Tiedoksi hölmöläisille: korona-virus ei noudata shakin sääntöjä

 

Koronasta puhuminen alkaa jo puuduttaa, mutta Suomen(kin) hallituksen korona-toimenpiteet ovat ”a gift that keeps on giving”, lahja josta saa revittyä aina vain lisää iloa ja huumoria.

Valokuvasin tänään Jumbon Prisman lattiassa olevat merkinnät puolentoista metrin turvavälistä. Nuo näyttävät vielä hassummalta kello neljän ruuhkassa, kun jokaisen punaisen merkin kohdalla seisoo pariskunta ostoksineen rinnakkain. Siitä muodostuu aika tiivis neljän hengen rivi. (Toista kassaa ei suinkaan ole aina suljettu, kuten se on tässä kuvassa.) Vastaavia valokuvia levisi humoristisina meemeinä sosiaalisessa mediassa korona-kriisin alkuaikoina, otsikolla ”toivottavasti virus noudattaa shakin sääntöjä, eikä liiku ruudusta toiseen sivusuunnassa”.

Yhtä suoraviivaista ja toiveikasta logiikkaa Suomen hallitus noudattaa korona-epidemian vastaisissa toimenpiteissään ravintoloiden ja julkisen liikenteen kohdalla. Sehän menee niin että ravintolat määrättiin puolittamaan asiakaspaikat ja varmistamaan väljä etäisyys pöytien välillä. Mutta busseja tai junia ei velvoitettu tekemään vastaavia toimenpiteitä, vaikka ne ovat paljon ahtaampia ja ruuhkaisempia sillipurkkeja kuin ruokaravintolat.

https://yle.fi/uutiset/3-11360709

https://yle.fi/uutiset/3-11366950

Missä on tasa-arvovaltuutettu, ja kaikki Suomen kuuluisat apulais-oikeus-asiamiehet, jotka kunnostautuivat viime syksynä kieltämään mm. kouluista kaiken mahdollisen ja mahdottoman, tasavertaisuuden nimissä? Ei ole tasavertaista kohtelua, että ravintolat määrätään puolittamaan asiakaspaikat ja varmistamaan turvavälit, mutta joukkoliikennettä ei vaadita. Mikähän suojelus-enkeli joukkoliikenteellä on, korona-epidemian rajoitustoimenpiteitä vastaan? Joku takapiru kuiskaamassa hallituksen korvaan jotain? Logiikkaa tässä on vaikea nähdä: halutaanko rajoittaa epidemian leviämistä turvaväleillä, vai eikö haluta? Vastaus on kyllä ja ei. Kyllä ravintoloissa, ei joukkoliikenteessä.

Kokonaisuus on vähän kuin nuo blogin valokuvassa olevat lattian merkinnät: turvaväli yhteen suuntaan, mutta ei toiseen suuntaan. Jos näin on, miksi vaivaudutaan määräämään turvaväli edes siihen yhteen suuntaan, kun siitä on haittaa, mutta ei hyötyä kokonaisuus huomioiden — kun sinne toiseen suuntaan ei ole turvaväliä? Korona-virus ei noudata shakin sääntöjä.

Loogista ja suoraviivaista olisi vain määrätä turvavälit olosuhteisiin joihin kokoontuu ihmisiä, tai sitten olla määräämättä niitä. Ottamatta kantaa aikaan ja paikkaan, onko kyseessä ravintola tai joukkoliikenne. Korona-virus ei nimittäin ota siihen asiaan kantaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu