Taloudellisen epätasa-arvon 6000-vuotis synttärit

Tutkijat ovat onnistuneet dokumentoimaan, että ihmisten yhteiskunnissa on esiintynyt merkittävää taloudellista epätasa-arvoa lyhyemmän aikaa kuin aiemmin on oletettu, arviolta noin 6000 vuoden ajan.

https://yle.fi/uutiset/3-10978742

Tuo uutinen tosin puhuu 7000 vuodesta, mutta jos härkien valjastaminen maatalouden käyttöön alkoi noin 4000 eaa., siitä on kulunut aikaa noin 6000 vuotta eikä 7000 vuotta.

Viikon toisen ahaa-elämyksen löysin toisen blogistin tekstistä, jossa mainittiin kreikkalaisen filosofi Platon uskomus, että yhteiskunta ei kestä moraalisesti elintasoeroja, joissa hyväosaisimmat tienaavat yli 5 kertaa enemmän kuin matalapalkkaisimmat. Postin toimitusjohtaja on kyllä todistanut tuon uskomuksen vääräksi, jopa kymmenkertaisesti. Hänen palkkansa on lähes 50-kertainen firman matalapalkkaisimpiin työntekijöihin verrattuna.

Sen olen tiennyt kyllä, että edes kommunistit eivät asettaneet mitään tiettyä rajaa sille, kuinka moninkertainen saa olla elintason kuilu politbyroon runsaasti kestityn eliitin ja maaseudun nälkään kuolevan köyhälistön välillä. Se tuntuu vaativan aivan poikkeuksellista moraalista ylevyyttä, että tuollainen muotoseikka käy edes kenenkään mielessä (filosofi Platoa lukuunottamatta).

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu