Työnantajien ja lainsäätäjien välinpitämättömyys on syynä osa-aikaisten työsuhteiden epidemiaan

Valtion yhtiö Postia ei ole paljon kiinnostanut optimoida työntekijöille kokoaikaisia työsuhteita. Posti työllistää paljon osa-aikaisia, ja sillä hyvä. Asia ei tunnu olevan kenenkään muun ongelma kuin niiden osa-aikaisten työntekijöiden, joiden jokapäiväinen leipä jää kapeaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-12258592

Espoossa Posti on keksinyt sellaisen konseptin, että jakajaa ei palkata osa-aikaisena kolmeksi päiväksi viikossa — eli postin jakopäiviksi maanantai, keskiviikko ja perjantai — vaan yhdistellään samalle jakajalle kaksi eri jakopiiriä, ja jaetaan postia myös tiistaisin ja torstaisin. Siten saadaan muodostettua ehjiä kokoaikaisia työsuhteita.

Postin työsuhteiden osa-aikaisuuden ongelman alkuperäinen syy taitaa löytyä eduskunnasta asti. Postilakia uudistaessa ja jakopäiviä määrätessä poliitikkoja ei ole tainnut kiinnostaa kovin paljon sellainen sivuseikka kuin: miten lakimuutos vaikuttaa postialan työntekijöiden työsuhteiden mielekkyyteen ja kokoaikaisuuteen?

Posti (ja moni muukin yritys) pallottelee jonglöörin tavoin suurta joukkoa osa-aikaisia työntekijöitä, vaivautumatta pohtimaan, miten voitaisiin tarjota kunnollisia kokoaikaisia työsuhteita. Kun laki ei velvoita osa-aikaisten työsuhteiden kanssa pelaavia yrityksiä tekemään parastaan, jotta tarjolle saataisiin asetettua kokoaikaisia työsuhteita.

Kannattaisi velvoittaa, koska se nyt vain sattuu olemaan keino saada työnantajat huomioimaan muidenkin edun kuin omansa.

+3
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu