Tuomas Malinen ja Peter Nyberg: talousohjelma Suomen pelastamiseksi
Valtiotieteiden tohtorit Tuomas Malinen ja Peter Nyberg laativat Vapauden Liiton pyynnöstä 18.1.2023 artikkelin, joka on otsikoitu ”Talousohjelma Suomen pelastamiseksi”.
https://vapaudenliitto.fi/wp-content/uploads/2023/01/Talousohjelma-Suomen-pelastamiseksi.pdf
Heidän artikkelinsa keskittyy kuvailemaan Suomen talouden nykytilaa ja haasteita, erityisesti verrattuna muihin pohjoismaihin. Konkreettiset poliittiset päätökset on jätetty määrittelemättä tarkemmin, eikä myöskään Vapauden Liitto ole puolueena vielä laatinut omia tarkempia johtopäätöksiä tämän artikkelin pohjalta. Suositus euro-valuutasta eroamisesta on tekstin vahvana pohjasävynä.
Yhteenveto keskeisistä Suomen talouden haasteista on artikkelin viimeisellä sivulla. Luettelen tässä muutamia niistä:
Eläkejärjestelmä ja sosiaaliturva on Suomessa kestämättömällä pohjalla. [Minun kommenttini: eläkejärjestelmä siksi, että se on pyramidi-huijaus, ja sosiaaliturva siksi että se on liian anteliasta ja passivoivaa.]
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat Suomen talouden moottori, mutta päästöoikeuksien kauppa ja muut poliittiset toimenpiteet ovat viime aikoina hyödyttäneet suuria yrityksiä, ja haitanneet pienten yritysten taloutta. Tämä pienen yritystoiminnan alasajo pitää lopettaa Malisen ja Nybergin mukaan. Se edellyttäisi niiden poliittisten (EU-johtoistenkin) päätösten perumista, jotka ovat syynä tähän tilanteeseen ja kehitykseen.
Ruoka- ja energia-omavaraisuus pitää saada nykyistä paremmalle tasolle, jotta voidaan taata talouden kilpailukykyinen toiminta myös poikkeuksellisina aikoina.
Työvoiman pulaan ratkaisuksi Malinen ja Nyberg ehdottavat mm. eläkeiän nostamista ja maahanmuuttajien työhalujen kasvattamista. [Minun kommenttini: yleisesti ottaen sosiaaliturvan varassa elää potentiaalista työvoimaa, joka pitäisi aktivoida. Ehdottamani lakisääteinen minimipalkka 12 EUR karsisi pois sellaisia työtarjouksia ja liiketoimintaa, jotka ovat jo lähtökohtaisesti kestämättömällä pohjalla. Pidän yllättävänä, että Malinen ja Nyberg eivät mainitse robotisaatiota ja työelämän tehostamista keskeisenä jokaisen teollistuneen maan kilpailukyvyn edellytyksenä. WEF on ennustellut sitä jo muutaman vuoden.]
Otetaan ruodintaan yksi kohta ”talousohjelmasta”
”Syyskuun lopussa myös kävi selväksi, että globaali rahoitusjärjestelmä on jälleen kaatumisen partaalla, kun Englannin keskuspankki oli pakotettu aloittamaan uudelleen brittien valtionvelan ostot ehkäistäkseen
eläkevakuutusrahastojen kaatumisen nopeasti nousseiden valtionlainojen korkojen takia. Lokakuun alussa saimme myös kuulla, että Sveitsin pankkijättiläinen, Credit Suisse, oli pahoissa vaikeuksissa. Tämän kaiken
taustalla on keskuspankkien vastuuton rahapolitiikka, hallitusten valtionvelkaa ja inflaatiota lisäävät toimet sekä maailmanlaajuisten tuotantoketjujen katkaisu ulkopoliittisten etujen tavoittelemiseksi. Vaikka kriisin puhkeaminen täyteen mittaan vältettiin, varsin täpärästi, lokakuussa, Euroopan pankkisektorin ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään.”
Iso Britanniaa ja sen eläkejärjestelmää uhannut romahdus aiheutui populistisen ja kokemattoman valtiovarainministerin katteettomista veronalennuslupauksista. Samaan aikaan keskuspankki oli aloittanut taseensa kevennyksen. Sekä keskuspankki että hallitus reagoivat luottamuspulaan nopeasti ja tilanne ratkesi.
Sattumalta Vapauden liitto ajaa juuri samankaltaisia romahdukseen johtavia toimia (kuten euroero).
Credit Suissen vaikeudet eivät johdu keskuspankkien politiikasta ja valtionveloista vaan ihan omista hölmöilyistä. Pankki rahoittamien Greensillin ja Archegosin konkurssit johtivat miljarditappioihin. Credit Suisse hoiti ongelman kuntoon osakeannilla ja omaisuuden myynnillä, turvautumatta julkiseen rahoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisia huomioita, joihin on syytä tutustua. Mutta väite siitä, että euro-valuutasta eroaminen romahduttaisi Suomen talouden, kun eurottomuus ei ole haitannut Ruotsia, vaatisi laajempaa perustelua.
Ilmoita asiaton viesti
On eri asia olla koko ajan yhdessä valuutassa, kuin irrottautua laajalti käytetystä yhteisvaluutasta ja rakentaa oma valuutta nollapisteestä.
Onhan Vesa Kanniaisen työryhmä (jossa Malinenkin oli) hahmotellut polkua markan palauttamiseksi, mutta juuri vastaavia luottamuksen loppumisen riskejä siihen sisältyy.
Ilmoita asiaton viesti
Euro ei ole riskitön eikä ongelmaton sekään. Italia ja muut elävät miten tahtovat, luottaen siihen että muut pelastavat ja tukevat niitä, maksoi mitä maksoi. Ei ole halpaa lystiä.
Ilmoita asiaton viesti
Euron riskin suhteen on mielenkiintoista nähdä miten tämä etenee:
AMSTERDAM (Reuters) – The European Central Bank (ECB) is set to raise interest rates by 50 basis points in both February and March and will continue to raise rates in the months after, ECB governing council member Klaas Knot said in an interview with Dutch broadcaster WNL on Sunday.
”Expect us to raise rates by 0.5% in February and March and expect us to not be done by then and that more steps will follow in May and June,” Knot said.
Missä vaiheessa tulee raja vastaan mm. Italian velkakirjojen suhteen? Saattaa EKP joutua pakittamaan vielä tämän kanssa. 12kk Euriboriin on jo leivottu 1-2 hinnankorotusta, mutta EKP lupaa enemmän.
https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/key_ecb_interest_rates/html/index.en.html
Ilmoita asiaton viesti
VTT Malinen on muistaakseni ollut erityisen innokas euro-valuutan romahduksen ennustaja. Minä ei-VTT en pysty arvioimaan sellaista asiaa kovin syvällisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Viinikka kirjoittaa: ”On eri asia olla koko ajan yhdessä valuutassa, kuin irrottautua laajalti käytetystä yhteisvaluutasta ja rakentaa oma valuutta nollapisteestä.”
Noin se tietysti on. Mutta juuri siinä onkin sen riemu ja rikkaus: rohkeasti maailmaan kiinni omin käsin ja itsenäisin päätöksin.
Jotenkin mieleen tulee kysymys: onko isännän parempi omaa pientä maatilkkua kääntäen kuin isommalla tilalla torpparina?
Ilmoita asiaton viesti
Riemu ja rikkaus oli Suomessa 1939.
Adolf Ehfnrooth: ”Ei enää koskaan yksin”
Suomi ei lakkaa olemasta Venäjän haaveissa sen etupiirin osa. Suomen tulee toimia vahvasti kaikissa länsiliittoumissa, jottemme koskaan enää luiskahda suomettumisen tielle.
Ei koskaan enää, ei koskaan enää yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Jouduimme vaimoni kanssa ensi kertaa kunnolla tekemisiin robotiikan kanssa kun kävimme viime syksynä Las Vegasissa. Siellä oli baari, missä ei ollut ainuttakaan työntekijää. Istuimme kuitenkin rohkeasti pulpettiin ja aloimme toimimaan ohjeiden mukaisesti ja teimme tilauksen ja maksoimme kortilla, tottakai, Hetkisen katselimme kun metallisia käsivarsia heilui edessämme päämme yläpuolella. Edes takaisin ja ylös ja alas.
(Tuli autotehdas mieleen).
Eikä mennyt kovin pitkään kun edessämme oli tilaamamme annokset, joku mehulasi ja kroisantti. Olutta eikä viinaa siellä ei myyty.
Lähtiessäni huomasin, että etäisimmässä nurkassa oli joku elävä nainen varmuuden vuoksi. Emme kuitenkaan tarvinneet häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vaiheessa tuollaiset toimivat jopa turistimagneetteina, ihmiset tulevat uteliaina katsomaan, miten robotti suoriutuu toimenpiteistä, joihin on aiemmin tarvittu ihmisen näkökykyä ja luovaa henkistä sekä fyysistä suoriutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonkohan Suomen valtio on viimeisen kymmenen vuoden ajalla tukenut muiden euromaiden taloudellista kehitystä? Koronnnostoa pukkaa….
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009341109.html
Finanssikriisin virheet toistetaan EU -alueella taas.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vastaavasti se Ruotsin keskuspankki nostaa korkojaan.
Jonkinlainen harhakuvitelma on, että jos Suomella olisi markka, se voisi tehdä jotain omaa muusta maailmasta irrallaan olevaa talouspolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muusta maailmasta erillään, varsinkin jos on velkaa. Kenellä velkaa on, se velkojan armoilla on, vaikka Saramo toista lupaileekin, että korko on ikuisesti nolla. Mutta devalvointi on ollut keino kepittää teollisuuden palkkoja ohi tupo-pöydän, jossa perinteisesti ei jousteta milliäkään. Jos palkkataso on kestämätön, eikä kotimaisesta politiikasta löydy keinoa alentaa yhtäkään palkkaa missään, kiva että on ollut olemassa mahdollinen keino siihen, tarpeen tullen. Nyt ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Devalvointi on tapa siirtää rahaa meiltä kaikilta vientiteollisuuden tukemiseen. Toivottavasti kukaan ei enää haikaile niihin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja euro-valuutan aleneminenko sitä ei ole tehnyt? Näet filosofisen eron jota ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
No jos koet että on ja devalvointi on jo ”tehty” niin mikä ongelma?
Kelluva euro on kuitenkin eri asia kuin devalvointi.
Ilmoita asiaton viesti
Euron devalvointi Italian talouden tukemiseksi tarkoittaa rahan lapioimista Suomesta Italiaan, ja toteutuu riippumatta siitä, kuinka hyvin tai huonosti Suomen taloudella menee. Markan devalvointi toteutuu vain silloin jos kilpailukykymme perusteella emme ansaitse parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä ettei euroa ole devalvoitu, eikä se olisi mahdollistakaan.
Jännää muuten, että täällä manataan niin valuutan ulkoisen arvon heikkenemistä kuin koronnostoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Valuutan ulkoisen arvon heikkeneminen on Zimbabwen tie. Emme tietenkään halua köyhtyä suhteessa muuhun maailmaan, ainakaan loputtomasti. On erittäin luonnollista manata sitä, että kaikesta tulee kalliimpaa, eli köyhdymme.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi sitten on enemmän ”Zimbabwen tie”, omaan valuuttaan siirtyminen jotta saa devalvoida vai eurossa pysyminen. Sitä voi jokainen miettiä tahollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä kahdella on se ero, onko valuutan arvon laskeminen Suomen oma päätös ja Suomen omasta tekemisestä aiheutuvaa vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Vuodesta 2004 Euron arvo on heikentynyt 10% suhteessa dollariin ja Ruotsin kruunun 28%. Silti en pitäisi kruunuakaan Zimbabwen valuuttana.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsin kruunun 28%”
2004 kruunulla sai 0,11 eur, nyt 0.09.
Ruotsin kruunu kelluu ja sen arvo määräytyy markkinoilla, eikä sitä aktiivisesti devalvoida, mitä blogisti ilmeisesti peräänkuuluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kruunu luonnollisesti kelluu alaspäin, jos Ruotsi sössii asiansa tai pitää euroaluetta kevyempää rahapolitiikkaa. Vastaasi kruunu vahvistuu, jos Ruotsi nostaa korkojaan euroaluetta enemmän tai vaihtotase vahvistuu kohtuuttomasti.
Osin muutokset ovat Ruotsin omissa käsissä, osin eivät. Valtio voi oikein hyvin menestyä omalla valuutalla (kuten Ruotsi) tai mokata rajusti (kuten vaikka Turkki). Valuutta-alueeseen kuuluminen tai kuulumatta jättäminen ei ole ensimmäinen, eikä toinenkaan selittävä tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Jenkkilän tai Kiinan reservivaluuttaan nähden euro elää laveammin kuin markka dollariin konsanaan.
Devalvaatioiden aikakaudella markka ei kellunut. Nyt euro kelluu. Ja luultavasti markkinoiden mittaaman ”kuumeen” (talouden yli- tai alilämpö) mukaan arvo määrittyisi välittömästi
– Pääsisimme reagoimaan omaan ”kuumeeseemme” suoraan.
Nyt meidän taloutemme eurokorko määräytyy EKP:n eteläisen / keskisen haarakonttorin talouksien painosta.
– jos niissä etelämaissa lämpötila muuttuu ja Saksa tukee, Suomen taloutta jarrutetaan tai kiihdytetään.
Sama suomeksi: Niinistö sekä Lipponen veivät Suomen euroon ilman kansanäänestystä. Teko oli demokratianvastainen. Se sopisi kansanvihollisille mutta ei suomenmieliselle toimijalle.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä yhtään niin järjetöntä kuin kansanäänestys perusteeksi päätöksenteolle. Poliittiset päätökset pitää perustua asiantuntemukseen ja sitä meillä kansalaisilla ei ole, brittien brexit on oiva esimerkki siitä mitä tapahtuu jos päätökset tehdään mielikuvien ja tunteiden perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
SDP oli Nato-jäsenyyden suhteen viimeiseen asti vaatimassa kansanäänestystä.
Erityisesti SDP:n ex-puheenjohtaja Antti Rinne profiloitui tässä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi sentään Marin ymmärsi hiljentää Rinteen, Niinistön ja muut kansanäänestyksestä hourineet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansalaiset, jotka gallupeissa kävelivät yli kansanäänestyksen, saivat aikaan kaikkien poliitikkojen joukko-takinkäännön.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko Salonen miksi tämä on mielestäsi yksin huono asia (vientiteollisuuden tukeminen), kun jollain tämä koomassa makaava talous pitäisi saada potkaistua käyntiin?
Nythän olemme laukkaavan inflaation vuoksi tilanteessa, että ostovoima heikkenee joka tapauksessa, mutta vientiteollisuus ja sen generoima talouskasvu on niin ikään nolla tai negatiivinen. Uusia euroja ei tule kansantalouteen yhtään sisään sillä, että ostamme ja vaihdamme sukkia keskenämme.
Ilmoita asiaton viesti
Montako kymmentä prosenttia ihmisten varallisuudesta pitäisi vientiteollisuudelle lahjoittaa? Suomen vientiä hidastaa erityisesti ostajamaiden heikentyneet talousnäkymät ja osaltaan Venäjän viennin tyrehtyminen.
Jos inflaatiosta olet huolissasi niin devalvaatio olisi se huonoin mahdollinen lääke.
Ilmoita asiaton viesti
Ei devalvaatiovaikutus valuutan ulkoiseen arvoon ole koskaan ollut pysyvä, pikemminkin tilapäinen shokki. Siksi kyseessä ei ole mikään lahjoitus vientiteollisuudelle. Unohdat jatkuvasti, että se generoi hyvinvointia alihankinnan ja työpaikkojen kautta.
Yhtä lailla meillä ohjataan verotuksella toiselta toiselle, kun se milloin milläkin perusteella katsotaan aiheelliseksi. Harva puhuu lahjoittamisesta tässä yhteydessä.
Suomen viennin kanssa kilpailevien maiden esim. Ruotsi vienti/ talous ei kärsi vastaavasta 15 vuoden kuivasta kaudesta, joka tuoreimman IMFn arvion mukaan jatkuu edelleen. Emme yksinkertaisesti tässä kuosissa ole kilpailukykyisiä, turha siitä on muiden maiden talouksia ja tilanteita syyttää.
Mutta olet kuitenkin sitä mieltä, että odotellaan tässä nyt vielä seuraavat vuodet. Tosin, odotellaanhan me joka tapauksessa, kun emme tässä itse aiheutetussa tilanteessa mitään muutakaan voi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin viennin rakenne on ihan toista kuin Suomen, siihen eivät devalvaatiot auta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep jep.
Ilmoita asiaton viesti
En lukenut kommentteja. En myöskään ymmärrä miksi blogissa esitetään nykyisen politiikan hyödyttävän isoja yrityksiä ja pienten kärsivän kun kirjoitetaan eurosta eroamisesta. Oma valuutta sillä tehtävine veivauksineen hyödyttää eniten suurta vientiteollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Malisen argumentti pienistä yrityksistä liittyy siihen, että EU:n johdolla on toteutettu monenlaista päästökauppaa yms. vihermaksuja, jotka tekevät energian tms. kalliiksi kaikille yrityksille, mutta erityisjärjestelyiden kautta suurimmat yritykset pääsevät halvemmalla. Maliselta löytyy pikkutarkempikin selitys tähän, tämä oli nyt vain maallikon sanoin suurpiirteinen esitys.
Mutta kiva jos olet sitä mieltä, että oma valuutta toisi hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
”erityisjärjestelyiden kautta suurimmat yritykset pääsevät halvemmalla”
Hyvä täsmennys ja jos näin on, se on verrattavissa siihen jos paskantaisin henkilöiden päälle ja sitoutuisin kuitenkin puhdistamaan osan valitsemistani henkilöistä.
Ilmoita asiaton viesti