Trump: USA ei ole maailman poliisi — Saksastakin puolet joukoista pois

Donald Trump on taas vauhdissa. Puheessaan sotilas-akatemialle viikonloppuna Trump julisti, että USA ei ole maailman poliisi, ja että USA aikoo lopettaa päättymättömien sotien aikakauden. Amerikkalaisten sotilaiden tehtävä ei ole ratkoa vanhoja kiistoja jossain kaukana toisella puolella maailmaa, vaan puolustaa omaa kotimaataan vihollisilta.

Varmuuden vakuudeksi Trump ilmoitti pari päivää myöhemmin vähentävänsä Saksassa olevat NATO-kumppanuuden joukot puoleen nykyisestä. Sitä nyt sitten taas ihmetellään ja selitellään, onko NATO aivokuollut vai eikö se ole, kun Euroopan puolustus on USAn varassa, ja USA vetää joukkojaan pois tuhansittain.

https://yle.fi/uutiset/3-11404181

Sanatarkka lainaus Trumpin puheesta:

”We are restoring the fundamental principles that the job of the American soldier is not to rebuild foreign nations, but defend — and defend strongly –our nation from foreign enemies. We are ending the era of endless wars. In its place is a renewed, clear-eyed focus on defending America’s vital interests. It is not the duty of U.S. troops to solve ancient conflicts in faraway lands that many people have never even heard of. We are not the policemen of the world.”

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-2020-united-states-military-academy-west-point-graduation-ceremony/

Se lämmittäisi vasemmistolaista sydäntä, jos Trumpin sanoissa tai teoissa olisi edes pieni häivähdys vilpitöntä aikomusta mukana. Ei enää vasemmistolaisten hallitusten kaatamisia ympäri maailmaa, toinen toisensa jälkeen? Ei enää talouspakotteitakaan? Niin paljon ei sentään luvattu. Eiköhän Kuuba, Venäjä, ja kaikki ”pahuuden akselin” valtiot pysy talouspakotteiden kohteena jatkossakin.

Valitettavasti Trumpin mahtipontiset lausunnot ovat luonteeltaan lähinnä vain vaalilupauksia, loppusyksyllä käytäviä presidentin vaaleja varten. Jatketaan siitä mihin jäätiin edellisten vaalien alla: ”America first!” Trump lupasi samoja asioita edellistenkin vaalien alla: lopetetaan turha sotiminen ympäri maailmaa, vedetään joukot kotiin ja annetaan maailman olla rauhassa.

Äänestäjät kiittivät Trumpia näistä lupauksista äänivyöryllä, mutta Trump ei toki täyttänyt niitä lupauksia. Sotiminen jatkui kuten aina ennenkin. Kun nuo kauniit ajatukset sotimisen lopettamisesta upposivat kansakuntaan viime vaaleissa kuin veitsi voihin, niin kokeillaan samaa temppua uudestaan, näissäkin vaaleissa.

Ennustan että Donald Trump puhuu paljon maailmanrauhasta tulevien kuukausien aikana. Ties vaikka kasvattaisi hippi-tukan ja ryhtyisi vegaaniksi? USA saattaa vetää joukkoja kotiin vähän sieltä sun täältä. Afghanistanista. Irakista. Ihan mistä vain. Niillä puheilla ja toimenpiteillä on tasan viiden kuukauden takuu: presidentin vaaleihin asti. Sitten voidaan palata taas normaaliin päiväjärjestykseen.

Ihmiskunnan pitäisi kyllä keksiä joku parempi tapa hallita valtioita kuin sellainen edustuksellinen demokratia, jossa valitaan henkilöitä mutta ei politiikan suuntaviivoja. Sitten se henkilö koijaa kansaa, kääntää takkinsa, ja toteuttaa täysin erilaista politiikkaa kuin mille kansa uskoi antavansa äänensä vaaleissa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu