Tucker Carlsonin Putin-haastattelu valmistelee USA:ta hyväksymään Ukrainan osien anneksoinnin

Viimeksi kun kirjoitin laajemman raportin Vladimir Putinin pitämästä puheesta 23.7.2021, kyse oli pienestä asiasta, josta Suomen suuret mediat eivät sanoneet mitään etukäteen eivätkä jälkeenpäin. Ei ylittänyt uutiskynnystä. Minä tein kuitenkin suurieleisiä johtopäätöksiä tuosta puheesta: että Venäjä hyökkää Ukrainaan 12 kk kuluessa, ja liittää siitä kolmasosan omiin alueisiinsa. Sota alkoi 7 kk myöhemmin, ja noin kuudesosa Ukrainasta on päätynyt Venäjän hallintaan.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/12-kk-ennuste-venaja-anneksoi-juridisesti-valko-venajan-ja-sotilaallisesti-kolmasosan-ukrainasta/

En kirjoita joka päivä Putinin puheista, joita tulee ja menee, mutta nyt on uutiskynnyksen ylittävä tapaus käsillä, kun Putin antoi tällä viikolla 2-tuntisen haastattelun amerikkalaiselle Trump-mieliselle toimittajalle Tucker Carlsonille. Jos et jaksa katsoa 2-tuntista videota, kuten en minäkään, nopeammin prosessoitava tekstiversio tuosta haastattelusta löytyy mm. Kremlin nettisivuilta:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/73411

Selasin noin puolet tuosta puheesta, ja sen perusteella sain vaikutelman, että Putin toistaa samat tarinat ja historian tulkinnat, joita hän on kertonut jo vuosien ajan. Tucker Carlson syöttää Putinille lapaan jopa kysymyksen, olisiko Unkarilla oikeus vallata haltuunsa ne alueet läntisestä Ukrainasta, jotka ovat unkarilaisen väestön perinteistä asuinaluetta? Putin toteaa että Viktor Orbanille ei ole luvattu mitään tällaista, ja olisi ”väärin” jos Unkari tekisi jotain sellaista, mutta hän silti ”ymmärtäisi” asiaa.

Ukrainan valtiota jaetaan osiin kuin yhteistä kakkua. Ei mitään uutta sillä suunnalla, mitä tulee Venäjän edustamaan kantaan. Uutta on USA:n mahdollisen seuraavan presidentin lähipiiristä tullut tarjous toimittaa Putinin näkemys Ukrainan tilanteesta amerikkalaiselle yleisölle kuultavaksi, siten että moni saattaa ehkä ottaa nuo näkemykset vakavasti.

Mihin Donald Trump ystävineen tarvitsee Putinin kertomusta Ukrainan valtion ja kansan historiasta? Tuo kertomus tulee tarpeeseen USA:n sisä- ja ulkopolitiikassa, jos ja kun seuraavat kaksi asiaa toteutuvat seuraavien 12 kk kuluessa. (Käytän taas tätä samaa 12 kk aikaikkunaa kuin viimeksi 23.7.2021, niin saan taas tilaisuuden olla konkreettisesti joko oikeassa tai väärässä, tuollaisella tarkkuudella.)

Ukrainan sota päättyy rauhansopimukseen, jossa sovitaan että Venäjä saa pitää lähes kaikki alueet jotka ovat sen armeijan hallinnassa.

USA tukee rauhansopimusta, ja sen osoituksena USA normalisoi poliittiset ja taloudelliset suhteet Venäjään. Ranska ja Saksa hiihtävät kilpaa perässä. Suomi säilyttää sen moraalisen selkärankansa, johon me olemme tottuneet, eli peesaa Yhdysvaltoja mallioppilaan tavoin.

Allekirjoittaessaan tuen osoituksen tällaiselle väistämättä tulossa olevalle rauhansopimukselle, USA:n seuraava presidentti ei halua tunnustaa hyväksyvänsä sitä, että joku valtio valtaa alueita toiselta kansalta hyökkäyssodalla, ja liittää ne omiin alueisiinsa. Sellainen rikkoisi maailmanpolitiikassa vallitsevaa kultaista tasapainoa. Siksi tarvitaan Tucker Carlson vierailemaan Moskovassa, ja tuomaan sieltä tuliaisina amerikkalaiselle yleisölle selitys, miksi Ukrainan tapaukseen liittyy historiallisia näkökohtia, jotka huomioiden tuleva rauhansopimus voidaan hyväksyä sellaisena, jollaiseksi se aikanaan väistämättä muodostuu, ilman että amerikkalaisen ulkopolitiikan kuuluisa moraalinen selkäranka joustaa tuumaakaan. Amerikkalaisen moraalin ei tarvitse joustaa, jos ”se on eri asia”, johon liittyy ”historiallisia erityisiä näkökohtia”.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu