Tässäkö maailman tulevaisuus: vapaakauppa-alue RCEP ilman ympäristön tai työehtojen velvoitteita

Aasiassa polkaistiin käyntiin Kiinan johdolla maailman suurin vapaakauppa-alue RCEP, johon liittyneet 15 valtiota edustavat kolmasosaa maailman väestöstä ja taloudesta.

https://yle.fi/uutiset/3-11648972

Muistanko oikein, että maailmassa oli joku ilmasto-hätätila? Olen saattanut erehtyä. Aasian uusi vapaakauppa-alue RCEP ei ilmastosta tai luonnonsuojelusta kanna huolta. Sopimukseen ei sisälly minkäänlaisia velvoitteita ilmaston tai luonnon suojelun osalta. Ei myöskään mitään ehtoja työntekijöiden kohtelun osalta.

Ei muuta kuin kassakone laulamaan. Tuotteet voi valmistuttaa vaikka ilman palkkakuluja poliittisilla mielipide-vangeilla, se ei ole este bisneksen tekemiselle tässä kerhossa. Sekään ei haittaa vaikka tehdas toimisi kivihiilellä ja tupruttaisi taivaan täyteen savusumua. Kyllä se savu siitä hälvenee. Kulkeutuu tuulten mukana vaikka Eurooppaan.

Sillä välin kun YLE hehkuttaa RCEP-sopimuksen tuomia uusia mahdollisuuksia joillekin suomalaisille yrityksille alentaa liiketoimintansa kustannuksia Aasiassa, minä pohdiskelen, onko tässä yksi askel, jonka kaltaisia tullaan näkemään vielä lisää eri puolilla maailmaa?

Globaali kauppa on elintärkeää jokaiselle valtiolle. Mutta tällaiset sopimukset sitovat osapuolten kädet vaatimasta keneltäkään, että mitä jos ette toisi meille tuotteita jotka on valmistettu luontoa saastuttaen tai työntekijöiden oikeuksia polkien? Sitä ei voi kieltää, eikä edes sakottaa tulleilla, koska sopimus sanoo että se ei käy. Kun sopimus sanoo että kaupalle ei ole esteitä luonnonsuojelun tai työläisten kohtelun osalta, niin sitten niitä ei saa olla, eikä tulla. Siinä samalla pitäisi yrittää vielä kilpailla hinnallakin. Yhtälö on kova, ja se näkyy Suomenkin työttömyys-lukemissa.

Ovi vapaaseen kauppaan aukeaa, ja toivo paremmasta maailmasta samalla raukeaa?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu