Suomi rikkoo ihmisoikeuksia vaikenemalla niistä

Ihmisoikeudet ovat siisti asia. On kivaa kunnioittaa niitä. Tai ainakin olla kunnioittavinaan. Teeskennellä kunnioittavansa niitä, kuten Suomen valtio tekee.

Monenlaista kommenttia, protestia ja talouspakotteitakin on nähty Suomen jakavan joillekin valtioille, joiden on hurskaasti sanottu rikkovan ihmisoikeuksia. Tällainen toiminta voisi ehkä olla se oljenkorsi, jonka kautta ihmisoikeudet edistyisivät maailmalla, jos ne otettaisiin vakavasti, ja rikkomuksista asetettaisiin poliittisia tai taloudellisia seuraamuksia.

Mutta eipä sellaista juuri tapahdu. Rajansa kaikella, ihmisoikeuksia koskevalla moraalisella hurskastelullakin.

Valitsen tällä kertaa valokeilaan ihmisen oikeuden vapauteen, ja oman syyttömyytensä todistamiseen puolueettomassa oikeudenkäynnissä. USA:n ja Israelin parivaljakko on varsin aktiivinen tämän ihmisoikeuden polkemisessa.

Guantánamo Bayn vankileirissä pidetään ihmisiä vuosia ja jopa vuosikymmeniä vankeudessa ilman oikeudenkäyntiä, ilman syytteitä, ja siten myös ilman mahdollisuutta todistaa oma syyttömyytensä. Tästä aiheesta ei kai tarvitse kertoa mitään muuta kuin se, että Suomen hallitus hyväksyy toiminnan epäsuorasti. Päätellen siitä että Suomen valtio ei ole koskaan esittänyt USA:lle moitteita asiasta.

Suomen hallitus suhtautuu varsin kritiikittömästi myös Israelin vastaavaan menettelyyn, joka tunnetaan nimellä ”administrative detention” eli hallinnollinen pidätys. Se tarkoittaa epäilyttävän henkilön (lue: palestiinalaisen) pidättämistä puoleksi vuodeksi kerrallaan, kertomatta tälle henkilölle (tai kenellekään muullekaan), miksi hänen uskotaan olevan epäilyttävä henkilö, ilman syytteitä, ilman oikeudenkäyntä, ilman oikeutta todistaa oma syyttömyytensä.

Jotta toiminta saavuttaisi psykologisen kidutuksen mittasuhteet, henkilöllä ei ole mitään tietoa pidätyksen kestosta. Puolen vuoden määräaikaa voidaan jatkaa uudella puolen vuoden kakulla viimeisen päivän viimeisinä tunteina, ilman selityksiä ja ilman vastalauseita.

Kaiken tämänkin Suomen hallitus hyväksyy epäsuorasti, vaikenemalla asiasta. Sen sijaan syyttävä sormi osoittaa Unkarin oikeusvaltion ongelmia kohti, jotka ovat hyttysen surinaa Israelin ja sen miehittämien palestiinalaisalueiden oikeusvaltion ongelmien rinnalla. Joten kyllä moraaliseen hurskasteluun riittää intoa, jos vain jostain löytyy tarpeeksi surkea nynny jolle uskaltaa ryppyillä isommalla porukalla. USA ja sen parhaat kaverit eivät lukeudu tähän joukkoon.

https://www.btselem.org/topic/administrative_detention

https://www.btselem.org/administrative_detention/statistics

https://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_detention#Instances_of_administrative_detention

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu