Turkin jalkapalloilija Mesut Özil vastaan Kiinan uiguuri-sortajat

Urheilua ja politiikkaa ei yleensä sotketa toisiinsa, koska urheilu on isoa bisnestä, ja politiikasta riitely on haitaksi bisnekselle.

Arsenalia edustava ja Saksan riveissä jalkapallon maailmanmestaruudenkin 2014 voittanut turkkilainen pelaaja Mesut Özil on tällä viikolla rikkonut tätä kultaista sääntöä, ja kritisoinut Kiinan toimia uiguurien alueella, jota Özil kutsuu ”Itä-Turkistaniksi”. Turkkilaisten ja uiguurien välillä on jotain kulttuurisia, uskonnollisia ja ehkä jopa etnisiäkin yhteyksiä.

https://www.goal.com/en/news/ozil-deleted-chinas-fifa-pro-evolution-soccer-video-games-uighur-/nkzcqfpqxl231ebtqzsoajrow

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mesut_%C3%96zil#Maajoukkueura

Kiinan vastaus on ollut tutun kriittinen. Mesut Özil on jo muutamassa päivässä ehditty poistaa Kiinan versiosta suositusta videopelistä Pro Evolution Soccer. Kiinan jalkapalloliitto on vastannut Özilin kritiikkiin toteamalla, että hän on ”valeuutisten” uhri, eikä tiedä ”totuutta”. Hieman yllättäen myös islamilainen Kiinassa pelaava huippupelaaja Yaya Toure on saatu lausumaan medialle Özilin puheita kyseenalaistavia kommentteja. Paljonkohan siinä on suostuteltu pelaajaa rahalla tai muulla motivoinnilla?

Netin keskusteluissa Özilin sinänsä uhkarohkealle poliittiselle aktivismille löydettiin nopeasti myös kolikon toinen puoli: Kurdien ihmisoikeuksien tilanne ei tunnu olevan lausuntojen arvoinen aihe Özilille, joka tuntuu varsin Turkki-mieliseltä sanan täydessä poliittisessa merkityksessä, ja hänet on joskus valokuvattu poseeraamassa presidentti Erdoganin kanssa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu