Tupakointi ei ole ihmisoikeus: taloyhtiöiden tupakointikieltoja helpotettava

Nykyään laki mahdollistaa sen, että taloyhtiössä voidaan asettaa kaikkia asuntoja koskeva tupakointikielto, mutta siihen vaaditaan kaikkien osakkaiden yksimielinen päätös. Jos yksikin asukas vastustaa, tupakointikielto ei astu voimaan. Sen takia kiellon saaminen toteutettua on erittäin vaikeaa, eikä tämä asumisen mukavuutta ja terveellisyyttä (ja paloturvallisuutta) edistävä käytäntö pääse leviämään kovin laajasti ja nopeasti.

Minunkin nykyisessä kerrostalossani yritettiin saada voimaan tupakointikieltoa, mutta löytyi se yksi osakas joka vastusti.

Tupakointikiellon asettamista pitäisi helpottaa siten, että kielto voidaan asettaa jos enintään 20 % osakkaista vastustaa sitä, mutta siinä tapauksessa kiellon astuminen voimaan viivästyy yhtä monta kvartaalia (vuoden neljäsosaa) kuin on vastustaneiden osakkaiden prosentuaalinen omistus-osuus yhtiön osakkeista.

Esimerkkejä:

Jos 20 asunnon taloyhtiössä 5 osakasta (25 %) vastustaa, kielto ei astu voimaan.

Jos 20 asunnon taloyhtiössä 4 osakasta (20 %) vastustaa, kielto astuu voimaan 20 / 4 vuoden (eli 5 vuoden) kuluttua päätöksen tekemisestä.

Jos 20 asunnon taloyhtiössä 3 osakasta (15 %) vastustaa, kielto astuu voimaan 15 / 4 vuoden (eli 3 vuoden ja 9 kuukauden) kuluttua päätöksen tekemisestä.

Jos 20 asunnon taloyhtiössä 2 osakasta (10 %) vastustaa, kielto astuu voimaan 10/ 4 vuoden (eli 2 vuoden ja 6 kuukauden) kuluttua päätöksen tekemisestä.

Jos 20 asunnon taloyhtiössä 1 osakas (5 %) vastustaa, kielto astuu voimaan 5 / 4 vuoden (eli 1 vuoden ja 3 kuukauden) kuluttua päätöksen tekemisestä.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu