USA murhasi Iranin tulevan presidentin ohjus-iskulla

USA murhasi (tai neutraalimmin sanottuna eliminoi, riippuen keneltä asiaa kysyy) viime yönä Bagdadin lentokentälle ammutuilla ohjuksilla iranilaisen komentajan Qassem Suleimanin.

https://yle.fi/uutiset/3-11142856

Kyse oli sotilaallisesta johtajasta, joka armeijan ajattelutavan mukaan on sallittu kohde tappaa. Ainakin jos maat olisivat sodassa keskenään.

Mutta kyse oli myös poliittisesta henkilöstä, josta jotkut ennustivat jopa Iranin seuraavaa presidenttiä. Poliittiset johtajat eivät ole sallittuja salamurhan kohteita kansainvälisen käytännön mukaan. Ei siksi että he olisivat viattomia, vaan siksi että poliittinen keskustelu olisi ylipäätään mahdollista valtioiden kesken. Valtioiden presidentit lentävät valtioivierailuille tai YK:n päämajaan siviilikoneilla, jotka olisivat helppo maali mille tahansa armeijalle. Tämä on käytännössä mahdollista, koska poliittiset johtajat voivat luottaa siihen että toiset valtiot kunnioittavat heidän fyysistä koskemattomuuttaan.

Saa nähdä saapuuko Iranista (tai muista USA:n kanssa poliittisesti riidoissa olevista valtioista) enää jatkossa kovin korkea-arvoisia johtajia YK:n päämajaan kokouksiin, jos siihen ei voida luottaa, että USA kunnioittaa ns. vihollisvaltioiden johtajien fyysistä koskemattomuutta.

Saa myös nähdä, pyrkiikö Iran lähitulevaisuudessa tappamaan jonkun yhdysvaltalaisen poliittisen johtajan, vai tyytyykö se kostamaan Qassem Suleimanin kuoleman vain Yhdysvaltain sotilashenkilöstölle.

Torpedoiko USA juuri ohjuksillaan maailmanpoliittista keskustelukulttuuria enemmänkin kuin vain yhden valtion ja muutaman henkilön osalta?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu