Tuo omat aterimesi -liike haastaa uusavuttomat muoviroskaajat

”Uusavuttomuus” on termi, jolla tarkoitetaan ihmisiltä unohtuneita taitoja, jotka aiempien sukupolvien ihmiset ovat yleisesti osanneet, mutta uudelta sukupolvelta nuo perustaidot ovat jääneet oppimatta.

Kertakäyttöastioiden käyttäminen on yksi tällainen uusavuttomuuden muoto. Ihmiset alkoivat 1950-luvulla oppia roskaamaan koko maapallon, valtameret mukaanlukien, muovisilla kertakäyttöisillä lusikoilla, haarukoilla ja veitsillä. Ja sitä roskaa nyt sitten riittää maailmassa jokien ja meren rantojen täydeltä.

Keskiajalla ihmiset kuljettivat aterimia mukanaan. Ne olivat status-symboli, hopeiset aterimet osoittivat haltijansa varakkuutta, kultaisista puhumattakaan. 1950-luvulla tämä taito unohtui, kun keksittiin että muoviset aterimet eivät maksa oikein mitään, ne ovat melkein ilmaisia. Jos ei lasketa luontoon heitetylle roskalle mitään kustannusta, eikä tuolloin laskettu. Nykyään aletaan jo vähän laskeakin.

Maailmalla leviää Tuo Omat Aterimesi -liike, vastalauseena uusavuttomuudelle ja maailman meret täyttävälle muoviroskalle.

https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/06/carrying-your-own-fork-spoon-help-plastic-crisis/

https://www.atlasobscura.com/articles/medieval-knives

Olipa kerran sellainenkin aika, kun ihmiset kuljettivat mukanaan piippua, jossa he polttivat tupakkansa. Maailman yleisin muoviroska ei olekaan aterimet, vaan se tupakan tumppi jonka vieressäsi seisova sivistynyt herrasväki pudottaa maahan ja hieraisee jalalla päälle kun bussi saapuu.

Oi aikoja, oi tapoja.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu