Toisesta valtiosta palkatut sotilaat pitäisi kieltää kansainvälisesti

Tuhlaan nyt vähän bittejä kyber-avaruudessa, kirjoittamalla ideologisesta aiheesta, joka ei mitenkään voi toteutua siinä reaalimaailmassa, jossa me elämme.

Nykyajan sotilaalliset konfliktit käydään yhä harvemmin kansallisvaltioiden omien armeijoiden välillä. Yhä useammin sotatoimiin lähetetään osallistumaan palkattuja taistelijoita, joilla ei ole muuta henkilökohtaista sidosta konfliktin osapuolina oleviin kansoihin kuin se raha, jolla heidät on palkattu sotimaan toisten kansojen välistä sotaa.

Esimerkiksi Turkki on pyöritellyt viime vuosina tuhansien köyhien ulkomaalaisten (siis ei turkkilaisten) palkkasotureiden joukkoja ensin Syyriassa, sitten Libyassa, ja nyt Vuoristo-Karabahin sodassa. Myös Venäjä on viime aikoina ottanut käyttöönsä USA:n jo vuosikymmeniä harrastaman taktiikan pysytellä virallisesti erossa sotilaallisesta konfliktista, jossa se kuitenkin on käytännössä osapuolena, palkkaamalla ja aseistamalla kolmansia tahoja sotimaan puolestaan.

USA:n poliittinen eliitti oppi kantapään kautta Vietnamin sodan aikoihin, että sotiminen jatkuvasti eri puolilla maapalloa muodostaa suuria sisäpoliittisia ongelmia, jos oman maan kansalaisia kuolee sotarintamalla. Palkkasoturien ja muiden kolmansien osapuolten käyttäminen sijaissotimisen välikappaleina poistaa sodan sisäpoliittiset riskit lähes kokonaan. Parhaassa tapauksessa valtion johto ei edes tunnusta olevansa osapuoli sodassa, jotta kansa ei voi kritisoida edes sitä, kumpaa osapuolta hallitus on päättänyt kannattaa sodassa.

Orjuus on lakkautettu maailmanlaajuisilla sopimuksilla. Palkkasotilaan asema on kuitenkin vielä huonompi kuin orjan. Kun rintamalle on lähdetty, taistelija on siitä hetkestä lähtien orjan asemassa: hänellä on vain yksi vaihtoehto, totella jokaista käskyä, ja riskeerata oma henkensä vaarallisimmissa olosuhteissa joita löytyy maapallolta. Poistuminen rintamalta karkurina ei ole yhtään turvallisempi vaihtoehto kuin orjan pakeneminen plantaasilta 1800-luvulla: kiinni jäänyttä karkuria rangaistaan ankarasti. Sotilaalla ei ole ihmisoikeuksia. Rintamalla ei anneta sairaslomaa eikä hyväksytä eroanomuksia.

Tarvittaisiin maailmanlaajuinen sopimus, joka kieltää ulkomaalaisen henkilön palkkaamisen rahalla osallistumaan sotaan, jonka osapuolena kyseisen henkilön oma kansa ei ole. Mutta tämä on tietysti joutavaa ajan tuhlausta, tällaisten asioiden pohdiskelu. YK ei tähän pysty. Sellaista tahoa ei ole maailmassa, joka tällaisen sopimuksen pystyisi saattamaan voimaan. Niin monet ja mahtavat valtiot ovat ottaneet sijaissotimisen jopa pääasialliseksi sodankäynnin keinokseen. Taistelijat luultavasti korvataan jo roboteilla, ennen kuin tässä asiassa päästäisiin puheista tekoihin asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu