Tampere ei myynyt asuntoja vuokralaisille, vaan sijoittajille, jotka heti haluavat myydä vuokralaisille korkeampaan hintaan

Otsikko sanoo kaiken olennaisen, mutta kerrataan silti, kuinka maailma pyörii ison rahan ympärillä.

Tampereen kaupungin omistama Tampereen Vuokra-asunnot Oy myi joulukuussa 2021 yli 100 asuntoa Sijoitusasunnot.com Group Oy:lle.

Heti sen jälkeen Sijoitusasunnot.com Group Oy lähetti asukkaille kirjeen, jossa tarjotaan vuokralaisille mahdollisuutta ostaa asunto heiltä. Tietysti korkeampaan hintaan kuin millä Tampereen kaupunki juuri myi asunnon sijoittajille.

https://yle.fi/uutiset/3-12265206

https://yle.fi/uutiset/3-12270872

Venäjällä tämä olisi business as usual, että julkista omaisuutta kierrätetään paikallispoliittisilla päätöksillä sijoittajille, jotka sitten rahastavat tuottoa välistä.

Suomessakin tämä tuntuu olevan aika tyypillistä, että jos valtiolla tai kunnalla on aikeita myydä joku asunto, ei kenellekään tule edes mieleen tarjota ensin vuokralaiselle mahdollisuutta ostaa asuntoa omaksi — alkuperäiseen markkinahintaan, jolla julkinen taho itse on valmis luopumaan asunnosta. Täytyyhän siihen löytää joku oligarkki vetämään välistä, ennen kuin asunto siirtyy julkiselta taholta tavallisen kansalaisen käsiin asti.

Tässäpä oiva lakiehdotus, että jos julkinen taho, tai julkisen tahon omistama yritys, aikoo myydä asunnon jossa on vuokralainen, lakisääteisesti pitäisi ensin tarjota asukkaalle mahdollisuutta ostaa asunto. Mutta ei siitä tarvitse tehdä niin monimutkaista, varsinkaan asunnon hinnoittelun osalta. Se riittäisi, jos tällaisessa tilanteessa, kun sijoittajat ovat jo tarjonneet asunnoista hinnan X, asukkaille lähtevä kirje olisikin sellainen, että asukkaalla on oikeus ostaa asunto samaan hintaan jonka sijoittajat maksaisivat. Ne asunnot menisivät sijoittajille, joita asukkaat eivät osta omaksi. Ei siinä kovin suuri osa asunnoista menisi sijoittajilta sivu suun, koska ihmiset asuvat vuokralla suurelta osin siksi, että asunnon omistaminen ei kiinnosta heitä, tai heillä ei ole tarvittavaa käsirahaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu