Tulevaisuuden maailman arvokkain bisnes (vauvojen massatuotanto) etenee

Jos ja kun tieteilijät onnistuvat jonain päivänä kehittämään menetelmän, jolla naiset voivat vapautua raskaaksi tulemisen ja lasten synnyttämisen roolista kokonaan, tilaamalla vauvan suoraan tehtaalta, siitä tulee yksi maailman arvokkaimmista liiketoiminnan aloista. Asiaa tutkitaan koko ajan täyttä vauhtia. Pisimmälle ehtineitä tutkijoita löytyy mm. Israelista, kuten mainitsin blogissa puoli vuotta sitten:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/israelissa-kehitetaan-maailman-arvokkainta-bisnesta-kohdun-ulkopuolista-raskautta/

Asiaan liittyy suuria eettisiä kysymyksiä, erityisesti nyt kun kukaan ei vielä osaa kasvattaa vauvaa koeputkessa syntymävalmiiksi asti. Se tarkoittaa käytännössä, että yrittäminen johtaa aina epäonnistumiseen ja kehittyvän alkion tai sikiön kuolemaan.

Tämän tieteen alan eettisiä pelisääntöjä hallinnoiva International Society for Stem Cell Research on ylläpitänyt 14 päivän sääntöä, jonka mukaan alkion kasvattamista on luvallista harjoitella vain 14 päivän ajan, ja sitten alkion elämä täytyy päättää, kun se on 14 päivän ikäinen. Maailmasta alkaa löytyä jo muutama tieteilijöiden ryhmä, jotka osaavat hallita alkion kehitystä 14 päivään asti. Kaikilta tieteilijöiltä se ei suinkaan onnistu, alkion kehityksen ylläpitäminen vaatii suurta asiantuntemusta, vaikka sitä tehtäisiin näinkin lyhyen ajan.

Jotta tieteen edistyminen ei törmäisi sääntöjen asettamaan takarajaan, ISSCR on tänä vuonna poistanut tuon 14 päivän säännön kokonaan. Jatkossa ISSCR voi myöntää luvan periaatteessa kuinka kauan kestävälle alkion kehityksen tutkimukselle tahansa. Periaatteessa jopa syntyväksi vauvaksi asti. Kuitenkin sellaisella periaatteella, että tutkijoiden ryhmän täytyy ensin osoittaa pystyvänsä hallitsemaan alkion kehitystä lyhyt aika, ennen kuin heille voidaan myöntää lupa tutkia alkion kehitystä hieman pidempiä aikoja. Asiaan liittyvät eettiset ongelmat eivät poistu tällä sääntöjen lieventämisellä, vaan tästä ne vasta alkavat oikein kunnolla.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02343-7

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu