Temppu-työllistäminen pitäisi kohdistaa maatalouteen, raksalle ja hoitajiin
Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että hallitus aikoo perustaa uuden valtion yrityksen, joka alkaa temppu-työllistää osatyökykyisiä. Konsepti olisi sellainen, että valtion yhtiö osallistuu julkisiin kilpailutuksiin esim. siivous-urakoista, kilpailukykyiseen hintaan.
Jos ja kun valtion yritys voittaisi kilpailutuksia, yksityiset yritykset menettäisivät nuo keikat, ja valtion yritys alkaisi hoitaa niitä, suorittaen työn palkkaamillaan osatyökykyisillä ihmisillä, jotka saavat täyttä TES-palkkaa, mutta työsuoritteen ei odoteta olevan ihan 100% tasoa verrattuna keskivertoon työntekijään. Valtion yhtiö saattaisi joutua palkkaamaan normaalia enemmän tekijöitä työlle. Siitä aiheutuvat tappiot kuittaisi valtio.
Tämä konsepti olisi vaikutuksiltaan intersektionaalinen, eli tervettä suomalaista kantaväestöä pois työelämästä syrjivä, jos sitä harjoitetaan sellaisessa markkinassa, jossa työntekijät ovat tällä hetkellä suurimmaksi osaksi kotimaista kantaväestöä. Työttömyystilasto ei sillä keinolla kaunistu kovin paljon, jos työtä annetaan tuetusti yksille, mutta se aiheuttaa työttömyyttä toisille, jotka tekivät sitä työtä aiemmin.
Tilanne on kuitenkin erilainen, jos toimitaan sellaisessa markkinassa, jossa työt tekee tällä hetkellä usein ulkomaalainen, jopa EU:n ulkopuolelta täsmä-rekrytoitu työvoima. Esimerkkejä tällaisista markkinoista ovat pk-seudun rakennustyömaat, maatalouden työtehtävät, ja kuulemma myös hoitajat terveys-alalla.
Suosittelen lämpimästi valtion tukemaa temppu-työllistämistä tällaisilla aloilla. Ei vain 4,000:lle osatyökykyiselle, vaan mikä ettei vaikka 100,000:lle täysin työkykyiselle ja työhaluiselle työttömälle. Jos vallitseva käytäntö on työvoiman rekrytoiminen EU:n ulkopuolelta, silloin on perusteltua valtion taklata kyseinen ”työnantaja” markkinarakoon ja pois apajilta, vaikka valtion yrityksen kautta toteutettavan temppu-työllistämisen keinoin.
Kuinkahan moni osatyökykyinen kykenee niin raskaaseen työhön kuin siivous? Lisäksi kaikkeen tarvitsee koulutusta. Ei noita sinunkaan mainitsemiasi aloja pystymetsästä suoritella.
Ilmoita asiaton viesti
Vajaatyökykyisyyttä on monensorttista. Siivous on fyysistä työtä ja useimpien kohdalla vajaatyökykyisyys siivousammatissa merkitsee fyysisiä rajoituksia.
Jos katselee esimerkiksi hotelisiivoojien työtahtia aamusella, siinä aamupalalla käydessä, niin se näyttää kyllä pelottavan kovalta riuhtomiselta, raa-alta rehkinnältä.
Jos ei jaksa siivota esimerkiksi viittä hotelihuonetta tunnissa on ehkä vajaatyökykynen, mutta vajaatyökykyinen voisi helposti selvitä neljästä tai kolmesta hotelihuoneesta tunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkin fyysisen syyn takia vajaatyökykyinen ei useinkaan pysty joihinkin työn vaatimiin liikkeisiin, joita fyysisissä töissä tarvitaan. Siinä ei työajan lisääminen auta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, on monensorttista vajaatyökykyisyyttä. Se etteivät kaikki pysty samoihin fyysisiin suorituksiin on sitäpaitsi ihan normaali ilmiö.
Ei tarvitse olla mitään fyysistä vammaa tai rajoitetta vaikka ei pystyisikään hiihtämään 50 kilometriä yhtä nopeasti kuin Iivo Niskanen.
Ilmoita asiaton viesti
> Kuinkahan moni osatyökykyinen kykenee niin raskaaseen
> työhön kuin siivous? Lisäksi kaikkeen tarvitsee koulutusta.
Näin hallituksen palkkaama selvitysmies lausuu medialle, että:
”Työ voi olla mitä tahansa, mutta käytännössähän se on varmasti esimerkiksi kiinteistönhoidon tehtäviä tai siivousta, pesula- ja keittiöalaa. Suorittavia tai avustavia tehtäviä, selvityshenkilö Mäkinen kuvaa.”
Kaikki Mäkisen luettelemat alat ovat sellaisia, joissa työn tekee tällä hetkellä Suomessa vakituisesti asuva väestö, joten työttömyystilastoon vaikutus on ”miinus 4000 plus 3500”.
https://yle.fi/uutiset/3-11775283
Ilmoita asiaton viesti
Niin joo – mitä fyysistä siivoamisessa on? Taitolajina se ei vaadi suurta voimaa, mutta jos ei osaa niin asia on eri juttu.
Äitini oli siivooja. Jo ala-asteikäisenä minäkin osasin hyvin mm. kiilloturkonetta käyttää, koska tykkäsin. Ei se ole peräkärryn peruuttamista kummempi juttu, jonka senkin osaan. Mutta on myös ihmisiä jotka eivät hommaa koskaan opi – silloin siivoaminenkin vaatii voimaa = ihminen on väärällä alalla!
Ilmoita asiaton viesti
”Työttömyystilasto ei sillä keinolla kaunistu kovin paljon, jos työtä annetaan tuetusti yksille, mutta se aiheuttaa työttömyyttä toisille, jotka tekivät sitä työtä aiemmin.”
Työttömyystilasto ei suoraan kaunistu, mutta siinä käy niin että vajaatyökykyisemmät työllistäyvät paremmin, valtion tuella, työkykyisempien joutuessa väistymään työmarkkinoilta.
Koska vajaatyökykyisempiä tarvitaan samaa työtä tekemään enemmän kuin työkykyisempiä, työllisyystilastot voivat vähän kaunistua, mutta mitään hyötyä tästä ei tule valtiontalouteen, pikemminkin päinvastoin.
——————
Myönteisemmät vaikutukset talouteen tulevat toista kautta. Samoin kuin eläkeputken purkaminen tuo työmarkkinoille lisää työvoimaa, myös valtion vajaatyökykyisten työllistämisprojekti tuo työmarkkinoille lisää sellaista työvoimaa joka on vapailla työmarkkinoilla helpommin työllistyvää kuin vajaatyökykyiset.
Se onko tästä työkykyisemmän työvoiman vapautumisesta mitään hyötyä riippuu siitä onko ns, vapailla työmarkkinoilla kysyntää työvoimalle vai eikö ole.
Seuraavaksi hallituksen pitäisi siis tehdä toimia jotka parantavat työvoiman kysyntää vapailla työmarkkinoilla. Yritysten ja investointien kannattavuutta pitää parantaa.
Koska hallitus ei voi päättää työehdoista, se ei voi vaikuttaa yleiseen palkkatasoon, jota alentamalla yleistä palkkatasoa voitaisiin saada alas. Sen sijaan hallitus voisi alentaa yritysten verotusta ja veroluontoisia velvotteita ja siirtää niitä työntekijöiden maksettaviksi.
Jos hallitus näin tekee, ja näinhän hallituksen tulee toimia, koska se on ainut tapa parantaa työllisyyttä, mihin hallitus on sitoutunut, tulee mielenkiintoinen hallitus-oppositio asetelma.
Oppositiossa olevien porvaripuolueiden tulee oppositiossa vastustaa hallituksen toimia ja tietysti ne vastustavat, Porvaripuolueet puolustavat työntekijöiden oikeuksia vihervasemmistolaisen hallituksen työnantajia ja kapitalisteja suosivaa politiikkaa vastaan.
Äänestäjät tuskin tietävät miten tästäkin pitäisi ajatella.
Ilmoita asiaton viesti
Noilleko aloille ehdotat vajaatyökykyisiä?
Tosin onhan noita vajaatyökykyisä lääkäreitäkin, jotka siis eivät oikein osaa suomea. vajaa kyky on sekin.
Yks kaveri (mies) sai lääkäriltä lähetteen vaginan tutkimukseen. En muista, mikä oli syy, miksi meni lääkäriin, mutta vaginassa ei ollut ongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin viimeinen virke sanoo ”ei vain 4,000:lle osatyökykyiselle, vaan mikä ettei vaikka 100,000:lle täysin työkykyiselle”.
Ilmoita asiaton viesti
”Blogin viimeinen virke sanoo ”ei vain 4,000:lle osatyökykyiselle, vaan mikä ettei vaikka 100,000:lle täysin työkykyiselle”.”
Täysin työkykyinen ei tarkoita samaa kuin työkykyinen silloin kun yritykset etsivät tehtäviin parhaiten sopivia tehotyöntekijöitä.
Se että selviää coopperin testistä ei tarkoita sitä että olisi sopiva puolustaja tai hyökkääjä jossain liigajoukkueessa, tai tehtäviinsä perehtynyt ja fyysisesti sopivat ominaisuudet omaava ammattimies raksalla.
Kun vajaatyökykyisiä työllistetään, vaikkapa veronmaksajien tuella, tehtäviin joissa ha ovat osakykeneviä, vapautuu samalla työmarkkinoille sellaista väkeä joka voisi sijoittua johonkin erikoisosaamiseen lahkoon jonka suorittamiseen vaaditaan täyttä työkykyä ja jotain erikoisosaamista tai erikoistaitoa.
Ilman vapaata ja käytettävissä olevaa hyvää työvoimaa ei täytettyjen tyopaikkojen määrää saada kasvatetuksi vaikka muuten olisikin investointihalukkuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ehdottanut itseäni erään kunnan töihin (maksutta) hoitamaan toimeentulotukiasiakkaiden ongelmia. Odotan vastausta!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä voi katsoa, että kuinka paljon meillä on osatyökykyisiä työttöminä ja luvut eivät juurikaan muuttuneet monien vuosien jälkeen. Siinä vertailtiin 2015-2018.
Luku oli yli 40 000 ja nyt 30 000 mutta määrä voi kuitenkin olla paljon suurempi.
https://yle.fi/uutiset/3-10338776
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen suunnittelema uusi valtion yhtiö aikoo työllistää noin 4,000 osatyökykyistä. Alkuvaiheessa. Blogissa visioidaan, että täysin työkykyisiä voisi temppu-työllistää aloille, joissa temput ovat niin lopussa että työvoimaa rahdataan paljon EU:n ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi työllistää osaavia henkilöitä. Koulutuksesta viis!
Vahingossa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/kelan-paffipaiset-paatoksentekijat-ja-jonkinlainen-juristi-seka-asiantuntijajoukko/
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se parempi kuin ei mitään. Liian moni näistä ihmisistä on jäänyt pois työelämästä, kun harva haluaa palkata sinne.
YLE:n yhdessä artikkelissa puhuttiin vaikeavammaisesta, pyörätuolissa olevaa naista ja hän saapui TE-keskukseen virkailijan luokse keskustelemaan. Samalla se virkailija ehdotti melkein heti, että sinun on parempi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle ja tämä nainen ei halunnut vaan tehdä jotain työtä eikä olla tekemättä.
Artikkelin mukaan näin tehdään suoria ehdotuksia jäädä eläkkeelle. Silloin heidät ei lasketa mihinkään tilastoihin kuin eläke-osiolle.
Tempputyöllistäminen tarkoittaa sitä, että ei makseta palkkaa vaan vastineeksi niistä tuista, mitä työtön saa.
Sinä taidat tarkoittaa vähän erikseen sitä toista, jota kutsutaan kuntakokeiluksi. Siellä ruvettaisiin valvomaan, ettei terveitä ihmisiä viedä tahallaan kuntoutustöihin tai pajoille tekemään tai korvaamaan jotain palkallisia töitä.
Se sitten riippuu paljon siitä, että onko AVI:eilla riittävästi resursseja valvoa kaikkia ja annetaanko lisää resursseja ja rahaa, jotta voidaan katsoa ettei kunnat tai kaupungit hyväksikäytä terveitä ihmisiä?
Moni luulee, että kuntoutustyö tai työpaja olisi työllistämistä ja sitähän ne eivät ole vaan oikeasti eheyttämistä, että nämä osatyökykyiset oikeasti pystyisivät palaamaan työelämään normaalisti.
Ruotsissahan tämä esimerkiksi palkkatuki on 5 vuotta ja siitä on tuloksia, että nämä ovat onnistuneet palaamaan työelämään useammin vaikuttavuudeltaan paremmin kuin mitä aikoinaan 1-2 vuoden palkkatuella oli epäonnistunut. Tätähän valtio yrittää rakentaa eikä korvata palkallisia töitä.
Ilmoita asiaton viesti
Motivaation ei pitäisi olla heikko, koska sosiaaliturvan varassa elävälle, joka ei mistään muualta töitä saa, tarjotaan työpaikka TES-palkalla. Jos se ei kelpaa niin sellainen menköön takaisin kortistoon ja peruspäivärahalle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei mediassa ihan harhaanjohtavasti tätä asiaa ole esitelty, olen siinä käsityksessä että saavat kokopäivätyötä ja täydellä TES-palkalla, samaa palkkaa kuin kuka tahansa terve työntekijä. Jolloin tienestit ovat kaksinkertaiset tukiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä uskon että tässä maksellaan ihan normaaleja siivoojan palkkoja. Silloin kun työtehtävä on siivooja. Mutta ei siivoojaksi ole ryntäystä, sen työtehtävän palkka on vähän heikonlainen yleisesti ottaen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aikoinaan yrittänyt tyrkyttää itseäni siivoojan hommiin, ihan mitä työtä tahansa. Ei minua kelpuutettu vaikka olin hakenut kolmesti samaan firmaan ja sain selitykseksi, että olin liian korkeasti koulutettu… Syyt taisi olla muualla kuten se, että olen huonokuuloinen ja ei ole siivoojan koulutusta. Sinne siivoojaksi ei voi polkaista ketä tahansa vaan tarvitaan laitossiivoojan koulutus, laitekoulutus, hygieniapassi, ensiapukurssi, työturvallisuus. Siinä alkajaisiksi, että koitapa etsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisi oikein kunnon työvoimapula, pitäisi kelvata ylikoulutettukin. Mutta noin yleisesti ottaen ylikoulutettu on työnantajalle oletettavasti lyhytaikainen ilo, koska oletus on että työntekijä tietää voivansa tienata paremmin tai tehdä mielekkäämpää työtä muualla. Heti kun parempaa tärppää haaviin.
Sen takia suhtautuisin ylikoulutettuun työnantajana siten, että tämä ei meillä kauaa tule pysymään, jos ei pitkäaikaista saa niin sitten tämä voisi sopia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sen koulutuksen pidä olla esteenä, jos joku haluaa tulla silti sinne töihin, jos muualtakaan ei saa. Silloin aikanaan sain kuvan, että ei sinne oikeasti haluta motivoituneita vaan alistettuja työntekijöitä ja siksi sinne ei haluta sellaisia, ketkä voisivat pistää kampoihin, jos näkee jotain ongelmia työpaikassa, mitkä eivät täytä työturvallisuutta. Sellaisia nipottajia työnantajat eivät halua, ketkä tietävät omat oikeutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei osunut googleen ihan heti tuoretta uutista, mutta pari vuotta sitten ainakin väitettiin että on valtakunnallinen pula siivoojista.
https://www.luoteis-uusimaa.fi/paikalliset/1299026
Outo juttu. Mistähän se voisi johtua? Palkkauksella ei varmaan ole mitään yhteyttä asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuollainen laillista kai voi olla, muutoin kuin siten että työnantaja on eri joka keikalla, tai sitten jotenkin alustatalouden tapainen yrittäjän tapainen. Työsuhde-laki tuskin hyväksyy mitään pätkitettyä 12 tunnin työpäivää.
Ilmoita asiaton viesti