Tuomiojan mielestä on väärin, jos työ on paras ja ainoa sosiaaliturvan muoto

Erkki Tuomioja on ollut viime aikoina uutisissa moneen kertaan, ja monesta syystä. Vappuna myös sen takia, että hän käytti natsi-vertauksia kuvaillessaan suomalaisen oikeiston suunnitelmia sosiaaliturvan leikkaamisesta. Tuomioja väitti, että työn pitäisi oikeiston mielestä olla paras sekä ainoa sosiaaliturvan muoto.

https://yle.fi/uutiset/3-12425427

Tuomioja liioittelee tahallaan, se lienee selvää kaikille. (Kai hänelle itselleenkin?) Ei kukaan ole sosiaaliturvaa kokonaan poistamassa, siten että työ olisi ainoa mahdollinen keino rahan saamiseksi.

Tuomiojalla on sen verran ikää, että hän muistanee että 1960-luvulla ja 1970-luvulla tilanne oli aika pitkälti sellainen, että työ oli ainoa sosiaaliturvan muoto. Työtön ei saanut rahaa sohvalla maaten, vaan tarjolla oli työttömyys-töitä. Piti mennä valtiolle kokopäiväiseen työhön, saadakseen työttömyyskorvausta. Toki se korvaus oli luullakseni suhteellisesti parempi kuin nykyinen työttömyyskorvaus, jonka saa sohvalla maaten.

Sitten joku sai idean, että Suomella on varaa maksaa työttömyyskorvauksia ilman työvelvoitetta. Siinä ideassa oli sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvä puoli on se että työtön saa maata sohvalla tekemättä mitään. Huono puoli on se että jotkut passivoituvat, syrjäytyvät ja alkoholisoituvat totaalisesti, ja valtio vieläpä rahoittaa heille heidän alkoholisminsa. Sekin on huono puoli, että sohvalla maaten tienaa huonosti.

Niinsanotut välityö-markkinat, eli valtion tarjoamaa työtä normaaleja työehtoja hieman heikommalla palkalla, on konsepti jota toivoisin käytettävän nykyistä enemmän ratkaisuna työttömyyteen sekä työttömyyskorvauksen tasoon. Minussa on sen verran kommunistia, että ainakin teorian tasolla olen kiinnostunut ajatuksesta, että työpaikka valtiolta 80 % TES-palkasta olisi ns. ”oikeus”. Sen saisi ottamalla sen vastaan. Siinä tienaisi paremmin kuin sohvalla maaten, mutta edelleen jäisi syitä tavoitella ihan kunnollista 100% palkkatason työpaikkaa markkinataloudesta.

Jotta tällainen olisi mahdollista, ja taloudellisesti järkevää, valtion pitäisi korvamerkitä joku sopiva talouden sektori alaksi, jolla valtio harjoittaa liiketoimintaa, jossa työntekijät ovat näitä 80 % palkkalaisia. Ei Kokoomus tästäkään ideasta ilahtuisi, koska Kokoomuksella on tapana pyrkiä maksimoimaan sijoittajien pelikentän laajuus ja tuottoisuus yhteiskunnassa. Mutta tavalliselle kansalaiselle siinä olisi hyviä puolia, jos olisi tarjolla työtä sosiaaliturvan muotona.

Arbeit macht frei. Arbeit macht Geld.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu