää rannalle.
Jos opiskelijan asema on niin kamala, niin sitten töihin vaan. Monilla käytännön aloilla on työvoimapula.
Ilmoita asiaton viesti
Suurimman elinkaarivarallisuuden omaavat haluavat lisää! Tasa-arvon mimissä. Onko tämä huonoa pilaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien ihmisten tasa-arvoinen kohtelu ei ole pilaa on ihmisoikeus-kysymys. Se ei ole selittelystä kiinni, ihmisoikeudet ovat ihmisoikeuksia, niitä joko noudatetaan tai sitten rikotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko siis ”ihmisoikeuksien” vuoksi Ilkka Herlinille maksettava saman verran toimeentulotukea kuin neliraajahalvantunelle invalidille? Missä laissa tällainen pykälä on?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onko ”ilmainen” opiskelu ihmisoikeuskysymys? Mielestäni ei, vaan kaikkien täysi-ikäisten pitäisi itse maksaa opintonsa, elämisensä myös.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n ihmisoikeuksien julistuksen voi jokainen lukea omilla silmillään. Ilmainen toisen asteen opiskelu ei lukeudu siellä mainittuihin ihimsoikeuksiin. Toisaalta se vaatisi kyllä poliittista pokkaa puhkaista se kupla ja valhe, että Suomessa on ilmainen toisen asteen koulutus, korottamalla opiskelijoiden sosiaaliturva muun väestön tasolle, ja samalla laittamalla koulutuksen maksulliseksi.
Ilmoita asiaton viesti