Työnantajien ja lainsäätäjien välinpitämättömyys on syynä osa-aikaisten työsuhteiden epidemiaan

Valtion yhtiö Postia ei ole paljon kiinnostanut optimoida työntekijöille kokoaikaisia työsuhteita. Posti työllistää paljon osa-aikaisia, ja sillä hyvä. Asia ei tunnu olevan kenenkään muun ongelma kuin niiden osa-aikaisten työntekijöiden, joiden jokapäiväinen leipä jää kapeaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-12258592

Espoossa Posti on keksinyt sellaisen konseptin, että jakajaa ei palkata osa-aikaisena kolmeksi päiväksi viikossa — eli postin jakopäiviksi maanantai, keskiviikko ja perjantai — vaan yhdistellään samalle jakajalle kaksi eri jakopiiriä, ja jaetaan postia myös tiistaisin ja torstaisin. Siten saadaan muodostettua ehjiä kokoaikaisia työsuhteita.

Postin työsuhteiden osa-aikaisuuden ongelman alkuperäinen syy taitaa löytyä eduskunnasta asti. Postilakia uudistaessa ja jakopäiviä määrätessä poliitikkoja ei ole tainnut kiinnostaa kovin paljon sellainen sivuseikka kuin: miten lakimuutos vaikuttaa postialan työntekijöiden työsuhteiden mielekkyyteen ja kokoaikaisuuteen?

Posti (ja moni muukin yritys) pallottelee jonglöörin tavoin suurta joukkoa osa-aikaisia työntekijöitä, vaivautumatta pohtimaan, miten voitaisiin tarjota kunnollisia kokoaikaisia työsuhteita. Kun laki ei velvoita osa-aikaisten työsuhteiden kanssa pelaavia yrityksiä tekemään parastaan, jotta tarjolle saataisiin asetettua kokoaikaisia työsuhteita.

Kannattaisi velvoittaa, koska se nyt vain sattuu olemaan keino saada työnantajat huomioimaan muidenkin edun kuin omansa.

+3
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu