Tukea syntyvyyteen: lapsilisät nelinkertaiseksi

Syntyvyyden heikko tulevaisuuden ennuste on valtakunnan suuria huolen aiheita tällä hetkellä. Hallitus pohtii keinoja ihmisten kannustamiseksi hankkimaan enemmän lapsia.

https://yle.fi/uutiset/3-10996798

Perheministeri Krista Kiuru vastaa jokaiseen toimittajan kysymykseen suurinpiirtein: ”Lasten hankkiminen on henkilökohtainen valinta, jota yhteiskunta voi tukea. Kaikilla perheillä tulee olla mahdollisuus toivomaansa lapsimäärään.”

Tässä on malttia, ja järkeäkin. Mikä pakko ihmisen on loputtomasti lisääntyä ja täyttää koko maapallo? Jos ihmisiä olisi vähemmän, ihmiset olisivat rikkaampia per asukas luonnonvarojen ja maa-alueen osalta. Voisi asua isommalla tontilla, ja kuluttaa vähän leveämmin. Robotit eivät kuitenkaan ihan vielä ole ratkaisseet vanhusten hoidon työvoimavaltaisuuden ja kustannusten ongelmaa, joten väestön vähenemisessä on omat ongelmansa.

Useimmat poliitikot lähtevät siitä ajatuksesta, että Suomen väkiluku ei saa vähentyä, vaan se on pidettävä vähintään nykyisellä tasolla, keinolla millä hyvänsä. Vaikka sitten maahanmuutolla, jos Suomen kantaväestö alkaa vähentyä.

Jos lähdetään mukaan tähän ajattelumalliin, että Suomen väkiluku ei saa pienentyä, ja väkilukua tulisi ylläpitää mieluiten kannustamalla Suomen kantaväestöä hankkimaan enemmän lapsia, suoraviivaisin keino tähän olisi lapsilisän nelinkertaistaminen.

Lapsilisä on nykyään runsas huntti kuukaudessa. Se ei kata lapsista aiheutuvia kustannuksia lähimainkaan, vaikka hankkisi kaikki lapsen vaatteet kirpputorilta, ja jäisi asumaan entistä ahtaammin nykyiseen pieneen asuntoonsa. Jos lapsilisä olisi kaksinkertainen, silloin ehkä säästäväisimmät kirpputoreja kiertävät hipit pystyisivät kattamaan lapsesta aiheutuvat kustannukset lapsilisällä. Lapsilisän täytyisi olla kolminkertainen, jotta se kattaisi lähimainkaan lapsen todelliset kustannukset tavalliselle perheelle, joka ostaa lapselle tuotteita kaupoista uutena.

Jotta lapsen hankkimiseen olisi oikeasti taloudellisia kannustimia, eli lapsen hankkiminen toisi enemmän tuloja kuin siitä aiheutuu menoja, silloin lapsilisän pitäisi olla nelinkertainen.

Nimimerkillä ”kokemusta on”, ne vuodet kun lapseni olivat pieniä, olivat elämäni kiireisimpiä, stressaavimpia ja taloudellisesti köyhimpiä vuosia.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu