Temppu-työllistäminen pitäisi kohdistaa maatalouteen, raksalle ja hoitajiin

Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että hallitus aikoo perustaa uuden valtion yrityksen, joka alkaa temppu-työllistää osatyökykyisiä. Konsepti olisi sellainen, että valtion yhtiö osallistuu julkisiin kilpailutuksiin esim. siivous-urakoista, kilpailukykyiseen hintaan.

Jos ja kun valtion yritys voittaisi kilpailutuksia, yksityiset yritykset menettäisivät nuo keikat, ja valtion yritys alkaisi hoitaa niitä, suorittaen työn palkkaamillaan osatyökykyisillä ihmisillä, jotka saavat täyttä TES-palkkaa, mutta työsuoritteen ei odoteta olevan ihan 100% tasoa verrattuna keskivertoon työntekijään. Valtion yhtiö saattaisi joutua palkkaamaan normaalia enemmän tekijöitä työlle. Siitä aiheutuvat tappiot kuittaisi valtio.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/uusi-valtion-yritys-alkaa-temppu-tyollistaa-intersektionaalisin-ottein/

Tämä konsepti olisi vaikutuksiltaan intersektionaalinen, eli tervettä suomalaista kantaväestöä pois työelämästä syrjivä, jos sitä harjoitetaan sellaisessa markkinassa, jossa työntekijät ovat tällä hetkellä suurimmaksi osaksi kotimaista kantaväestöä. Työttömyystilasto ei sillä keinolla kaunistu kovin paljon, jos työtä annetaan tuetusti yksille, mutta se aiheuttaa työttömyyttä toisille, jotka tekivät sitä työtä aiemmin.

Tilanne on kuitenkin erilainen, jos toimitaan sellaisessa markkinassa, jossa työt tekee tällä hetkellä usein ulkomaalainen, jopa EU:n ulkopuolelta täsmä-rekrytoitu työvoima. Esimerkkejä tällaisista markkinoista ovat pk-seudun rakennustyömaat, maatalouden työtehtävät, ja kuulemma myös hoitajat terveys-alalla.

Suosittelen lämpimästi valtion tukemaa temppu-työllistämistä tällaisilla aloilla. Ei vain 4,000:lle osatyökykyiselle, vaan mikä ettei vaikka 100,000:lle täysin työkykyiselle ja työhaluiselle työttömälle. Jos vallitseva käytäntö on työvoiman rekrytoiminen EU:n ulkopuolelta, silloin on perusteltua valtion taklata kyseinen ”työnantaja” markkinarakoon ja pois apajilta, vaikka valtion yrityksen kautta toteutettavan temppu-työllistämisen keinoin.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu