Tähän on tultu: Turkki aloittaa hyökkäyssodan, maailma katsoo vierestä

Kahden maailmansodan piti opettaa ihmiskunnalle jotain. Niiden piti olla traumaattisia kokemuksia, jotka eivät toistu enää koskaan.

Suomalaisille tuttu Ribbentrop-sopimus ainakin toistuu aina vähän väliä, eri puolilla maailmaa. Isommat valtiot sopivat keskenään pienten kansakuntien kohtalosta. Tällä kertaa Suomea paljon suuremman kurdien kansakunnan itsenäisyyden kohtalosta ovat olleet sopimassa isommat pelurit Turkki, USA ja Venäjä.

Moni kurdi varmaan ajattelee tällä hetkellä saman suuntaisesti kuin tämän Trump ja Putin -graffitin tekijä, joka löytyy Helsingin Pasilasta, osoitteesta Ratamestarinkatu 12. Tämä on osa laajaa laillisten graffitien kokonaisuutta, jotka Helsingin kaupunki on tilannut tuomaan tunnelmaa Pasilan sosialismia hohkaavaan järkälemäiseen betonilähiöön. Graffitien tekijöiden perään ei ole taidettu katsoa kovin tarkalla poliittisen tai uskonnollisen korrektiuden siivilällä.

Kurdit ovat jo parikymmentä vuotta lukeutuneet minun suurimpiin sympatian kohteisiini maailman politiikan lattiamattojen joukossa, joiden yli isommat kävelevät miten tahtovat. Kansakunnan koko on suomalaisittain katsoen merkittävä. Filosofisesti ajatellen millä tahansa tuon kokoisella kansakunnalla pitäisi olla oikeus omaan itsenäiseen valtioon. Mikään vähempi ei ole reilua. Mutta YK:n ihmisoikeuksien julistus jäi tältäkin osin vajaaksi aikoinaan. Eipä kirjattu ihmisoikeuksien joukkoon jokaisen kansakunnan oikeutta valtiolliseen itsenäisyyteen.

Tähän on nyt sitten tultu, että koko maailma katsoo vierestä kun Turkki aloittaa hyökkäyssodan valtion alueelle joka ei osoita aggressiota Turkkia kohtaan — mikä on sotarikos jo sinänsä — ja tapettuaan siellä joitakin tuhansia isänmaallisia tuntemattomia sotilaita (joista tuskin tehdään sen nimistä patrioottista elokuvaa, kunhan kuolevat unohdettuina ja nimettöminä aavikolle), Turkki aikoo suorittaa väestönsiirron valtaamalleen alueelle — mikä on myös sotarikos.

Lisää popcornia, televisiosta tulee hömppää. Maailmaa ei kiinnosta oikeus ja kohtuus, ei sotarikokset eivätkä ihmisoikeudet.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu