Tämän takia korruptio rehottaa rakennusalalla

Rakennusalalla paljastuneet räikeät alipalkkaukset oikeuksistaan tietämättömille ulkomaalaisille ovat olleet taas uutisissa viime aikoina, pariinkin kertaan:

https://yle.fi/uutiset/3-10976284

https://yle.fi/uutiset/3-10981316

Kuinkas se nyt sillä tavalla? Mikä kumma tässä on, kun kilpailuetua tuova vilppi rehottaa, eikä suoraselkäinen rehellisyys peri maata?

Olen sanonut tämän ennenkin: Veikkauksen pomot pitäisi palkata töihin rikosseuraamuslaitokseen, koska he ymmärtävät voittokertoimien päälle. Veronkierto ja alipalkkaus ovat voittavia arpoja, joita kannattaa ostaa, tilastollisesti tarkasteltuna. Ja liiketoiminnan kannattavuus on nimenomaan tilastomatematiikkaa, maksetuilla panoksilla täytyy tilastollisesti voittaa enemmän kuin niillä hävitään.

Nuo kaksi uutista kertovat kaiken olennaisen: Vilpistä kiinni jääneet yhtiöt velvoitetaan maksamaan se osa palkasta, jonka ne olivat laittomasti jättäneet maksamatta. Voi poloisia. Juuri tämän takia vilppi on tilastollisesti kannattavaa, koska kiinni ei kuitenkaan jää joka kerta eikä kaikesta. Rangaistuksia ei ole käytännössä lainkaan: se että joutuu maksamaan lainmukaisen palkan jäätyään kiinni ei ole rangaistus, vaan lainmukainen asia joka olisi pitänyt tehdä jo alunperinkin, ja muut yritykset tekevätkin niin koko ajan. Niinpä vilppi kannattaa tilastollisesti ja taloudellisesti, koska voittokertoimet ovat arvan ostajan puolella.

Veikkauksen pomot töihin, ja viritetään voittokertoimet eli rangaistusasteikot tilastollisesti kohdilleen, niin sitten päästään siihen tilanteeseen että talo eli valtio voittaa aina, kuten kuuluukin.

Suomalainen korruptio on äänestäjiä kosiskelevaan näennäisen suoraselkäiseen lainsäädäntöön tahallisesti rakennettuja porsaanreikiä, joista mahtuu lehmä juoksemaan läpi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu