Teininä sukupuolta vaihtanut katuu, media vaikenee, vaikka trans-lakimuutos tekeillä

En käytä ihan joka päivä sellaista ilmausta, että ”media vaikenee” jostain asiasta. Pidän aika korkeaa rimaa tämän sanonnan käytössä. Aiheen täytyy olla yhteiskunnallisesti merkittävä, mieluiten useissa länsimaissa, ja sen täytyy tulla uutisoiduksi muiden länsimaiden suurimmassa ja luotetuimmassa mediassa, mutta ei Suomessa. Jos tällaiset kriteerit täyttyvät, sitten saatan nostaa ”media vaikenee”-kortin esiin.

Tämä on muistaakseni toinen kerta Puheenvuorossa bloggaamisen aikana. Edellinen kerta oli lähes kaksi vuotta sitten 2.6.2019, kun löysin Espanjan suurimmasta sanomalehdestä El País’ista uutisen EU:n ja USA:n välisistä vaikeista neuvotteluista, liittyen aseteknologian kehitykseen. Ranska ja muutamat muut Euroopan maat haluavat siirtää aseteknologian kehityksen painopistettä Euroopan mantereelle, jotta Eurooppa ei olisi ikuisesti USA:n aseteknologian ja armon varassa, vaan Euroopasta voisi joskus tulevaisuudessa tulla aidosti itsenäinen toimija globaalissa turvallisuuspolitiikassa. Tämä ei USA:ta miellytä, ja likaisissa neuvotteluissa kuultiin jopa uhkauksia, että USA pohtii kiinnostaako sitä puolustaa Eurooppaa Venäjää vastaan, jos Eurooppa aloittaa omaa aseteknologian kehitystä laajassa mittakaavassa. Sen sijaan että ostaisi aseet jatkossakin USA:lta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/276883-usan-seuraava-kyykytyksen-kohde-eun-asetekniikan-kehitys/

En havainnut, että Suomessa media olisi uutisoinut tätä asiaa lainkaan, vaikka Suomessa käydään keskustelua NATO-jäsenyydestä, hävittäjien hankkimisesta yms. — joihin tällainen taustatieto ja näkökulma liittyisi varsin konkreettisesti. Kyselin tuolloin sähköpostitse muutamilta poliitikoilta tästä asiasta. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja vastasi kyselyyni, että tuo tilanne on tiedossa ja huomioitu. En vieläkään ymmärrä, mitä vilpittömiä syitä suomalaisella medialla on voinut olla päättää, että tuo aihe ei ylittänyt uutiskynnystä. Huomioiden että uutiskynnyksen ylittävät kaiken maailman kuningattarien veljen tyttären kaiman sisaren häät ja hautajaiset.

Mutta nyt on trans-lain uudistus käsittelyssä hallituksen työpöydällä, ja sen lisäksi myös Oikeus Olla -kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan käsittelyyn, jossa lobataan teini-ikäisille henkilöille valtuuksia  päättää itse, jopa ilman lääkärin lausuntoa, mitä sukupuolta he edustavat. Voisi kuvitella, että Suomen suurimmille medioille kelpaisi uutisoida tähän aiheeseen konkreettisesti liittyvä, maailmalla paljon huomiota ja kiinnostusta herättänyt Keira Bellin oikeustapaus Englannista, joka on uutisoitu monen muun länsimaan suurimmassa ja luotetuimmassa mediassa (esimerkiksi tutkivan journalismin lippulaivat Der Spiegel, BBC ja Guardian). Suomen media on kuitenkin vaiennut tästä asiasta jo yli vuoden. Ainakaan minun Google-hakuni ja haut suoraan suurten suomalaisten sanomalehtien omiin hakukoneisiin eivät tuota tähän tapaukseen liittyviä osumia sanoilla Keira Bell.

Keira Bell on nykyään 24-vuotias nainen, joka elää miehen vartalossa vastoin tahtoaan. Hän syntyi tavalliseksi tytöksi, mutta teini-iässä hän koki olevansa mies. Englannin terveysviranomainen NHS myönsi hänelle pääsyn sukupuolen vaihtamiseen tähtääviin hormonihoitoihin 16-vuotiaana, vain muutaman tunnin keskusteluiden jälkeen. 17-vuotiaana hänet leikattiin fyysisesti mieheksi. Noin 5 vuotta myöhemmin hän alkoi katua tapahtunutta. Hän kokee että Englannin terveydenhoito-järjestelmä on tuhonnut hänen fyysisen seksuaaliterveytensä. Keira Bell on yksi kahdesta teini-ikäisenä sukupuolen vaihdoksen saaneesta englantilaisesta, jotka ovat haastaneet Englannin valtion oikeuteen siitä, että heidän tahtoaan sukupuolen vaihtamisesta noudatettiin heidän ollessaan alaikäisiä, ja vielä kokemattomia ja ymmärtämättömiä elämästä ja seksuaalisuudesta.

https://www.bbc.com/news/health-51676020

https://www.theguardian.com/society/2020/oct/07/court-hears-children-cannot-consent-to-puberty-blockers

https://www.theguardian.com/uk-news/2020/dec/06/keira-bell-lawyer-warns-on-internet-coverage-of-transgender-issues

https://www.persuasion.community/p/keira-bell-my-story

Suomessa 50,000 allekirjoitusta kahdessa päivässä kerännyt Oikeus Olla -kansalaisaloite vaatii, että 15 vuotta täyttäneellä pitäisi olla oikeus päättää jopa vastoin lääkärien tahtoa, mitä sukupuolta hän edustaa. Siinä mentäisiin vielä pidemmälle kuin Keira Bellin tapauksessa: sukupuolen vaihtamiseen ei tarvittaisi edes muutaman tunnin keskustelua terveydenhuollon ja psykiatrian asiantuntijan kanssa. Pelkkä lomake riittäisi.

Mutta entä jos elämänkokemusta ja seksuaalisuuden kokemusta vailla oleva nuori henkilö erehtyy, ja katuu myöhemmin? Kuka kantaa vastuun siitä? Tätä näkökulmaa Keira Bellin tapaus alleviivaa. Sen vuoksiko se on jätetty uutisoimatta, koska se alleviivaisi vääränlaista näkökulmaa, ja johdattelisi kansaa omaksumaan ideologisesti vääränlaisen asenteen alaikäisten henkilöiden väitettyyn trans-sukupuolisuuteen?

Ideologisesti oikeaoppiselle medialle sattuu joskus työtapaturmia. YLE ei kutsu Päivi Räsäsen kaltaisia henkilöitä haastateltavaksi, kun aiheena on transseksuaalisuus. Uutisoinnin edistämät näkökulmat rajataan valikoimalla oikeanlaiset haastateltavat, joilla uskotaan olevan oikeanlaisia ajatuksia aiheesta. Tämä lähes pomminvarma menetelmä meni pieleen viime kesänä, kun YLE haastatteli sukupuoltaan vaihtanutta Susi Nousiaista, ja tämä esittikin yllättäen samanlaisia huolen aiheita kuin joku Päivi Räsänen olisi saattanut esittää: ”Jos olisin lääkäri, minua pelottaisi ihan hirveästi antaa diagnooseja.” Sekä: ”Mitä jos annan trans-diagnoosin, ja selviää, että ihmisellä olikin vain ohimenevä kehokuvahäiriö?”

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/trans-kirjailija-nousiainen-puhuu-vahingossa-asiaa-transseksuaalisuudesta/

Useimmat meistä suhtautuvat tällaisiin huolen aiheisiin vakavasti. Ymmärrämme, kuinka katastrofaaliset vaikutukset sillä on yksilön tulevaisuudelle, jos teini-ikäisenä tehty trans-diagnoosi menee pieleen, ja henkilö katuu sukupuolen vaihtamista myöhemmin aikuisena. Oikeus Olla -kansalaisaloite tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun tällaisiin huoliin: Ei vaadita mitään diagnoosia. Teini-ikäinen henkilö päättäköön asian ihan itse ja yksin.

Mikä voisi mennä pieleen?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu