Työllisyys-työ ratkaisuksi maatalouden matalapalkka-alaan

Suomessa on monen kerroksen työmarkkinat, jossa uutena mausteena on ulkomailta (jopa EU:n ulkopuolelta) systemaattisesti maahantuotu työvoima sellaisiin töihin, joiden palkka on niin matala, että se ei kelpaa kenellekään Suomessa vakituisesti oleskelevalle, ei edes maahanmuuttajille.

Useimpien erityisen matalasti palkattujen ammattien palkat voisimme halutessamme nostaa sivistysvaltion edellyttämälle tasolle, säätämällä lain minimipalkasta. Vaikkapa 9 EUR tunnissa. Tähän tarvittaisiin ”vain” poliittista tahtoa.

Maatalouden työt ovat kuitenkin monimutkaisempi ongelma, koska maaorjien palkkojen nouseminen riiston kaltaisista olosuhteista EU:n työmarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa aidosti vastaavalle tasolle aiheuttaisi kotimaisen ruoan hintojen kohoamista. Se puolestaan aiheuttaisi kuluttajien ostokäyttäytymisen kohdistumista enemmän ulkomaisen edullisen ruoan suuntaan. Prisoner’s dilemma.

Tähän on kuitenkin mahdollista kehittää joku muukin tulevaisuuden ratkaisu kuin työvoiman rekrytoiminen Suomen maatalouteen suoraan Vietnamista, vaivautumatta edes kääntymään TE-Keskuksen työpaikkojen ilmoituspalstan kautta.

Takavuosina oli käytäntö, että työttömiä saatettiin palkata ns. työllisyys-töihin valtion toimesta. En tiedä mitä heille maksettiin tuolloin, mutta tämä voisi olla sosiaaliturvan ominaisuus, että valtio voi tarjota työttömyysturvan alimmalle perustasolle asti pudonneelle työttömälle henkilölle töitä maataloudesta 50% paremmalla korvauksella kuin työttömyysturvan perustaso. Kuukausipalkka olisi ehkä jotain 1300 – 1500 EUR nurkilla.

En usko että Vietnamin väki tienaa niin paljon kaikissa tapauksissa, mutta joku raja se on ihmisten hyväksikäytöllekin asetettava. Ja pitkäaikais-työttömien ikuisen ”töiden etsimiseen” patistamisen ohelle on syytä kehittää työllisyys-töiden tyyppisiä ratkaisuita, että ei pelkästään kehoteta etsimään työtä, vaan tarjotaan työtä. Ei täydellä palkalla tässä tapauksessa, vaan se voisi olla jotain vapaiden markkinoiden alimpien palkkojen ja työttömyysturvan perustason puolivälistä. Erityisesti kohdistettuna maatalouteen, koska se on ala jossa palkkojen nostaminen on käytännön syistä poikkeuksellisen vaikea yhtälö.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu