Työttömyysturvan porrastuksen ongelmat

Työttömyysturvan porrastus on poppakonsti työttömien aktivoimiseen, johon moni poliitikko uskoo tällä hetkellä. Sen väitetään olevan jopa kustannusneutraali, eli valtion menot eivät nouse. Kas siinä se ongelma onkin, tämä ei ole ihan yksinkertainen yhtälö.

https://yle.fi/uutiset/3-11017748

https://yle.fi/uutiset/3-11021451

Kokoomuksen ehdottama malli on, että työttömyysturva olisi aluksi jonkun verran korkeampi kuin nykyään. Kiinnostava porkkana AY-väelle. Mutta järjestelmän halutaan kuitenkin olevan kustannusneutraali, joten ansiosidonnaisen työttömyysturvan täytyy vastaavasti olla alempi tai lyhyempi loppupäästä.

Tässä piilee matemaattinen ongelma: Tilastollisesti lyhyitä työttömyysjaksoja on eniten, joten työttömyyskorvaukset painottuisivat tapauksiin jossa maksettaisiin nykyistä korkeampaa tukea. Jotta lopputulos olisi kustannusneutraali, täytyisi leikata varsin reilulla kädellä muilta työttömiltä. Käytännössä pitkäaikaistyöttömiltä, tai sellaiseksi matkalla olevilta, alentamalla tai lyhentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa loppuvaiheessa.

Tämä on varmaankin juuri sitä aktivointia, taloudellista painostusta ottamaan vastaan työtä. Olettaen että työtä on tarjolla, ja syy työttömyyteen on se että työ ei kelpaa.

Ehkä sittenkin parempi vaihtoehto kustannusneutraaliin porrastukseen olisi aloittaa ansiosidonnainen työttömyysturva nykyiseltä tasolta — ei korkeammalta tasolta, kuten mm. Kokoomus on ehdottanut. Ja sitten porrastaa sitä hitaasti alemmas, ja samalla pidentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa.

Kun kustannuksia säästyy porrastamalla korvauksia nykyistä alemmalle tasolle, kustannusneutraali tasapaino palautetaan pidentämällä oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan. Ja mielellään myös poistamalla viikon karenssi kokonaan työttömyyden alusta, mikä palvelee tasapuolisesti kaikkia työttömäksi joutuvia.

Tässäkin vaihtoehdossa olisi sama perus idea kuin Kokoomuksen versiossa: Työttömyysturvan jatkuva aleneminen kuukausi kuukaudelta motivoi etsimään työtä aktiivisesti, koska muussa tapauksessa seuraava kuukausi on taas hieman niukempi taloudellisesti kuin tämä kuukausi. Mutta korotetut korvaukset eivät kasautuisi niille työttömille, jotka jo muutenkin ovat hyväosaisimpia (eli niille jotka löytävät uuden työpaikan lyhyen työttömyysjakson jälkeen), vaan niille jotka ajautuvat heikoimpaan tilanteeseen, ja työttömyys pitkittyy kohti ansiosidonnaisen päivärahan keston takarajaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu