Tuomas Malisen teesit: Eurooppa on kävelemässä Venäjän ansaan, ja romahtaa taloudellisesti
Tuomas Malinen on ristiriitaisia ajatuksia herättävä oman tiensä kulkija, joka ei pelkää olla eri mieltä politiikasta vallitsevan konsensuksen kanssa. Malinen julkaisi viime viikolla analyysin, joka voi kuulostaa ensi tuntumalta monien korvaan suorastaan Kremlin propagandalta: Eurooppa on kävellyt Venäjän asettamaan ansaan, ja tuhoaa itse oman taloutensa. Tässä blogissa tutustun Malisen väitteisiin ja varoituksiin, siltä osin kuin ne ovat julkisia, eivätkä maksumuurin takana.
https://twitter.com/mtmalinen/status/1571762458934804482
Malisen mukaan Ukrainan sota ei suju ihan siten kuin länsimainen media kuvailee sen sujuvan. Hän ei tarkenna (ainakaan julkisesti nähtävillä olevissa kommenteissaan), mitä hän tarkoittaa tällä, eli mikä asia olisi toisin kuin länsimaisessa mediassa kerrotaan. En keksi tähän yhtäkään esimerkkiä, mitä hän voisi mahdollisesti tarkoittaa.
Malinen on sitä mieltä, että jos hänen arvionsa tilanteesta on oikea (tämän verran hän myöntää erehtymisen mahdollisuuden, että hän mainitsee sen olevan epävarmaa, onko hänen arvionsa oikea), Eurooppa on kävelemässä Venäjän asettamaan ansaan, jonka seurauksena tulee olemaan Euroopan taloudellinen toimintakyvyttömyys. Myös Venäjä kärsii tilanteesta, mutta vähemmän kuin Eurooppa, ja jää sen vuoksi loppupeleissä strategisesti vahvempaan asemaan kuin Eurooppa.
Malisen mielestä Eurooppa on tällä hetkellä menossa kohti taloudellista ja poliittista ”itsetuhoa”: nykyinen EU:n politiikka tulee aiheuttamaan suuressa mittakaavassa eri puolilla Eurooppaa teollisuuden alasajoa ja massatyöttömyyttä, ja niiden seurauksena sosiaalista tyytymättömyyttä ja epäjärjestystä, joka voi uhata jopa yhteiskuntien vakautta. Malisen mielestä Bryssel ei osaa hoitaa tätä tilannetta, vaan vain pahentaa asiaa poliittisilla päätöksillään.
Malinen ei katso realistiseksi haaveilla siitä, että koko EU kääntäisi kurssiaan järkevämpään suuntaan, vaan hän kohdistaa toiveikkuutensa siihen, että Pohjoismaat ymmärtäisivät muuttaa omaa politiikkansa, välttääkseen ne ongelmat, joita Malinen näkee horisontissa. Hän suosittelee Pohjoismaille tällaisia toimenpiteitä:
- Irrottakaa Nordpool Euroopan sähkömarkkinoista, esimerkiksi alkaen 1.10.2022.
- Ilmoittakaa, että Pohjoismaat eivät aio noudattaa ”perustuslain vastaisia” EU:n määräyksiä. [Hän ei tarkenna, ovatko kaikki EU:n määräykset ”perustuslain vastaisia”, vai vain osa niistä.]
- Aloittakaa välittömästi rakentamaan Pohjoismaiden yhteistä puolustuskykyä. [Hän ei mainitse, millä aseilla.]
- Perustakaa nopealla aikataululla Pohjoismaiden talous-, energia- ja puolustusliitto. Tämä olisi Malisen mukaan mahdollista jopa ilman että yksikään Pohjoismaa eroaisi EU:sta.
- Suomen tulee välittömästi käynnistää toimenpiteet euro-valuutasta irtautumiseksi. Mieluiten niin salassa kuin mahdollista. [Ehkä poislukien muutama aiheesta kirjoitettu blogi netissä?]
- Malisen ajatuksena on, että näillä keinoilla muodostetaan Pohjoismainen ”linnake” joka kestää niitä taloudellisia, poliittisia ja ehkä sotilaallisiakin uhkia vastaan, joita hän ennakoi olevan tulossa.
Aika tiukkaa tekstiä Maliselta. Jopa hieman tiukempaa kuin mihin olemme tottuneet. Tätä täytyy vähän pureksia, kuinka valideja ovat tämän suunnitelman lähtötiedot, eli onko Eurooppa ajautumassa kohti syvää teollista ja taloudellista kriisiä? Jos on, mistä se johtuu, ja mitä asialle voisi vielä tehdä?
Vaikka Malisen keskeinen teesi on, että Eurooppa on kävelemässä ”Venäjän ansaan”, nämä julkisesti ehdotetut toimenpiteet eivät sisällä yhtäkään kohtaa, jossa otettaisiin suoranaisesti kantaa siihen, että Suomen tai Pohjoismaiden tulisi käyttäytyä eri tavalla kuin nyt suhteessa Venäjään.
Jos oikein muistan niin Malinen kirjoitti talouspoliittisen ohjelman tms. Venäjä myönteisellä VKk puolueelle. Hänen ulostulojaan voi katsoa siltä kantilta.
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvä tavaton sentäs. Tämähän on ihan täyttä Paavo Väyrysen mahtavasta ”Pohjolan yhteisöstä” hourimista. No, ei mitään. Kyllä tähän maailmaan mahtuu erilaista höpsönpöpsöä vaikka kuinka paljon…
Ilmoita asiaton viesti
Näistä pohdiskeluista tulee mieleen joku Veikko Huovisen novelli jossa pohdiskeltiin Monacon sodankäyntimahdollisuuksia ja Suomen operaatioita Mallorcan valtaamiseksi. Kun nyt havaitaan että edes Venäjän kokoinen (jälkeenjäänyt) maa ei tule toimeen tässä maailmassa yksin…
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan toisen kansalliskirjailijamme eli Arto Paasilinnan kaukonäköisestä dystopiasta ”Operaatio Finlandia, Ruotsin kesähyökkäys Suomeen 1977”. (Vuodelta 1972, Antikvaari.fi:ssä näkyi olevan myynnissä 31 kpl, hulluin divarinpitäjä pyytelee 63 Euroa, halvimmillaan saisi kahdeksalla Eurolla.)
Ihan hauska kirja oli. Muistaakseni Ruotsi saavutti ensin mittavia aluevoittoja Turun ja Vaasan seudulla – kunnes korpisoturimme alkoivat antaa niinkutsutusti turlpaan…
Venäjästä on vaikea sanoa muuta, kuin että maan alle kahden prosentin osuus maailmankaupasta tarkoittaa kokolailla automaattisesti sitä, että maailma voi aivan hyvin tulla toimeen ilman Venäjää, mutta se, voiko Venäjä tulla kauankin toimeen ilman maailmaa, jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ajatellaan asiaa taloustieteen kannalta, niin eittämättä hulluin myyjä on se kahdeksalla eurolla kauppaaja, jos kirjojen keskihinta on huomattavasti enemmän.
Markkinoilla on ”hulluja” keräilijöitä, joille kelpaa vain ja ainoastaan mint-kuntoinen ykköspainos. He maksavat sellaisesta tuon 61 euroa mukisematta.
Vähän niin kuin Saksan valtio, joka ostaa maakaasua mihin hintaan tahansa, jos joku vain myy.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten se kalleimmalla hinnalla myyjä on laiskuuttaan vain katsonut suoraan Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat r.y.:n viimeiseksi jääneestä Vanhan kirjallisuuden hintaoppaasta (vuodelta 2010) tuolloisen listahinnan eli 1.painos 60 E, 2. painos 25E. Ja jää sitten odottelemaan, että jollain ”hullulla” ei vielä ole omaa kappaletta – ja on vielä niinkin hullu, että ei osaa netistä katsoa, että moni muu divari myy ihan samanlaista, kansipaperillista ensipainosta 15 Eurolla.
Ja eihän siinä toki mitään, jos ihmisellä ei muuta olekaan kuin aikaa. Ja asiakkaalla mielellään vielä niin paljon rahaa, ettei niin sanotusti kakalle taivu…
Ilmoita asiaton viesti
EU käveli jo Venäjän energia-ansaan. Nyt kamppaillaan sen kanssa, kuinka hyvin siitä selvitään. Se vie kuitenkin vuosia, koska edes nesteytetyn maakaasua (lng) tuontia ei voida lisätä nopeasti: ei ole toimituskapasiteettia eikä ole lng-terminaaleja Euroopassa riittävästi. Kuinka monta analyysiä olet nähnyt, milloin lng:n tuonti korvaa Venäjän putkikaasun?
EU itse päätöksillään pahensi tilannetta, koska se halusi lopettaa venäläisen öljyn ja kaasun tuonnin. Kaiken lisäksi se ei ole ehkä vähentänyt Venäjän energiatuloja. Hollantilainen sananlasku kuuluu, että älä heitä vanhoja kenkiä pois ennen kuin sinulla on uudet. Kyllä EU osaa sotkea asiansa ihan itsekin. Poikkeuksellisesti viikko sitten HS:n mukaan kaikki Suomen mepit teilasivat Ursula von der Leyenin puheet energiakriisin hoidosta aivan irti maasta oleviksi. Ydinvoimaa hän ei maininnut lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hollantilaisilla on viisas sananlasku. Maistuu eletyltä elämältä. Kansa tietää.
Ilmoita asiaton viesti
”EU itse päätöksillään pahensi tilannetta, koska se halusi lopettaa venäläisen öljyn ja kaasun tuonnin.”
Tuo päätös olisi pitänyt tehdä viimeistään maaliskuussa.
Vatulointi on pahentanut tilannetta ja aiheuttanut valtavan määrän turhia kidutuskuolemia.
Ilmoita asiaton viesti
Gasum tuo Suomeen laivalasteittain venäläistä LNG-kaasua.
Ei kuulemma kannata jättää tuomatta, kun on jo maksettu ja maksaa täytyy, vaikkei toisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on aivan oikein. Pakotteiden eräänä ideana on, että niillä heikennetään Venäjän asemaa. Mikäli jotkut erät on jo maksettu ja toimituksessa, niiden hylkääminen olisi pelkkä moraaliposeeraus, joka tuottaisi vain vahinkoa. Mutta pakotteiden tulee kuitenkin kohdistua täysimääräisesti uusiin vielä sopimattomiin toimituksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sama pätee varmaankin edelleen jatkuvaan lähes päivittäiseen fosfaatti- ja metanolijunien virtaan Venäjältä. Fosfaatti mennee pääosin lannotteisiin, voi siitä jotain livetä armeijan tarvitsemaan räjähdetuotantoonkin. Venäjällä maakaasusta valmistettu metanoli menee varmaankin osin Nesteen bio- tai MY-dieselin valmistukseen, siis eräänlaista maakaasun viherpesua.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Venäjä suostu toimittamaan maakaasua Euroopan Unioniin, koska EU-maat aseistavat Ukrainaa. Tästä syystä pakotteet ovat tärkeitä ja EU:n on oma-aloitteisestikin pystyttävä irtautumaan kaikista Venäjän kaupan riippuvuuksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli näitä entisiä Neuvostoliiton kätyreitä ja pioneereja schrödereistä, merkeleihin, lipposiin ja halosiin jne., demareita, jotka olivat niin rakastuneita Neukkulaan, että ei naapuria voinut hylätä, vaikka kaikki varoituskellot soivat kolme vuosikymmentä. Laskua tästä maksetaan nyt ja pitkään.
Osa näistä poliitikoista käänsi syntinsä vielä härskisti itselleen tuottavaksi konsulttibisnetiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Isosta asiasta tässäkin on kysymys näin vaalien alla:
Sodan ystäväin seurassa (Alfa TV) Timo Soinin showssa esiintynyt, pystymetsästä maatalousministeriksi kerran nostettu maalaispoika Petteri Orpo valmistautuu vaaleihin pääministerisuosikkina.
Puolustusvaliokunnan pj:n huippurooli siirtyi häneltä Antti Häkkäselle joka kävi kesähelteellä Hevosystäväin seuran navetassa, eiväthän maalaisetkaan enää vaikene pyhien seurakunnissa.
Urbi & Orbi, kaupunkilaiset ja maalaiset. Urpilainen ja Orpo.
Iltakoulu on minuakin opettanut, ettei luovuus katso aikaa eikä paikkaa. Uusia sanoja syntyy pyörän päällä solkenaan, Sodan ystäväin seuran naisia ainakin Jukan tytär Sanna Ukkola, Risto Makkosen Katri, Ossi Kervisen Elina ja Kari Valtosen Elina, joiden isäpapat ovat kuuluneet Pääesikunnan tiedotuksen ydinjoukkoon.
Voisiko melko alituiseen Yle Suomesta tulevia merisäätiedotuksia selittää ”sääty(ö)läisten” valistustoimilla sisäsuomalaisille?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikutti kovin lokaalispainotteiselta lääkitykseltä.
Tätäkös se maansa myyminen tarkoitti?
Ilmoita asiaton viesti
Hän ei tarkenna (ainakaan julkisesti nähtävillä olevissa kommenteissaan), mitä hän tarkoittaa tällä, eli mikä asia olisi toisin kuin länsimaisessa mediassa kerrotaan.
———————————
Ja mikähän mahtaisi olla syynä ettei hän tarkenna? Koska hän ei sitä kykene perustelemaan. Johan sen jutut on nähty. Tarkoitushakuisesti tehtyjä julkisen huomion aikaansaamiseksi mahdollisimman paljon. Heittelee vain yleisellä tasolla kaiken näköisiä ehdotuksia joita ei sen kummennin perustele ja joiden toteuttamisen hän jättää muille.
Ilmoita asiaton viesti
Toteuttamisen varmaan jättääkin muille, kun hänellä ei satu olemaan edes kansanedustajan paikkaa, saati diktaattorin valtuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Toteuttamisen varmaan jättääkin muille,
————————————-
Eipä antanut edes ohjeita kuinka toteutukset pitäisi tehdä eikä tehnyt edes vertailuja miten hänen ehdotuksensa käytännössä vaikuttaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Hän sanoo että maksumuurin takana on tarkemmat suunnitelmat. Mutta jos jo nämä suurpiirteiset tiedot herättävät vastustusta, tarkemmat tiedot tuskin muuttavat asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hän sanoo että maksumuurin takana on tarkemmat suunnitelmat. Mutta jos jo nämä suurpiirteiset tiedot herättävät vastustusta, tarkemmat tiedot tuskin muuttavat asiaa.
———————————————–
No kannattaako sinun sitten esitellä täällä asioita joista tiedät vain päämäärän edes pohdiskelematta sitä, mitä vaikutuksia sillä on käytännössä? Ja niitä tarkempia tietoja juuri haluaisin. Mutta kuten jo sanoin, tämä Malinen on niin huomiohakuinen henkilö, että hän tuppaa kirjoittamaan mitä tahansa skeidaa sitä saadakseeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti EU -alue on jo kävellyt sekä Venäjän että Usan ansaan.
Olisi kait EU:n pitänyt ymmärtää, että strategiset edut Jenkkilän kanssa eivät ole yhteneviä. Jenkkilä vakoili kaikkien EU-pääministerien puhelimia noin kymmenen vuotta sitten. Asiasta kiinni jääden.
– Mitäpä ihmeen tarvetta olisi vakoilla, jos edut olisivat yhtenevät?
Niinpä EU juoksi sitten jo ennen Maidania Usan virittämään ansaan. Huippuhetki oli Maidanin vallankaappaus. Silloin EU -poliitikot olivat sitoutuneet täysmittaisesti Ukrainan tukemiseen.
– Ja Venäjä juoksi kanssa ansaa.
Venäjä taas alkoi vuoden 2004-2006 välillä kypsytellä ajatusta siitä, että ”mitä jos irtaannuttaisiin askel askeleelta yhteistyöstä Lännen kanssa”.
– EU juoksi viisitoista vuotta ansaan siinä mielessä että kuvitteli että Venäjällä on erityisen intressi vuorovaikutukseen Lännen kanssa.
Sanktiot tulivat, mutta juuri ne auttoivat koko ajan Putinia rakentamaan Venäjää yhä omatoimisemmaksi. Itse asiassa ne taisivat koko ajan olla juuri toivottuja. Maa irtaantuu EU -kulttuurista ja se saadaan sisäisesti näyttämään Länsiliittouman aikaansaanoksilta.
Ilmoita asiaton viesti
Osa pakotteista sataa kyllä niinsanotusti ”Putinin laariin”. Jos ulkomaiset ravintolat jne. siirtyvät paikalliseen omistukseen, myös raha jää paikallisille. Onkohan juustoa opittu vielä tekemään? Moni länsimaisen yrityksen poistuminen pakottaa heidät oppimaan tekemään itse, mikä on lopulta hyödyksi heille. Mutta on tässä selvästi suuria haasteitakin aiheutunut teknologian vientikieltojen takia. Energiaan kohdistuvat pakotteet eivät ole vielä purreet käytännössä lainkaan, jotkut ennustavat että alkaisivat purra, mutta saa nähdä miten siinäkin käy.
Malisen keskeinen huolen aihe on kuitenkin, miten Euroopan taloudelle käy kaiken tämän keskellä?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, onhan se näinkin, mutta toisaalta ei ole ihan helppo tehdä ja tuottaa kaikkea tarpeellista mitä länsi nyt tuottaa.
Tämä koska aivopako on melkoinen. Venäjältä pääsee ainakin joihinkin -staneihin ilman viisumia, muistaakseni myös Georgiaan. Ja nämä maat kyllä ottavat vastaan uusia aivoja oman teollisuutensa kehittämiseksi.
Ja nyt kun Intia ja Kiina ovat näyttämässä Putelle kaapin paikkaa niin en ole niinkään varma, että Venäjällä menisi hyvin pitkässä tai lyhyessä juoksussa. Venäjä myy öljyä ja polttaa kaasua vaikka toki sillä on huikeasti muitakin luonnonvaroja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaan Venäjällä tulevaisuudessa taloudellis-poliittisesti kovin hyvin mene.
– meidän on siitä kait aika turha kantaa huolta?
Itse mietin ennusmerkkejä Suomeen ja EU -alueelle laajemminkin. Kovin pahalta näyttää. Jos kansainväliset talousvirrat (fedex kvartaali) sakkaa pahasti, vienti ei vedä.
– Energia on maltaissa. Ja velkaa on paljon. Ja kansojen pitäisi pysyä rauhallisina ja tyytyväisinä.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvasta valtiontaloudesta ei ole mitään hyötyä, jos sotilaallinen turvallisuus pettää. Ukrainan sodassa on kysymys myös nykyisten itäisten NATO- ja EU-maiden turvallisuudesta. Jos Ukrainaan hyökkäämisestä tehdään Venäjälle liian helppoa, se voi houkutella Venäjää ryhtymään esimerkiksi Suomeen tai Baltian maihin kohdistuviin operaatioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä väärää oli kuunnella Merkelin puheluita. On ollut kaikkien etu, on Merkel on ollut seurantalistalla. Saksan ja Euroopan pettäjä, vaikuttaja-agentti ja Kremlin myötäilijä no. 1
Ilmoita asiaton viesti
Fedexin – se kuljetusfirna – liikevaihto kvartaalilla taisi tippua neljänneksen.
– viite maailmantalouden ennustettua paljon kovempaan sakkaamiseen.
Kun ottaa huomioon energian, velat ja Ukrainan sotaan osallistumisen niin… huh huh…
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomella on jonkinlainen Lend-Lease sopimus Ukrainan kanssa niin lähivuosina saadaan sieltä paljon erilaisia droneja armeijallemme. Laskin, että heillä on jo 11 alan tehdasta ja uusin, siis 12:sta on toki turkkilainen Bayraktarin suurinta mallia valmistava tehdas.
Esittelen nämä eri dronet kunhan tässä saan aikaa kirjoittaakseni blogin aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tippunut. Jäi FedExin omista odotuksista 3,5 %. Huolestuttavinta oli, että lasku kiihtyi vuosineljänneksen loppua kohti.
Ilmoita asiaton viesti
Malinen voi olla oikeassa siinä että eurosta olisi syytä palata omaan valuuttaan. Nimittäin kohoavien korkojen myötä velkaantuneimmat EU maat vaativat taas uusia pelastuspaketteja. Mutta hetkinen mehän olemme jo siinä porukassa. Ei muuta kuin lisää velkaa ja alennetaan veroja ja kansalaispalkka kaikille. Kyllä Saksa sitten kuittaa laskun. Siinä Malinen on 100% väärässä että Venäjä selviäisi tästä eurooppa paremmin. Venäjä on seuraavat vuosikymmenet hylkiö joka jää jälkeen taloudellisesta ja teknisestä kehityksestä entistä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsissä kuulin, että Eurooppa meni Bidenin virittämään ansaan. Energiaa tulee laivoilla USA:sta, mikä on hämmästyttävää.
Ilmoita asiaton viesti
Ansasta en tiedä, mutta USA ei taida olla kovin pahoillaan siitä, että yhtäkkiä USA on taas Euroopalle elintärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
USA on ollut läntiselle Euroopalle elintärkeä toisesta maailmansodasta asti yhtäjaksoisesti, kylmän sodan jälkeen myös Itä-Euroopalle. Suomen omituinen asema suhteessa Neuvostoliittoon oli ainutlaatuinen ja se on edelleenkin vääristänyt turvallisuuspoliittista ajattelua täällä joidenkin kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se on hämmästyttävää? Ja mikä tekee siitä ”ansan”?
Ilmoita asiaton viesti
Bloomberg: ” The US Is Now Sending the Bulk of Its Export Gas to Europe”
Putkea myöten menisi kaasu edullisemmin, mutta kulkee nyt laivoissa.
Niin kuin sanoin, niin kuulin Sveitsissä tämän ja aina on hyvä kuulla jotain näkemyksiä EU:n ja Natonkin ulkopuolelta. Jos oon 100% for EU & Nato, niin ei kai tässä hämmästyttävää olisi, että laivoilla tuodaan kaasua ja että USA hyötyy siitä. Ja dollarin kurssi on nousussa, vaikka pörssiosakkeet laskevat.
No ei tästä tämän enempää. Taitaa mennä tunteisiin, jos kuulee/lukee oman arvomaailmansa ulkopuolelta jotakin?
Ilmoita asiaton viesti
Jos kävisi niin, että Venäjä hyökkäisi Suomeen, olisin pelkästään iloinen jenkkien ansaan menosta. USA myisi aseita Suomelle, ellei jopa lahjoittaisi, ja toimittaisi energiaa. Joku ryssän kätyri täällä vouhkaisi, että USA käy sotaa Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ansa, johon EU kävelee, ei välttämättä ole Venäjän ansa. Venäjähän on nimenomaan hillinnyt Ukraina -projektiaan siinä toivossa, että jonkinlainen Eurooppa -yhteys ja -kaupankäynti toimii, mutta niin ei ole käynyt. Siispä venäjän seuraava vaihe on poistaa sordiinokuppi ja koventaa hyökkäystä. En osaa sanoa, kummalta loppuvat resurssit ensin, Venäjältä vaii länsilenseys -rintamalta. Molemmat syyllistyvät tyhmyyteen peräänantamattomuudessa, kyseessä on koiratappelun dynamiikka. Rähinä ei lopu, ennen kuin toisella osapuolella on silmä puhki tai kurkku auki. USA ainakin on jo ajautunut Javelin -vajaukseen (pitäähän sitä varautua Taiwan -otteluun myös). Tässä hiukan USA:n asetoimituksista:
(https://raheemkassam.substack.com/p/the-full-16bn-list-of-what-biden?utm_source=substack&utm_medium=email)
Moni noista järjestelmistä on itsenäinen ja melko vähäisellä koulutuksella käyttöön otettavissa. Esim. Savon Vapautusrintama voisi hankkia tuollaisia pimeiltä markkinoilta (jos ne saataisiin jotenkin laivattua esim. Savonlinnaan) ja kädenkäänteessä vapauttaa Mikkelin, Päämajakaupungin!
Hmm, itse kannatan Malisen suosituksia 1-6.
Ilmoita asiaton viesti
En tiennyt Malisen olevan hörhö. Varmasti olisi Venäjälle mieluisaa, jos EU:ta ja Natoa alettaisiin hajottamaan ja heikentämään sisältä käsin. Propaganda ei tule puremaan päättäjiin. Salaliittoteoreetikkoihin kyllä.
En ylläty, jos Malinen vielä nähdään jossakin convoy-tapahtumassa mikki kädessä Eduskunnan portailla julistamassa lännen romahtamista. Vaikka onhan täällä puheenvuorossakin ihmeen moni kääntänyt kelkkansa ja nykyään levittää Venäjän narratiivia asiasta jos toisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Italialaisessa nettijulkaisussa sattui silmään vertaus vaalikampanjaa käyvän oikeistopoliitikko Matteo Salvinin rinnastaessa Suomen Unkarin ja Venäjän ohella maiksi joissa ”uskonto, isänmaa ja Jumala” pätevät!
Tuntuukin siltä kuin media olisi näinä päivinä löytänyt Venäjästä älyllisesti tasavertaisen sodan ystäväinseuralaisen.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan presidentti Zelensky on eilisessä videopuheessaan YK:n yleiskokoukselle syyttänyt Venäjän joukkoja joidenkin ukrainalaisten sotilaiden ”kastraatiosta”, siis kuohinnasta suomeksi.
Sitran suojissa järjestettiin -90 luvulla Elinvoima-seminaari joiden tarkoitus ei heti auennut, mutta kaikki ajallaan.
Matteo Salvini kävi vuosia sitten Finlandia-talolla Euroopan oikeistopuolueiden tilaisuudessa jonne saapui suoraan lentokentältä palaten samaa reittiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei-täydellinen-ihminen Niklas Herllin tämän foorumin perusti, oli ilmassa uusia ihmisyyden ajatuksia, mutta kaikki ottaa aikansa, kuten Italiassa kasvaneen ajatuksen hallinnon omakielisyydestä saapuminen Euroopan äärirajoille.
Mitä kevyemmät hallinnolliset rakenteet kansalaisilla on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti