Tutkijoiden väite: kaikesta kehitysavusta 15 % menee korruptioon

Yhdysvalloissa monella poliitikolla on tapana sanoa liioittelevasti, että ”70 prosenttia” kehitysavusta menee korruptioon. Vuonna 2020 kansainväliset tutkijat arvioivat, että kaikkien valtioiden kaikesta kehitysavusta yhteensä noin 15 % päätyy apua saavan valtion eliitin yksityisille tileille veroparatiiseihin.

https://www.suomenuutiset.fi/suomen-kehitysapurahoista-veroparatiiseihin-jopa-191-miljoona-euroa-vuodessa-miksi-tata-hulluutta-jatketaan/

Tässä tutkimuksessa oli menetelmänä havaita kehitysmaasta veroparatiiseihin suuntautuvien rahavirtojen kasvua samalla hetkellä kun maa alkoi saada kehitysapua. Veroparatiiseihin suuntautuvan rahavirran havaittiin kasvavan keskimäärin 15 % saadun kehitysavun summasta.

Ei täysin aukoton tutkimuksen menetelmä, mutta mahdollisesti suuntaa-antava. Tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että Suomesta tai jostain muusta maasta saadusta kehitysavun tilisiirrosta vain 85 % päätyisi tarkoitettuun hankkeeseen, ja 15 % ohjautuisi ohi kassan diktaattorin lähipiirin yksityisille tileille Cayman-saarille. Kyllä niitä projekteja kai yritetään valvoa jonkun verran, mihin raha menee.

Pidän todennäköisempänä sellaista ketjureaktiota, että kun joku valtio saa kehitysapua ulkomailta, se vapauttaa valtion budjetista ns. löysää rahaa muuhun tarkoitukseen. Mutta se muu tarkoitus ei olekaan joku toinen hyödyllinen projekti, vaan eliitin yksityiset tilit veroparatiiseissa. Se tekee haasteelliseksi suunnitella kehitysapua siten, että apua saavan valtion tavallisen väestön saamat julkiset palvelut todella kasvavat yhteensä sen rahasumman verran, joka heille maksetaan kehitysapuna.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu