Trans-naiset kiellettiin naisten kilpauinnista, keskellä pride-kuukautta: YLE vaikenee

Kansainvälinen Uimaliitto teki viime sunnuntaina päätöksen kieltää trans-naisten (eli sukupuolta miehestä naiseksi vaihtaneiden henkilöiden) osallistuminen naisten kilpailuihin korkeimmilla sarjatasoilla. Päätös tuli voimaan heti seuraavana päivänä.

https://www.is.fi/urheilu/art-2000008898041.html

https://www.nbcnews.com/news/world-swimming-bans-transgender-athletes-womens-events-rcna34325

https://news.sky.com/story/fina-votes-to-effectively-ban-transgender-swimmers-in-elite-womens-competition-and-create-open-category-12636874

https://apnews.com/article/transgender-swimmers-new-rules-fina-world-governing-body-c17e99d3121fa964336458b57ae266f7

Asiasta on uutisoitu sinänsä laajasti, mutta yksi on joukosta poissa: Suomen valtiollinen uutispalvelu YLE ei ole uutisoinut tätä asiaa, minun tietääkseni. Aihepiirin ”uinti” alta löytyy kaksi tätä tapausta uudempaa uutista YLEn sivuilta, joten YLE ei ole kokonaan unohtanut uintia urheilulajina. Ainoastaan tämä varsin suuria intohimoja suuntaan ja toiseen aiheuttava sääntömuutos on jäänyt uutisoimatta.

Ehkä YLEn toimittajat ovat kiireisiä, ja heillä on muuta tekemistä. Tai ehkä he parhaillaan etsivät sopivaa ”asiantuntijaa” haastateltavaksi tätä aihetta koskevaan uutiseen. Tai sitten YLE haluaa kunnioittaa pride-kuukautta, ja välttää LGBT-aatteen kannalta ikävien uutisten julkaisemista kesäkuun aikana. Ei Neuvostoliiton valtiollinen mediakaan uutisoinut Tshernobylin räjähdystä kovin nopeasti. Epäsuotuisa uutinen sai odottaa parempia aikoja. Poliittinen korrektius ennen kaikkea.

Trans-väen kannalta epämieluisan sääntömuutoksen ajankohta ei ollut ehkä hienotunteisin mahdollinen, keskellä pride-kuukautta. Mutta toisaalta, gay pride oli alunperin muutaman tunnin mielenosoitus. Sitten siitä tuli pride-viikko. Nyt se on pride-kuukausi. Alkaa olla jo kohtuutonta olettaa, että näin pitkä ajanjakso modernin maailman kiireisestä kalenterista rauhoitettaisiin jollekin yhdelle teemalle.

Uuden linjauksen mukaan yli 11-vuotiaana sukupuolta miehestä naiseksi vaihtaneet henkilöt eivät saa osallistua naisten korkean tason kilpasarjoihin uinnissa. He saavat osallistua miesten uintiin, ja lisäksi aiotaan perustaa uusi sukupuolen kannalta avoin sarja, josta voisi muodostua sopiva miesten sarjaa hieman heikkotasoisempi kilpailu. Jos parhaat miehet malttavat jättää osallistumatta.

Tämä linjaus ei vaikuta kovin järkevältä, että sukupuolen vaihtaminen alle 12-vuotiaana oikeuttaa kilpailemaan naisten sarjassa. Ensinnäkin se asettaa ihmiset eri asemaan, kun sukupuolen vaihtaminen niin nuorena on sallittua vain harvoissa ja vastuuttomimmissa valtioissa. Toisekseen se asettaa 11-vuotiaan kilpauintia harrastavan ja sukupuolestaan epävarman pojan tilanteeseen, johon ketään sen ikäistä lasta koko maailmassa ei pitäisi asettaa:

Toteuta sukupuolen vaihdos nyt heti. Älä epäröi tai harkitse yhtään kauemmin, se on joko nyt tai ei koskaan, jos haluat olla nainen, ja tulla tunnetuksi nimenomaan naisena kilpauinnissa loppuelämäsi ajan.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu