Työvoimapulan ammatteihin pysyvästi oikeus saada samalla sosiaaliturvaa

Suomi aikoo lennättää Ukrainasta työvoimaa maatalouteen. Valtion kustannuksella. Keskellä korona-kriisiä.

Työvoiman tuominen ulkomailta on ollut taloudellisesti varsin järjetöntä toimintaa jo normaaleissakin olosuhteissa:

Turvapaikan hakijoita odottelee Suomessa tuhansittain päätöstä, ilman oikeutta tehdä työtä. Joten heille maksetaan sosiaaliturvaa valtion kassasta. Lisäksi Suomessa on koko ajan työttömiä ja lomautettuja, joille maksetaan sosiaaliturvaa valtion kassasta.

Turvapaikan hakijoille kannattaisi myöntää automaattisesti työoikeus jo hakemuksen jättövaiheessa sellaisiin ammatteihin, joissa on työvoimapulaa Suomessa.

Suomalaisten motivoiminen maatalouden pätkätöihin on osoittautunut haasteelliseksi, koska palkka on matala, ja Kela rankaisee karenssilla ja sosiaaliturvan leikkauksilla. Jos ei tähän ongelmaan muuta keksitä, niin taloudellisesti järkevin ratkaisu saattaisi olla julistaa sellaiset ammatit osittain immuuneiksi sosiaaliturvalle, eli sosiaaliturvaa saa nauttia normaalia enemmän samaan aikaan sellaisen ammatin tekemisen kanssa, johon ei perinteisesti löydetä tekijöitä Suomesta.

Taloudellisesti tämä on järkevää siksi, että se raha jäisi Suomeen, Suomessa verotettavaksi ja kulutettavaksi.

Sosiaaliturva leikkautuu normaalisti 50 senttiä jokaisesta tienatusta eurosta työelämässä. Näihin ammatteihin voisi soveltaa vaikka tavallista loivempaa laskukaavaa: jokainen tienattu euro leikkaa sosiaaliturvaa 25 senttiä.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu