Taantumuksellinen #metoo-liike vs. taantumuksellinen lainsäädäntö

Seksuaalista häirintää koskevia väitteitä eli huhuja levittävä #metoo-liike on taantumuksellisinta, mitä länsimainen oikeuskäytäntö on nähnyt sataan vuoteen. Julkisen lynkkaus-mielialan lietsontaa, julkisia häpeärangaistuksia ilman oikeudenkäyntiä. Syyllinen ja sillä hyvä.

Sivistyneet oikeusvaltiot eivät ole enää sataan vuoteen laittaneet ihmisiä kirkon mäellä häpeäpenkkiin istumaan kahleissa sunnuntaina, kun herrasväki kulkee siitä ohitse kirkkoon kuulemaan Herran sanaa. Nyt kuitenkin #metoo-liike on herättänyt henkiin julkisten häpeärangaistusten käytännön kuin suoraan pimeältä keskiajalta.

#Metoo-liikkeen jakama oikeus käy kyllä halvaksi, verrattuna perinteiseen oikeuslaitokseen. Seksuaalinen häirintä on Suomessa yksityisen syytteen alainen rikos, eli syytteen nostaja on itse vastuussa oikeuskuluista häviävänä osapuolena, jos syyte ei johda tuomioon. Paljonko mahtoi maksaa 18-vuotiaalle naiselle käräjöidä Korkeimpaan Oikeuteen asti siitä, oliko seksin ehdottaminen ravintolassa seksuaalista häirintää vai ei. Korkein Oikeus tulkitsi lopulta, että seksiä sai ehdotella, ja nainen hävisi juttunsa. #Metoo-liikkeessä kyseinen mies olisi saatu julistettua syylliseksi ja ripustettua julkiseen häpeäpaaluun paljon nopeammin ja halvemmalla.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006522958.html

Tämä Korkeimman Oikeuden päätös tarkoittanee, että seksin ehdottaminen on sallittua kaikkialla, missä sitä ei ole nimenomaisesti kielletty jollain lakipykälällä. Työpaikoilla on ylimääräistä lainsäädäntöä, joka kieltää seksin ehdottamisen. Kovin monessa muussa paikassa ei sitten olekaan.

Tämä tarkoittanee ehkä sitä, että esimerkiksi kadulla, bussissa tai ravintolassa olisi KHO:n mielestä luvallista tarttua ohikulkevaa naista käsivarresta tiukalla otteella, sellaisella kuin tuossa KHO:n käsittelemässä tapauksessa, ja pyytää naiselta seksiä. Ihan vain nopeaa pikku panoa, ei mitään sen vakavampaa. Kunhan ei kosketa naisen vartaloa muualta kuin käsivarresta, eikä purista naisen käsivartta ihan mustelmille asti.

#Metoo-liike lynkkaa miehiä paljon vähemmästäkin. Lainsäädäntö ja naisten käsitys omasta koskemattomuudestaan ovat melko kaukana toisistaan. Molemmat kaipaavat päivittämistä nykyaikaan: julkisia some-lynkkauksia järjestävä #metoo-liike, sekä yhtä taantumuksellinen lainsäädäntö.

Mitä lain pitäisi kieltää, sellaista mitä se ei kiellä jo tällä hetkellä? Veikkaan että jos suomalaisten mielipiteitä seksuaalisesta häirinnästä kartoitettaisiin, ja siinä kontekstissa kysyttäisiin, missä olosuhteissa pitäisi olla sallittua ehdottaa seksiä ja kenelle, aika vahvoilla saattaisi olla sellainen esitys, että seksiä saa ehdottaa vain sellaiselle henkilölle, jonka kanssa on jo lähdetty treffeille kahden kesken.

Siis suoraan ravintolan tiskillä tai kadulla ohikulkijalle ei saisi ehdottaa, antaisiko neiti p*llua kiitos, vaan toisen osapuolen pitäisi ensin suostua lähtemään kahden kesken treffeille, saatille tai jatkoille fyysisesti johonkin toiseen ja toisenlaiseen paikkaan. Jos oltiin kadulla, sitten pois kadulta vaikka ravintolaan. Jos oltiin ravintolassa, sitten pois ravintolasta vaikka kadulle. Saman ravintolan terassi ei riitä.

Näiden minimaalisten soidinmenojen jälkeen, lähtö yhdessä kaksin jonnekin, olisi laillista yrittää suostutella toinen osapuoli harrastamaan seksiä kanssaan — joko pyytämällä seksiä sanallisesti, tai sitten sanattomilla vihjauksilla kuten rintojen, reisien tai pakaroiden hyväily, suuteleminen suulle, tai pyrkimys riisua toiselta osapuolelta vaatteita. Näillä keinoilla tehdään usein promillen humalassa aloitteita seksin vonkaamiseksi. Mutta elämme sellaisia aikoja, että kaikesta voidaan haastaa oikeuteen tai lynkata somessa häpeäpaaluun, jos asiaa ei ole erikseen sallittu lainsäädännössä. Ihmisen soidinmenot pitäisi ilmeisesti kanonisoida lakiin. Kutsutaan luonnontieteilijät tarkkailemaan lajille tyypillistä käyttäytymistä, ja dokumentoimaan havaintojaan lakikirjoihin.

Luonnontieteilijöiden havaintomateriaalin perusteella saatettaisiin säätää laki, jonka perusteella muuttuisi laittomaksi, ja ehkä yleisen syytteen alaiseksi, kaikki alla lueteltu toiminta, jos se kohdistuu sellaiseen henkilöön, jonka kanssa aloitteellinen osapuoli ei ole koskaan aiemmin lähtenyt treffeille kahden kesken — ja heidänkin osaltaan siinä tapauksessa, että toinen osapuoli on nimenomaisesti kieltänyt aloitteellista osapuolta menettelemästä tällä tavoin:

  • seksin ehdottaminen, esim. tyyliin ”nussittuna nukkuisit paremmin”
  • sukuelimen kuvan lähettäminen sähköpostiin, tekstiviestinä tai kirjeitse
  • rintojen, pakaroiden tai reisien hyväileminen
  • suutelemisen yrittäminen suulle
  • pyrkimys riisua vaatteita toiselta osapuolelta

Tässä syntien listassa, kiellettyjen asioiden luettelossa hyvä puoli olisi se, että vihdoin kaikille olisi selvää, mikä on sallittua ja mikä on kiellettyä. Nyt se nimittäin ei ole selvää kenellekään. Ei kaikille eduskunnan poliitikoillekaan. Jotkut kansamme edustajat ovat rikkoneet näitä kaikkia kirjoittamattomia sääntöjä viime vuosina.

0
IonMittler
Sitoutumaton Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu