Tunnin junalla 300 km/h ohi tyhjenevän maaseudun

Suomen maaseutu tyhjenee, pienet kunnat laittavat kohta lapun luukulle. Asuntojen romahtavia hintoja syrjäseuduilla ihmettelee presidenttikin, ja vertaa sitä 1990-luvun laman varallisuuden uusjakoon. Asuntojen arvo kohoaa suurissa kaupungeissa, ja romahtaa jopa nollaan maaseudun rauhassa. Joku nekin kaikki asunnot omistaa, ja menettää omaisuutensa rahallisen arvon jopa nollaan.

Hallituksella on lääke: tunnin juna, jolla porhalletaan 300 km/h suurkaupungin keskustasta toisen suurkaupungin keskustaan, pysähtymättä juurikaan siinä välissä. Mikä tarve kaupungin keskustassa asuvilla on päästä toisen kaupungin keskustaan niin nopeasti? Kaikki palvelut on tarjolla niin lähtöpaikassa kuin määränpäässäkin.

Todellinen aluepoliittinen pelastusrengas olisi kehittää sujuvia liikenneyhteyksiä kaupunkien reuna-alueilla olevilta ns. syrjäseuduilta kaupunkien keskustaan. Syrjäseutujen ongelma on heikot liikenneyhteydet. Jos julkiset liikenneyhteydet lähimpään kohtuullisen kokoiseen kaupunkiin olisivat parempia, silloin ne eivät olisi ”syrjäseutuja”, vaan ”työssäkäynti-alueita”.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu