Turtiainen ei luota poliisiin, no en minäkään kaikessa

Turtindeerus on taas vauhdissa. Poliitikon on hyvä pysyä lehtien otsikoissa, ja kaikki julkisuus on positiivista. (Vai onko sittenkään?) Kaikki valtakunnan mediat todennäköisesti uutisoivat tänään Turtiaisen käyttäneen Facebookissa sellaisia räväköitä lauseita kuin ”suhtaudun poliisiin kuin sodassa pahimpaan viholliseen”.

https://yle.fi/uutiset/3-11881419

Kyllä tuossa kielenkäytössä olisi maltille käyttöä. Turtiaisen show vie medialta nyt niin paljon huomiota, että hänen kertomuksessaan olevat jotkut relevantit näkökulmat tuntuvat jäävän kokonaan käsittelemättä ja uutisoimatta. Jos tämä on totta, mitä Turtiainen väittää Facebokissa, sen pitäisi olla jopa Turtiaisen omaa sooloilua isompi uutinen ja valtakunnansyyttäjän tutkinnan paikka — mutta en näe tätä aihetta suurissa lehtien otsikoissa, enkä ole kuullut mistään esitutkinnastakaan tähän liittyen:

Turtiainen väittää jonkun mielenosoittajan kysyneen poliisilta korona-rajoitusten vastaisessa mielenosoituksessa ”jos esimiehenne käskee, ampuisitko meitä?”, ja saaneensa poliisilta vastauksen ”ampuisin”.

No vedetään tässä kohtaa sen verran happea, että tuo kertomus ei välttämättä ole totta. Kansan mielialojen lietsontaan tuo tarina kelpaa yhtä hyvin sepitettynä kuin totenakin. Ei ole välttämättä olemassa mitään poliisia, jolta olisi kysytty näin, ja joka olisi vastannut näin. (Show the video, or it never happened.) Mutta jos olisi, siinä tapauksessa poliisin antama vastaus olisi kyllä moitittavampi kuin esitutkintaan johtanut pippurisumutteen käyttö kadulla istuviin mielenosoittajiin Kaisaniemessä.

Turtiaista sapettaa sekin, että poliisi on ilmoittanut valvovansa lain ja määräysten noudattamista hänen yrityksensä tiloissa. Eihän se poliisin vika ole, jos laki tai määräykset ovat pielessä. Turtiainen haukkuu osittain väärää puuta, ja osittain ehkä kuviteltua puuta, jota ei ole olemassakaan. Riippuen sen ”ampuisin”-tarinan todenperäisyydestä.

En minäkään luota poliisiin ihan kaikessa. Joskus 15 – 20 vuotta sitten oli valtakunnan mediassa asti kohu, jonka mukaan liikennepoliiseille asetettiin kuukausittaisia kiintiöitä, paljonko piti jakaa sakkoja. Jos kuukausi lähestyi loppuaan, eikä kiintiö ollut vielä täynnä, yksittäinen poliisi saattoi jakaa sakkoja aika kevyin perustein, saadakseen vaaditun kiintiön täyteen. Niin kävi minullekin joskus vuoden 2005 tienoilla, kun ajoin Lapualla 50 km/h alueella poliisin tutkaan 53 km/h. Poliisi pysäytti minut, ja kysyi haluanko sakot ylinopeudesta vai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tuntui vähän samalta kuin jos Italiassa mafian kätyri olisi varastanut minulta lompakon taskusta kadun vilinässä. Yhtä paljon olisi mennyt rahaa molemmissa tapauksissa.

Poliisit eivät ole viattomia enkeleitä, Suomessakaan. Mutta kyllä liika on silti liikaa, Turtiainen. Vähän jotain rajaa siihen suunsoittoon.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu