Työnantajan odottamattomien kulujen tasaaminen kaikkien yritysten kesken

Työntekijän palkkaamiseen liittyy tilastollisia riskejä. Esimerkiksi se että työntekijä voi sairastua, jolloin joudut maksamaan palkkaa, mutta työpanosta et saa. Joudut palkkaamaan toisen tilalle. Se toinenkin voi sairastua, ja sitten tarvittaisiin kolmas työntekijä. Kolmen palkka juoksee, mutta yritys saa vain yhden työpanoksen.

Tilastoilla on tapana tasoittua, kun otanta on tarpeeksi suuri. Suurelle yritykselle työntekijöistä aiheutuvat kustannukset ovat aika stabiileja ja ennustettavia. Silti melko suurikin yritys valikoi palkattavat työntekijät täikamman kanssa peraten. Työntekijää mitataan ja arvioidaan psykologisesti, sen varmistamiseksi että hänessä ei ole mitään sellaista vikaa, joka aiheuttaisi yritykselle kustannuksia.

Monet pienet muutaman hengen yritykset käyttävät konsulttina luultavasti myös kristallipalloa ja horoskooppia. Tarvitaan Korkeimman johdatusta ja ylempiä voimia apuun, jotta huono säkä paljon sairastelevan työntekijän palkkauksessa ei osuisi omalle kohdalle.

Kaikki tämä konkretisoituu myös syrjintänä työhön otossa — niitä ihmisiä kohtaan, joiden olemuksesta huokuu alttius sairastelulle. Esimerkiksi eläkeikää lähestyvä elämänkokemus.

Eikö se olisi yhteiskunnan etu, että pienten yritysten riskejä tasattaisiin, ja tehtäisiin palkkakuluista myös heille stabiileja ja ennustettavia? Tätä päämäärää edistäisi, jos varsinkin pienten yritysten, mutta miksipä ei kaikkien yritysten, vastuu työntekijöiden sairastelun palkkakuluista olisi yhteisvastuullista. Silloin jokainen yritys pienestä suureen asti voisi luottaa siihen, että työntekijän palkkaamien maksaa tämän verran + n % tilastollisen sairastelun kustannuksia. Ja mitä muita liukumiinoja niitä nyt on, sairaseläkkeelle jäämisen tai lapsen synnyttämisen kustannuksia.

Yrityksillä olisi yksi syy vähemmän syrjiä työntekijöitä työhön otossa: (harha)kuvitelma siitä, kuinka paljon tietynlaisella habituksella ja pärstäkertoimella varustettu työntekijä todennäköisesti sairastelee vuoden mittaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu