Trumpin rauhansuunnitelma: vuosisadan ryöstö

Donald Trump on esitellyt ”vuosisadan diilin”, omasta mielestään kaikkien aikojen parhaan rauhansuunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välille. Oheisessa kartassa tuleva Palestiinan valtio on meritty sinivihreällä värillä.

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2020/01/Peace-to-Prosperity-0120.pdf

Perinteisesti Israelilta on odotettu aluevaihtoja, jotain saman kokoista vastineeksi, jos se haluaa haltuunsa palestiinalaisten alueita sotien rintamalinjan eli ns. Vihreän Linjan itäpuolelta. Vielä edesmenneen Jitzhak Rabinin ja Ehud Olmertin aikoihin parikymmentä vuotta sitten Israel luonnosteli karttoja, joissa palestiinalaisten saama alue olisi kooltaan lähes saman kokoinen kuin Vihreän Linjan itäpuolinen Länsiranta ja Gaza, jotka kansainvälisessä oikeudessa on tunnustettu palestiinalaisten alueiksi joita Israel miehittää. Myös kysymystä Jerusalemin asemasta kierrettiin kuin kissat kuumaa puuroa.

Nyt Donald Trump tekee paremman tarjouksen, suoranaisen diilin: 20% vähemmän maata palestiinalaisille. Ja 95% Jerusalemista Israelille, kaikki mitä on suojamuurin länsipuolella tällä hetkellä. Nyt lähtisi halvalla, laitetaanko teillekin tällainen? Saatte edullisesti osamaksulla.

Kun Venäjä otti muutaman prosentin Ukrainan alueesta, USA ja koko läntinen maailma pillastui, ja seurauksena oli laaja kansainvälinen talouspakotteiden rintama, johon Suomikin on osallistunut. Nytkö sitten USA:n johdolla otettaisiin 20% palestiinalaisten alueesta Israelin haltuun? Miten se talouspakotteiden logiikka menikään tällaisessa tapauksessa?

Ei ole vaikea arvata, miksi USA julisti tänään matkustusvaroituksen kansalaisilleen Jerusalemissa ja Länsirannalla. Palestiinalaisten reaktio tähän halpuutettuun diiliin ei ole kovin lämmin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu