Trump lakkautti maamiinojen käyttökiellon USA:n armeijalta

Byrokratian purkutalkoissa vielä Juha Sipilääkin meritoituneempi Donald Trump on viime viikolla purkanut maamiinojen käyttökiellon USA:n armeijalta.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51332541

USA ei toki koskaan liittynyt maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen, johon Muumi-Mamma Tarja Halonen vei Suomen vuonna 2011, jotta Venäjän armeijan ei olisi tarpeettoman vaikeaa kävellä 1300 km pitkän rajan yli vierailulle milloin vain heille sopii. Venäjän armeijassa on hieraistu silmiä epäuskoisena vuonna 2011, ja juotu vähän vodkaa tunnelman kohottamiseksi. За здоровье, Тролль-Мама! Nykyään kuka tahansa poliitikko leimataan Putinin trolliksi paljon vähemmästäkin kuin Troll-Mammanin kootut seikkailut maanpuolustuksen alalla.

Donald Trumpin uuden määräyksen mukaan USA:n armeijalla on jatkossa oikeus käyttää maamiinoja ”poikkeuksellisissa olosuhteissa”. Kansan kielelle käännettynä se tarkoittaa: milloin vain mieleen juolahtaa.

Maamiinat ovat olleet toimiva konsepti valtioiden rajalla, ennalta arvattavissa paikoissa, jonne siviilejä ei juuri eksy vahingossa. Maamiinojen ongelmat nousevat esiin silloin kun niitä kylvetään spontaanisti ennalta arvaamattomiin paikkoihin sota-aikana. Suomi voisikin työntää Ottawan sopimuksen takkaan sytykkeeksi, ja linjata että Suomi hyväksyy maamiinojen käytön ennalta arvattavissa paikoissa valtioiden rajoilla, jonne siviileiltä on pääsy kielletty.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu