Tanskan ghetto-politiikka, ja suomalainen vaihtoehto

Yksi luetuimmista uutisista tänään on ollut YLE uutisten artikkeli Tanskan hallituksen ns. ghetto-politiikasta. Tanskan hallitus on sitä mieltä, että maassa on ”ghettoja”, eli taustaltaan ulkomaalaisten ja melko köyhien asukkaiden lähiöitä. Näistä alueista halutaan päästä eroon, tarvittaessa vaikka purkamalla köyhien asuttamat vanhat kerrostalot, ja rakentamalla tilalle kalliimpia asuntoja, jotta sinne muuttaisi varakkaampia ihmisiä.

https://yle.fi/uutiset/3-11508762

Suomessa ei käytettäisi termiä ghetto, vaan kauniimpaa sanontaa ongelma-lähiö. Tanskan mallissa voi ilmeisesti käydä niin, että köyhien tummaihoisten asuttama kortteli puretaan, ja niiden asukkaat lähetetään kielikoulutukseen ja työllisyyttä edistäviin ohjelmiin. Mutta yhtä köyhä alkoholisoituneen kantaväestön kortteli jätettäisiin oman onnensa nojaan, koska se ei täytä ”gheton” kriteereitä väestön ulkomaalaisen taustan osalta. Tämä olisi suorastaan intersektionaalista syrjintää. Vähemmistöjen positiivista syrjintää. Suomen hallitus vannoo sellaisen ajattelun nimeen nykyään.

Tanskan hallituksen perustelut ja johtopäätökset ovat loogisesti ymmärrettäviä. Silti minä tekisin lähes päinvastoin kuin Tanskan hallitus: rakentaisin ghettoja, niiden purkamisen sijasta. Vaikka Jyväskylän esikaupunkeihin tai ympärys-kuntiin ghettoja somaleille ja arabeille. Kyliä tai pikkukaupunkeja, joissa he elävät omaa kulttuuriaan, omalla kielellään.

Asuntopulasta kärsiviä Itä-Helsingin ongelmallisia lähiöitä tämä auttaisi, jos siellä asuvat työttömät turvapaikan hakijat saisivat töitä jossain, jossa suomen kieltä ei tarvitse osata. Gheton basaareissa myyjän ei tarvitse osata muuta kieltä kuin arabiaa tai somalia.

Ilmastonmuutosta ja ulkomaankaupan tasetta tämä auttaisi, jos vieraaseen kulttuuriin pääsisi matkustamaan kotimaassa, ilman lentoliikennettä. Suomalaisten turismi-tulot Suomen omaan taskuun, kun emme edes ylitä valtion rajaa matkustaessamme eksoottisten basaarien äärelle.

Maailma on iso, ja sinne matkustaminen on nykyajan tavalliselle ihmiselle edelleen liian kallista, jos haluaisi vierailla kaikissa maailman kulttuureissa, tai edes tärkeimmissä niistä. Ilmastonmuutoksen teorian mukaan massaturismi on myös kestämätöntä ekologisesti, nykyisellä lentokoneiden tekniikalla. Ghetot olisivat ratkaisu moneen ongelmaan: ei lähetetä viittä miljoonaa ihmistä toiselle puolelle maapalloa turistiksi, vaan tuodaan viisi tuhatta ihmistä Suomeen turisti-nähtävyydeksi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu