Toimialojen rajat ylittävät Bonukset ja Plussat voisi kieltää lailla

S-ryhmä herättää suorastaan katkeria tuntemuksia joissakin yrittäjissä. Liian iso ja häikäilemätön kilpailija, joka löytää kaikkialla poliittisia kavereita takaamaan itselleen kunnan parhaat liikepaikat. K-ryhmää yrittäjät eivät yleensä mainitse samassa asiayhteydessä yhtä kitkerästi, vaikka näiden kahden markkina-asemalla ja toimintatavoilla ei taida olla kovin suurta eroa.

https://yle.fi/uutiset/3-11907203

S-ryhmä ja K-ryhmä ovat paljon enemmän kuin vain ruokakauppoja. Sama pätee niiden bonus-ohjelmiin. Saisiko olla K-Plussaa talon rakennustarvikkeiden ostamisesta, Itämeren risteilystä, elokuvissa käymisestä tai autokaupoista? Tai miten olisi vähän S-Bonuksia ravintolassa käymisestä, bensiinin tankkaamisesta, hotellissa yöpymisestä, vakuutuksesta, puhelinliittymästä, silmälääkärin tai hammaslääkärin palveluista, lääkkeistä tai kodin hälytysjärjestelmästä?

Ovathan nämä jo melkoisia moniala-jättiläisiä, jotka ulottavat lonkeronsa melkein kaikkialle yhteiskunnassa. Missä menee raja, kuinka paljon uusia toimialoja näiden täytyy vielä valloittaa, ennen kuin joku sanoo ”stop, nyt riittää”?

Jonkunlaista anti-trust lainsäädäntöä tässä aletaan jo kaipaamaan. Lakia, joka kieltäisi kerryttämästä bonus-pisteitä ostoista eri toimialojen välillä. Ruokakaupan bonukset ruokaostoksista, ja sillä hyvä. Jopa samasta Citymarketista ostetut kengät voitaisiin lainsäädännöllä rajoittaa vain kenkäalan bonus-järjestelmään, kun samasta liikkeestä ostettu ruoka kerryttäisi ruoka-alan Plussa-pisteitä.

Veikkaan että niitä yrittäjiä on muutama, jotka puoltaisivat tällaista järjestelyä. Mutta entä kuluttajat? Bonukset näyttäytyvät etuna, jota kuluttaja ei haluaisi menettää. Sillä mielikuvalla niitä markkinoidaan, että bonukset ovat jotain minkä kuluttaja säästää. Hinnoista, joita on ensin pumpattu vähän ylös, jotta niistä on varaa antaa bonuksia.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu